Programma FestiVolt!

Muzikale Line-Up

The Bohemes

The Bohemes zijn een energiek viertal dat het liefst elke dag op het podium staat. Dex de Fijter, Nigel de Vette en broers Gabriël en Léon Huisman spelen in deze formatie sinds 2020. The Bohemes spelen dansbare gitaarmuziek, of “poëtische garagerock in een bontjas”. Met inspiratie van bands als Kings of Leon en Arctic Monkeys bevinden ze zich in de nevel van britpop en indierock.

10 jun. 2022

Salted Butter

Boter is de basis van iedere goede boterham, maar er is op zich weinig smaak aan. Het is net als de Jazzstandard; je moet er een beetje zout aan toevoegen om het interessant te maken. Jazzduo Salted Butter neemt de Jazzstandard met een korreltje zout voor een smaakvol en innoverend optreden.

Pica Trio

Vrolijke Gypsy Jazz in de stijl van Django Reinhardt en het Rosenberg Trio. Met twee akoestische gitaren en een saxofoon wordt de kenmerkende swingsound van de jaren 30 teruggebracht met een modern tintje en invloeden van Bossa en Swing-muziek. Dankzij de kleine bezetting kunnen ze (zowel akoestisch als versterkt) gemakkelijk op elke plek spelen, van tuinfeesten in de buitenlucht tot het kleinste podium in een kroegje.

DJ Channel Blue 

DJ Sjordinair

Keynote Spreke

Eva Rovers - Hoe kun je als ‘gewone’ burger helpen bij het voor elkaar krijgen van maatschappelijke veranderingen? In deze keynotespeech neemt Eva Rovers je mee naar het belang van burgerberaden, en hoe jij daar zélf aan kunt meedoen.

Tijd: 11:00 - 11:30
Zaal: Centrale

Caroll Sastro - Bij Volt vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen en dat we mensen niet in hokjes plaatsen. Als ‘intersectionele activiste’ is Caroll Sastro al ruim 11 jaar bezig om het VN-verdrag van de Handicap op de kaart te zetten in Nederland. Haar missie? Validisme bestrijden! Kom naar deze keynote en laat je inspireren. 

Tijd: 12:30 - 13:00
Zaal: Centrale

Michelle van Tongerloo - Sociale Innovatie met nét een andere insteek, dat is Michelle van Tongerloo. Als huisarts werkt ze in IJsselmonde, een wijk in Rotterdam-Zuid vol armoedeproblematiek, en als straatarts biedt ze de kwetsbaarste mensen - vaak dakloos, verslaafd of ongedocumenteerd - zorg. 

Tijd: 14:00 - 15:00
Zaal: Centrale

Stephan Petermann - Hoe presenteer je de EU naar een groter publiek en hoe kun je Europese successen duidelijk maken? Ervaring leert dat dit nogal moeilijk kan zijn. In aanloop naar de volgende Europese verkiezingen moet dit beter, en prototypes, infographics en video’s kunnen hier het antwoord op zijn. Als architect geeft Stephan Petermann hier een creatieve invulling aan. 

Tijd: 15:30 - 16:00
Zaal: Centrale

Anila Noor - As an individual member of the EXPERT GROUP ON THE VIEWS OF MIGRANTS IN THE FIELD OF MIGRATION, ASYLUM AND INTEGRATION to the European Commission, Anila Noor is actively advocating to involve migrants in the design and implementation of policies. How can we, as Volt, and as individuals, do better and learn from her experiences? Come find out!

Tijd: 17:00 - 17:30
Zaal: Centrale

Laurens Dassen - FestiVolt! is natuurlijk niet compleet zonder een afsluiting met een van dé bekendste Volters onder ons. 

Tijd: 18:00 - 18:30
Zaal: Centrale

Workshops

Denken alle Volters hetzelfde?

Democratie is een containerbegrip. Velen denken bij het woord gelijk aan stemrecht. Elke zoveel jaar kunnen wij naar de stembus en erop vertrouwen dat onze stem meetelt in het kiezen van nieuwe politieke vertegenwoordigers. Maar is democratie nog meer? Of is, zoals Eva Rovers zegt, stemmen helemaal niet zo democratisch? Hoe kijken Volters hiernaar?

Tijd: 11:30-12:30
Zaal: Centrale 
Aanvoerder: Annajorien Prins

Petje op petje af

Team Rotterdam verzorgt een interactieve quiz waarin Volters worden uitgedaagd om mee te denken en vragen te beantwoorden over normen en waarden.

Tijd: 16:00 - 17:00
Zaal: Centrale
Aanvoerder: Nigel Jansen 

Yoga en meditatie

Deze workshop is goed voor lichaam én geest. Kom even helemaal tot jezelf, creëer mentale rust en ruimte, en geef stress even geen ruimte. 

