Jongeren hebben de toekomst. Maar we krijgen die niet cadeau!
Jongeren worden op dit moment hard geraakt door de coronacrisis en alle bijbehorende maatregelen. De consequenties gaan verder dan ongemakken of ‘even doorbijten’. Als we nu niets doen zijn de vooruitzichten voor jongeren, ook na de crisis, niet rooskleurig. Het wordt nu tijd om na te denken hoe we straks uit de crisis komen. Daarom moeten we de kansen van deze crisis aangrijpen. Opstaan en meebeslissen over onze toekomst. Samen werken aan de hoognodige systeemverandering.
Een nieuwe, duurzame en inclusieve Europese samenleving. Waarbij jongeren niet worden opgezadeld met schulden en problemen die vooruitgeschoven zijn.
De klimaatcrisis nu aanpakken
De klimaatcrisis is niet langer een probleem van de toekomst, de tijd van aanpakken is nu. Elke dag dat we wachten met het nemen van structurele internationale maatregelen is een dag te lang. Een schone leefomgeving is een voorwaarde voor een duurzame samenleving en toekomst. Het wordt tijd dat iedereen hier een eerlijke bijdrage levert, overheden en het bedrijfsleven. Klimaatverandering houdt zich niet aan landsgrenzen en daarom is een sterke samenwerking binnen Europa van levensbelang.
Zelfstandig wonen, bereikbaar voor iedereen
Jaar na jaar stijgen de huizenprijzen en voor starters is een eigen woning nagenoeg onbereikbaar. Een eigen woning, huur of koop zou voor jongeren geen verre onbereikbare droom moeten zijn. Woonruimte moet primair dat zijn: een ruimte om te wonen. Geen beleggingsobject van huisjesmelkers, projectontwikkelaars of AirbnB-verhuurders. Een goede zelfstandige woonruimte is een essentiële voorwaarde voor welzijn en geluk. Het is de basis. En iedereen verdient een goede basis.
Onderwijs, onderwijs en onderwijs
De beste investering in de toekomst is een investering in onderwijs. Onderwijs dat vrij toegankelijk is, voor wie maar wil en kan. Zonder drempels. Financieel of maatschappelijk. Onderwijs zou de kickstart van jouw leven moeten zijn en geen belemmering. En dat begint al in het basisonderwijs. Om jou het beste uit jezelf te laten halen, moet het onderwijs zich meer richten op persoonlijke ontwikkeling en minder denken in niveaus en rendementen.
Het nieuwe werken
Door robotisering, kunstmatige intelligentie, algoritmen en de platformeconomie ziet de toekomst van werk er heel anders uit dan tien jaar geleden. Deze nieuwe tijd vraagt om een nieuwe kijk op werk en zekerheid. Vaste banen zijn ingeruild voor onzekere constructies. Werk is meer dan losse klussen. Werk moet een bepaalde mate van zekerheid bieden. Houvast. Bevestiging. De arbeidsmarkt van nu vraagt om nieuwe vormen van flexibele contracten met sociale zekerheden. Werken moet weer gaan lonen voor iedereen, ook voor jongeren met een eerste fulltime baan, een bijbaan in de super of een stage.
Iedereen telt mee
Een gezonde samenleving is een samenleving die niet uitsluit, maar waarin iederéén meetelt. Niet alleen omdat dat een grondrecht is, maar omdat we daar allemaal beter van worden. Omdat we dan ieders potentieel optimaal benutten en recht doen aan ieders individualiteit. Zonder onderscheid naar ras, geloof, gender, leeftijd, seksuele voorkeur, handicap, geboorteplaats of wat dan ook.
Politiek zonder jongeren is een politiek zonder toekomst
Samen gaan we deze uitdaging aanpakken. Al deze uitdagingen hebben een groot effect op onze toekomst. Omdat vooral jongeren dit effect gaan voelen, moeten wij niet alleen onze mening geven, maar ook beslissingen nemen. Jongeren zijn idealistisch en Volt geeft dat idealisme een volwaardige stem. Voor een toekomst, gemaakt in Europa.
Ernst Boutkan
Kandidaat Tweede Kamerlid
Bij elk van deze onderwerpen heeft Volt een aantal goed uitgewerkte maatregelen, te vinden in ons verkiezingsprogramma op de website. Een groep jonge Volters is met elkaar in gesprek gegaan en heeft op papier gezet waar ze tegenaan lopen en zouden willen veranderen. Dit was de uitkomst. Ben je enthousiast en wil je ook meedoen aan deze positieve verandering? Wordt lid en stem op Volt!