De gevaren van hacken
Wees eens eerlijk: voor hoeveel websites heb jij hetzelfde of bijna hetzelfde wachtwoord? Meer dan je waarschijnlijk zou willen toegeven. Naast de welbekende phishingmails, is dit een van de redenen dat cybercriminelen gemakkelijk toegang krijgen tot data van organisaties. Deze week kijken we hoe burgers zich beter kunnen beveiligen en welke rol de overheid hierin heeft.
Uit onderzoek blijkt dat bij ruim 80% van alle cybersecurity-incidenten menselijk handelen een rol speelt. Om een idee te krijgen: zowel studenten van de TU Eindhoven als ook Tweede Kamerleden werden recent slachtoffer van hacks.
Het is voor Volt van belang dat in cybersecuritybeleid rekening wordt gehouden met deze ‘menselijke factor’. Je kunt bijvoorbeeld nadenken over het stimuleren van tweefactorauthenticatie of het gebruiken van passwordmanagers. Daarnaast is het van belang dat bedrijven en organisaties hun medewerkers bewust maken van potentiële risico's, zoals bijvoorbeeld de eerdergenoemde phishingmails.
Met dergelijke tips worden burgers zelf weerbaarder, maar de overheid speelt natuurlijk ook een rol. De minister van Justitie en Veiligheid heeft onlangs een nieuwe cybersecuritystrategie gepubliceerd. Volt is positief gestemd over het beoogde beleid/dit beleidsdocument. Het is wel van belang dat er zo snel mogelijk werk van wordt gemaakt. Voer deze strategie uit en zorg voor een strakke handhaving!
Ten slotte moet worden nagedacht over de toekomst. Start op (basis)scholen al vroeg met het onderwijzen van kinderen over de digitale wereld waarin zij leven en biedt ze de handvatten om zich beter te kunnen beschermen. En misschien wel de beste tip om gelijk mee te beginnen: stop met het gebruik van doodsimpele wachtwoorden zoals 1234.