Communicatie bij participatietrajecten
Hoe kunnen wij participatie van burgers verbeteren bij provinciale besluiten in Gelderland?
Tijdens de Statenvergadering van 12 juni hebben wij als fractie een amendement ingediend op de provinciale participatieverordening. Het amendement werd mede ingediend door CDA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren, het werd breed gesteund en werd dus aangenomen door de Provinciale Staten. De participatieverordening wil de Gelderse inwoners, ondernemers, kennis-, onderwijs-, en maatschappelijke instellingen en andere belanghebbenden mee laten doen met de plannen die de provincie maakt en uitvoert. Daarbij is het belangrijk dat zij vooraf inzicht krijgen in de werkwijze en weten wat de provincie met de uitkomst doet. Als plannen van de inwoners van Gelderland bij de provinciale visie passen, wil de provincie daar graag aan meewerken. Ook dit noemt de provincie participatie.
Met ons amendement willen wij ervoor zorgen dat in de verordening ook de terugkoppeling en het vervolg op participatietrajecten geborgd zijn. Deelnemers aan een provinciaal participatietraject krijgen daardoor een beter beeld van wat er met de resultaten van het participatietraject gebeurt. Verder communiceert de provincie duidelijker met de deelnemers over de vervolgstappen van het traject. En mocht het plan worden uitgevoerd, dan worden zij daar ook in meegenomen, net als bij de evaluatie.
Onze motie over de ondersteuning van gemeenten bij het voorkomen van tegenstrijdigheden in participatieverordeningen haalde het helaas niet. De nieuwe Omgevingswet verplicht elke gemeente om te bepalen voor welke buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (BOPA’s) de gemeenteraad participatie verplicht stelt. Gemeenten maken onderling verschillende keuzes over bij welke BOPA’s participatie verplicht is, als ook over de manier van participatie. Dit kan zorgen voor een lappendeken aan soorten participatiebeleid in Gelderland. Wij dienden daarom een motie in waarin we de Gedeputeerde Staten opriepen om proactief aan te sturen op afstemming tussen (buurt)gemeenten bij het opstellen van gemeentelijke participatieverordeningen, zodat voor alle inwoners van Gelderland een soortgelijke mate van participatie kan worden ingericht. Deze motie haalde het dus niet, maar wij verwachten dat wij hier wel mee te maken gaan krijgen. Wellicht dat wij hier in de toekomst dus opnieuw aandacht voor vragen via een motie of een amendement.
Ten slotte hebben wij ook aandacht gevraagd voor een andere houding van de provincie ten opzichte van input van inwoners/organisaties. In plaats van dat er nu “nee, tenzij” wordt gezegd als antwoord op hun bijdrage, vroegen wij de gedeputeerde om een meer open houding: “ja, mits”.