Fractie-update: oktober 2022

Waar houdt de fractie zich mee bezig? Hoe denken we over de energiecrisis? Hoe gaat het met onze initiatiefnota? In deze fractie-update praten we je bij over waar we de afgelopen maand mee bezig zijn geweest, en wat we hebben bereikt!

26 okt. 2022

De energiecrisis vraagt om een Europees afschakelplan

Steeds meer bedrijven stoppen of verminderen hun productie wegens de hoge energiekosten. Dit heeft grote gevolgen voor de klimaat- en energietransitie, en de strategische autonomie van Europa. Volt roept het kabinet al maanden op om met een strategie te komen zodat cruciale sectoren niet uit Europa verdwijnen: er moet een heldere definitie en afbakening komen van cruciale sectoren. 

‘Het gevaar is dat deze bedrijven naar China of Amerika vertrekken als er geen regie plaatsvindt (…) het probleem is nu dat de politiek geen keuzes durft te maken, en denkt aan de korte termijn. Hierbij wordt alles overgelaten aan de markt.’ - Laurens Dassen

Het is nu noodzakelijk om samen met andere lidstaten om de tafel te gaan zitten en met een Europees afschakelplan te komen, zodat cruciale sectoren voor onze toekomst kunnen blijven produceren. 

Laurens schreef er samen met Pieter Omtzigt een een opiniestuk over, en onze motie hierover is aangenomen! Luister ook naar de BNR Europa podcast of lees hier het artikel, waar Laurens er meer over vertelde.

Meer EU-adviseurs voor de Tweede Kamer

Om goed op de hoogte te zijn van wat er in Europa gebeurt heeft de Kamer adviseurs die haar ondersteunen. Dit zijn er momenteel niet genoeg, waardoor we vaak te laat of onvolledig worden geïnformeerd over Europese besluitvorming. Daarom diende Marieke een motie in om het aantal adviseurs uit te breiden. Deze motie is aangenomen! 

“Europese thema’s zijn complexer geworden en hebben meer invloed op de nationale politiek. Als we als Kamer invloed willen hebben op wat er in Brussel speelt, hebben we meer ondersteuning nodig om alles goed op te volgen.” - Marieke Koekkoek

Lees er meer over in Brusselse Nieuwe. 

Volt wil een permanent orgaan voor burgerberaden en burgerbudgetten

De democratie vraagt om vernieuwing en het lage vertrouwen in de politiek vraagt dat ook van ons. Daarom pleiten we al maanden voor een permanent orgaan dat burgerberaden organiseert, en burgerbudgetten. Marieke diende afgelopen weken moties in om mogelijkheden voor een permanent burgerberaad te onderzoeken en om burgerbudgetten vrij te maken voor lokale proeftuinen. Helaas werden beide moties verworpen, maar we zetten door! 

Laurens werd over burgerbudgetten geïnterviewd door Publiek Denken, lees het hier

Volt werkt (mee) aan twee initiatiefnota’s

We werken aan een initiatiefnota om de Tweede Kamer uit te verstevigen en uit te breiden. Voor de zomer stelde Volt samen met de ChristenUnie vier punten voor om het vertrouwen in de politiek te herstellen . Die werken we nu verder uit. Voor ons is dit onderdeel van een nieuwe bestuurscultuur, met meer kamerleden.

En de Kamer sprak vorige week over onze initiatiefnota met Pieter Omtzigt. Tijdens dit debat hebben we moties ingediend om de verschillende onderdelen van onze nota te gaan uitvoeren. Op dinsdag 1 november vindt de stemming plaats.

Wat je niet wilt missen! 

👉 Deze maand presenteerde Remkes zijn rapport over de stikstofcrisis, Marieke was hierover te gast bij Op1. Volt sprak de afgelopen periode met boeren en deskundigen over hoe we ‘boeren’ weer perspectief kunnen bieden. Lees hier meer over de vier maatregelen waarvoor wij pleiten.

👉 Marieke was te gast bij De Nacht is ZWART. Ze sprak onder andere over haar reis naar Bonaire, Curaçao en Suriname en waarom er niet alleen een excuus voor het slavernijverleden moet komen, maar er ook een plan achter moet zitten. Bekijk het hier terug. 

👉 Onlangs kondigde Amerika nieuwe regels aan voor de export van microchips. Ze deden dit om de technologische opmars van China te stoppen. Maar het heeft ook grote gevolgen voor de Europese strategische autonomie. Lees er meer over in ons opiniestuk in het AD.

👉 Laurens was te gast bij Op1 waar hij sprak over de bedreiging van journalisten en welke maatregelen we kunnen nemen om ervoor te zorgen dat journalisten beschermd worden tegen intimiderende kamerleden.