186 Statenleden: “Laat het Nationaal Programma Landelijk Gebied doorgaan.”

Vorige week zette BBB-minister Wiersma  een streep door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Jaren werk van ondernemende boeren, natuurorganisaties en talloze ambtenaren en politici wordt in één keer opzij geschoven. Daarom roepen 186 Statenleden uit alle provincies (een derde van alle Statenleden) de minister van LVVN op om haar besluit terug te draaien en Nederland uit de stikstofcrisis te leiden met de plannen die al op de provinciale tafels liggen.  

9 sep. 2024
186 Statenleden: Laat het Nationaal Programma Landelijk Gebied doorgaan.

Volt staat voor een toekomst waarin de natuur en boeren samengaan. De stikstofcrisis  en voedselzekerheid zijn grensoverstijgende uitdagingen en moeten daarom via Europese samenwerking opgelost worden. Europa wordt onbestuurbaar als landen gezamenlijke  afspraken aan hun laars lappen. Dat leidt tot chaos en kan onze veiligheid, onze economie en de kwaliteit van onze leefomgeving negatief beïnvloeden. 

Het NPLG is een programma met perspectief, op basis waarvan provincies de afgelopen jaren gezamenlijk plannen hebben gemaakt om: 

  • de hoeveelheid en kwaliteit van ons water voor de toekomst veilig te stellen; 

  • de achteruitgang van natuur te stoppen en leefgebieden voor planten en dieren te verbeteren; 

  • bodemdaling te stoppen zodat huizen niet wegzakken;

  • ons landelijk gebied – meer dan de helft van ons land (!) – bestendig te maken tegen hoogwater, overstromingen, droogte en hitte;

  • meer huizen te kunnen bouwen, o.a. voor jongeren die veel te lang thuis bij ouders moeten wonen en toekomstplannen moeten uitstellen;

  • onze infrastructuur te kunnen blijven verduurzamen en verbeteren. 

Stoppen met het NPLG betekent achteruitgang. We moeten juist versnellen om onze natuur niet voorgoed te vernietigen. Om een duurzame toekomst voor meer dan de helft van ons land te waarborgen en de potentie van ons landelijk gebied optimaal te benutten. Om internationale en nationale afspraken te respecteren en na te leven. Dat kan alleen als we doorgaan op de huidige weg en de beloofde middelen vanuit het Rijk ook echt krijgen.

Amos de Jong 

Fractieleider Volt Provincie Utrecht

Lees hier de volledige brief.