Tijden: 13:00 - 14:00 en 16:15 - 17:15
Zaal: Studio H3SO1
Aanvoerder: Janny Boerkamp-Brak

Violet Volt: speeddaten

Violet Volt zorgt dat je kunt speeddaten met Europese Volters, zodat je je netwerk uit kunt breiden over heel Europa.

Tijden: 11:30 - 12:30 en 13:30 - 14:30
Zaal: Boiler
Aanvoerders: Ben Onland en Ruben Schouten

Wat is grassroots?

Astrid Plugge en Diederik van de Velde geven een workshop over grassroots en nemen je mee in een aantal praktijkvoorbeelden: de wijkteams, communicatie en samenwerking Volt Den Haag, zodat jij best practices kunt gebruiken in je eigen regio. 

Tijd: 13:00 - 14:00
Zaal: Chaos
Aanvoerders: Astrid Plugge en Diederik van de Velde 

Community-up werken, de derde weg

In de relatie tussen overheid en samenleving hebben we last van ‘besluitvormingsfetisjisme’. Voordat we iets doen, moet er eerst een besluit genomen worden. Soms kan dat niet anders, maar in veel gevallen kunnen overheid en samenleving direct aan de slag. Community-up als alternatief voor top-down en bottom-up. 

Tijd: 15:45 - 16:45
Zaal: Studio H3SO2 
Aanvoerder: Evert Jan van Hasselt

Jongeren

Tim Ruijters en Steven de Lira geven een workshop over het thema jongeren. Aan de  jongerentafel gaan zij met de deelnemers in gesprek over de ambities van mensen. Tijdens de mentorsessie zetten zij de denkkracht in om drie tot vijf ambities een stap verder te brengen. 

Tijden: 12:30 - 13:30 en 13:45 - 14:45
Zaal: Lab.106
Aanvoerders: Tim Ruijters en Steven de Lira

Vakmensen/ regionaliteit 

Door de sterke focus op wetenschap en academici vergeten we mensen met praktijkervaring en halen we deze mensen niet in de partij. Hoe verhoudt daarnaast de focus op lokale politiek zich tegenover Europese politiek en hoe kunnen we dat gat overbruggen?

Tijden: 12:15 - 13:15 en 13:30 - 14:30
Zaal: Lab.110
Aanvoerders: Fons Janssen en Nita Bouwman

Groen/ klimaat

Zoé Dassaud, een tweedejaars milieuwetenschappen student uit Wageningen geeft samen met Wietske Raaphorst een workshop over klimaatgerelateerde casussen. Het doel van deze workshop is om mensen te laten nadenken over de tweezijdigheid van klimaatgerelateerde thema’s.

Tijd: 12:15 - 13:15
Zaal: Studio H3SO3

Tijd: 14:00 - 15:00
Zaal: Studio H3SO1 

Tijd: 15:15 - 16:15
Zaal: Studio H3SO3 

Aanvoerders: Zoé Dassaud en Wietske Raaphorst

Het gender-vooroordeel voorbij

Hoe ga je om met gedragspatronen? Hier krijg je de tools aangeboden om om te gaan met de vijf dominantietechnieken, zoals gedefinieerd door de Noorse politica Berit As.

Deze vormen van sociale manipulatie worden vooral toegepast m.b.t. vrouwen en minderheidsgroepen. Herken ze en deal ermee. Wij allemaal, man, vrouw, non-binair, gekleurd en wit. 

Tijd: 13:15 - 14:15
Zaal: Lab.115

Tijd: 15:00 - 16:00
Zaal: Lab.106

Aanvoerder: Adda van Zanden

Diversiteit, inclusie & gelijkwaardigheid

Volt wil graag een diverse partij zijn waar iedereen zich thuisvoelt die de waarden van Volt deelt. Hoe brengt Volt de wens dichter bij de werkelijkheid? Koen van der Meer presenteert diens eindrapport over de stand van zaken rond diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid (DIG). Aansluitend vindt een werksessie plaats waarin Koen samen met leden de visie van Volt op DIG uitwerkt en de conclusies uit het rapport vertaalt in concrete voorwaartse stappen.

Tijd: 11:00 - 12:30
Zaal: Studio H3SO2
Aanvoerder: Koen van der Meer

Easy-Peasy Profileren

In deze workshop leer je je authentiek te profileren. We kijken eerst naar wat ons weerhoudt om naar voren te stappen en gaan hiermee aan de slag. Vervolgens leren we verschillende vormen van communicatie die ons helpen om in verbinding en oprecht onszelf te laten zien. We eindigen met concrete methoden om onze stem te laten horen, want jouw stem is veel te belangrijk om stil te blijven!

