Vrijwilliger in het zonnetje: Auke

Wat doe je als vrijwilliger voor Volt?

Ik ben op dit moment co-lead van de Volt Academy Nederland. Dit betekent dat ik samen met mijn team verantwoordelijk ben voor het ontwikkelen van onze leden door het aanbieden van verschillende opleidingstrajecten en het op termijn ontwikkelen van een Europabrede e-learning.

16 jan. 2023

Waarom vind je het leuk om juist dít te doen voor Volt?

Omdat politiek mensenwerk is en voor goede politiek dus goede mensen nodig zijn. Als co-lead van de Academy hoop ik bij te kunnen dragen aan een echte verandering in de Nederlandse en Europese politiek. Deze wordt nu namelijk te veel gedomineerd door mensen bij wie politiek in het bloed zit, de ‘politieke dieren’ noem ik ze altijd maar. Mensen die het politieke spelletje in de vingers hebben, maar het dan ook maar als een spelletje zien. Terwijl juist de mensen met een tomeloze passie en de drang iets te willen veranderen te vaak in de politiek afhaken. Door het ontwikkelen van goede opleidingsmogelijkheden binnen Volt, hoop ik deze eerste groep ‘politieke dieren’ te ondersteunen bij het vinden van hun passie en deze tweede groep bij het ontwikkelen van hun politieke vaardigheden om zo een frisse wind in de politiek te kunnen brengen.

Waarom ben je actief geworden voor Volt?

Ik ben zelf al vroeg de politiek ingerold; op mijn zeventiende werd ik na een debat op school door een lokale partij in het prachtige Dordrecht benaderd of ik misschien eens wilde langskomen bij de fractie. Al snel werd hier mijn politieke vlam aangewakkerd. Hier heb ik enkele jaren veel mogen leren. Toen ik verhuisde voor mijn studie heb ik de overstap gemaakt naar een jongerenafdeling van een van de grote partijen. Ik hoopte hier een nieuwe politiek tegen te komen, maar wat ik zag was een jonge groep ‘politieke dieren’, die in de voetsporen wilde treden van de moederpartij. Dit was niet waarvoor ik mij politiek in wilde zetten, dus ben ik hier na een zeer leerzaam jaar gestopt. Na een kleine pauze, kwam ik in de Tweede Kamer in gesprek met één van de fractieondersteuners. De energie en frisse blik op politiek die ik toen direct voelde, deed mij besluiten lid te worden. Eerst met het idee zelf een academy op te richten voor Volt Den Haag. Toen mij werd gevraagd of ik actief wilde worden voor de landelijke academy, hoefde ik geen twee keer na te denken.

Wat vind je het leukste aan het actief zijn als vrijwilliger voor Volt?

Het is erg inspirerend om deel te mogen zijn van zo’n nieuwe beweging, waarbij je niet gebonden bent aan vastgeroeste regels over hoe het moet en hoe het kan. Ik voel écht de ruimte en energie om nieuwe dingen te bedenken en het zo anders te doen dan andere partijen. Deze frisse blik op politiek gaat altijd uit van positiviteit, er wordt altijd gedacht in mogelijkheden en kansen. Het blijft binnen Volt niet bij mooie woorden en ideeën, maar het is een aanpak van de schouders eronder en iets teweegbrengen.

Zou je anderen aanraden om ook vrijwilliger te worden bij Volt? Zo ja, waarom?

Ik zou het zeker aanraden. De energie binnen de partij werkt zo aanstekelijk, dat iedereen met politieke interesses hier tot bloei kan komen. Daarbij zijn er op zoveel verschillende thema’s en niveaus mogelijkheden voor vrijwilligers. Hierdoor kan iedereen een passende plek in de partij vinden. Voor of achter de schermen, politiek inhoudelijk of meer organiserend: ik kan iedereen aanraden om gewoon eens de site te bekijken of contact op te nemen!