Een algehele wervingsstop voor internationale studenten is een slecht idee want elke onderwijsinstelling is anders
Internationale studenten stimuleren diversiteit en inclusie, versterken de kwaliteit van het onderwijs en vergroten de uitwisseling van kennis. Maar er is ook publiek debat over de toestroom van internationale studenten. Voor de toegankelijkheid van het onderwijs of woningtekorten voor studenten. Dat leidt tot een oproep in de Tweede Kamer voor een algehele wervingsstop voor het hoger onderwijs. Wat volgens Volt te kort door de bocht is, want de ene universiteit of hogeschool is de andere niet.
Wat we ook niet willen is dat internationale studenten in het publieke debat de kop van Jut worden; alsof uitdagingen en problemen hun schuld zijn. Dat is natuurlijk niet zo.
Ja, er zijn regionaal zeker uitdagingen door de werving van internationale studenten. Discussies over de taal waarin onderwijs gegeven wordt, woningtekorten waardoor ook internationale studenten op bizarre plekken moeten slapen, of er plek is voor iedereen aan de universiteit en of onderwijsinstellingen door Rijksbezuinigingen door de jaren heen te afhankelijk zijn geworden van het binnenhalen van buitenlandse studenten.
Maar de ene regio is de andere niet, en daarmee is ook de ene onderwijsinstelling niet hetzelfde. Afhankelijk van bijvoorbeeld de ligging in Europa of het profiel van de instelling is de ene instelling in grotere mate afhankelijk van de instroom van internationale studenten dan de andere instelling.
Zo vaart de Universiteit van Maastricht juist wel bij een toestroom van internationale studenten. De uni heeft een duidelijke internationale ligging en een internationale studentenpopulatie van rond de 60 procent. Bovendien heeft de stad Maastricht nauwelijks problemen met het huisvesten van studenten. Een algehele wervingsstop werkt in het geval van Maastricht dan ook niet.
Tegelijkertijd is er de wezenlijke huisvestingsproblematiek in meerdere studentensteden, zoals Amsterdam, Utrecht of Groningen. Denk bijvoorbeeld aan de Mars der Daklozen in Groningen. Instellingen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om internationale studenten in de werving actief van goede en eerlijke informatie over bijvoorbeeld de huisvestingssituatie te voorzien, en niet alleen denken aan de extra financiering die zij krijgen met het binnenhalen van extra (internationale) studenten. Het is onrechtvaardig als internationale studenten met hoge verwachtingen naar Nederland komen en vervolgens in een onmogelijke woonsituatie belanden.
In februari komt minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met een brief waarin hij aankondigt welke instrumenten voor meer grip op de instroom van internationale studenten zouden moeten zorgen.
Volt roept de minister op daarin nadrukkelijk rekening te houden met de specifieke context waarin instellingen opereren, zodat internationale studenten enerzijds niet op basis van gebrekkige informatie aangetrokken worden door instellingen en anderzijds instellingen die afhankelijk zijn van de instroom van internationale studenten niet onnodig hard geraakt worden. We zijn hoopvol dat de minister hiermee rekening houdt; eerder gaf hij al te kennen dat er aandacht moet zijn voor bijvoorbeeld tekortsectoren en krimpregio’s.