Het jaar 2021

Het ‘rampjaar 2020’ is afgelopen. Het jaar 2021 ligt voor ons. Dit zal het jaar worden van wederopbouw, herwaardering en verandering. Het jaar waarin wij Nederland opnieuw definiëren.

3 jan. 2021

In het jaar 2021 zullen wij genoeg te vieren hebben. Koningin Máxima (17 mei) viert haar 50ste levensjaar en kroonprinses Amalia zal op 7 december achttien worden. Voor de PvdA staat februari in het teken van hun 75-jarig bestaan en het is dit jaar vijftien jaar geleden dat de PVV het Binnenhof betrad. Deze vieringen vallen in het niet bij het jubileum van de Domtoren: 700 jaar geleden werd de eerste steen van dit monument gelegd. Deze vieringen herinneren ons eraan dat alles voorbij en doorgaat. Zo ook ‘rampjaar 2020’.

Het jaar 2021 wordt het jaar dat we tijdens deze vieringen weer samen kunnen zijn. Door COVID-19 moesten mijlpalen in beperkt gezelschap gevierd worden, maar dankzij het vaccin zullen we dat in 2021 achter ons laten. Vanaf januari zullen steeds meer mensen ingeënt worden, waardoor het virus onze samenleving niet langer in zijn greep zal houden. De horeca kan weer open gaan, festivals kunnen weer plaatsvinden en verjaardagen kunnen weer uitbundig worden gevierd. In het jaar 2021 worden wij ontzet van het ‘coronavirus’.

Toch zal 2021 nog grotendeels in het teken staan van COVID-19. Onze samenleving en economie hebben flinke klappen gekregen en het zal tijd kosten om daarvan te herstellen.

Wij hebben op een pijnlijke manier geleerd welke beroepen een cruciale rol hebben in onze samenleving, en we hebben lang gediscussieerd over (Europese) solidariteit. Wij hebben onze staatsschuld verhoogd om economische sectoren en belangrijke bedrijven overeind te houden en de rekening daarvan moet nog worden betaald. Wij hebben alles op alles gezet om de coronacrisis te bezweren, terwijl de klimaatcrisis onverminderd snel op ons af komt. De vraag is dus: hoe willen wij herstellen van ‘rampjaar 2020’? Hoe willen wij dat onze toekomst eruit komt te zien?

In 2021 kiezen wij die toekomst. Tussen 15 en 17 maart gaan wij naar de stembussen om de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer te kiezen. Wij kiezen onze nieuwe politieke leiders en daarmee kiezen wij ook de waarden die aan de grondslag zullen liggen van het herstel van de coronacrisis.

In maart hebben wij dus de kans om een andere koers te kiezen. De kans om opnieuw te kiezen waar Nederland voor staat. De kans om te kiezen voor een toekomst die in het teken staat van ecologisch herstel en welzijn. Voor een toekomst waarin weer geïnvesteerd wordt in het onderwijs en de zorg. Voor een toekomst die in het teken staat van verbinding en samenwerking. Samen kunnen wij zo’n toekomst realiteit maken. 

Als 2020 ons één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het dat het tijd is voor verandering; het is tijd voor nieuwe politiek. Het is tijd voor politiek die over de eigen (lands)grenzen heen durft te kijken om de uitdagingen van onze tijd, zoals de COVID-pandemie, klimaatverandering en economisch herstel, op te pakken. Het is tijd voor een positieve blik op de toekomst. Voor een toekomst waarin iedereen een plek heeft en waarin jongeren kunnen meepraten over hoe hun toekomst eruit komt te zien. Het is tijd voor een herwaardering van wat wij belangrijk vinden.

Voor Volt is 2021 het jaar waarin wij ons permanent vestigen in de Nederlandse politiek. Het is het jaar waarin wij Nederland sociaal, groen en radicaal positief helpen maken. Het jaar waarin wij een alternatief bieden voor nationalisme en populisme en het jaar waarin wij verbinding en samenwerking naar de Tweede Kamer brengen. Voor ons is 2021 een nieuw begin.

Voor Nederland. Voor Europa.


Floris Eigenhuis

Kandidaat Tweede Kamerlid voor Volt