Tijd: 11:00 - 12:00
Zaal: Lab.106
Aanvoerders: Lotte Cloostermans en Tapasya Vreeken

Beleidsmeeting

Tijdens dit uurtje krijgen alle mensen die zich binnen Volt bezighouden met de beleidsontwikkeling de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, en na te denken over de toekomst van samenwerking.

Tijd: 13:00 - 14:00
Zaal: Centrale
Aanvoerder: Joost Pluijmen 

Beleidsontwikkeling en kansenongelijkheid

In deze workshop ga je al doende kennismaken met beleidsontwikkeling binnen Volt én brainstormen over onderwijskansenbeleid. Na een korte uitleg leveren we input voor de ontwikkeling van een beleidskader voor onderwijskansenbeleid. Deze input verzamelen we, vergelijken we, en we proberen tot een eerste conceptkader te komen. 

Tijd: 14:30 - 15:30
Zaal: Lab.110
Aanvoerder: Erik Peperkamp

Project - Verdrag van Aken 2.0 

In deze sessie wordt het project - Verdrag van Aken 2.0 toegelicht. Aan de hand van een presentatie en een rondetafeldiscussie wordt input opgehaald, zodat je actief kunt meedenken over de toekomst van dit prikkelende project.

Tijd: 15:45 - 16:45
Zaal: Lab.110
Aanvoerder: Rob van der Steur

Silver Volt: wonen

Silver Volt geeft twee lezingen over het thema wonen, waarin sprekers het thema in de volle breedte behandelen. Denk aan prikkelende onderwerpen als nieuwe woonvormen, wetgeving, houtbouw, architectonisch/ stedenbouwkundig, e.d.

Tijd: 12:30 - 14:30
Zaal: Studio H3SO2
Aanvoerder: Wouter Put en Peter Boelhouwer

Digitaal overkoepelend beleid

Provincies stellen gezamenlijk een ‘digitale strategie provincies’ op, die moet worden afgestemd op Rijksoverheidsbeleid. De uitvoering van die strategie en het opstellen van plannen zouden moeten worden gedaan door een uitvoeringsorgaan dat budget en mandaat krijgt voor o.a. aankoop van software, implementatie van identieke en overkoepelende processen, en datastructuren.

Tijd: 12:00 - 13:00
Zaal: Chaos
Aanvoerders: Roeland van Zeijst en Maarten Kool    

Burgerberaden

Tijdens deze workshop ga je zelf aan de slag en neem je deel aan een daadwerkelijk beraad, wat onderzoekt wat ons gedeelde beeld is bij het fenomeen burgerberaad. Dat is belangrijk, want een gedeeld beeld brengt de ontwikkeling van eenduidig beleid dichterbij. Vind jij het interessant om jouw inzichten te delen en je te laten verrassen door die van anderen, dan is deze workshop wat voor jou!

Tijd: 14:00 - 15:30
Zaal: Chemie
Aanvoerders: Suzanne Herfst en Vera Nuijens
Marieke Koekkoek zal ook aanwezig zijn.

Kwaliteit van beleid

Volt staat voor waardengedreven politiek. Om te zorgen dat die waarden duidelijk en toegankelijk zijn, leggen we dit vast in beleid. Het kwaliteitsteam beschrijft de wijze waarop Volt-beleid tot stand komt en wordt opgeschreven. Het team zoekt kritische meedenkers. Laat je in deze workshop informeren en doe mee!

Tijd: 14:15 - 15:15
Zaal: Studio H3SO3
Aanvoerders: Jorijn Scholten, Rob Hartvelt, Eva Schuiten, Klaas van Eldijk

Armoedebestrijding

Hoe werkt effectieve armoedebestrijding? Wat is de relatie met werk en inkomen; is een bestaansminimum nodig? Gaat het om het voorkómen van problematische schulden? Doet de huidige regering voldoende? Er zijn veel invalshoeken denkbaar. Wij vinden dat Volt een duidelijke opvatting moet hebben. Praat jij mee om de hoofdlijnen van ons partijbeleid vast te stellen?

Tijd: 17:15 - 18:45
Zaal: Studio H3SO1
Aanvoerder: Hans Schippers 

Werkgelegenheid, nu en in de toekomst

Het menselijke aspect moet terug in het werk. Werk dient baanzekerheid, voldoende inkomen en een brede welvaart te bieden, met permanente maatwerkeducatie als aanjager van een sterke inclusieve arbeidsmarkt, de transformatie van de arbeidsmarkt naar een maximale inzetbaarheid (80%) en behoud van een duurzame concurrentiepositie. Buig je over deze problematiek samen met Wouter Limmen, voormalig hr-interim-manager en hr-expert.

Tijd: 11:30 - 13:00
Zaal: Studio H3SO1
Aanvoerder: Wouter Limmen en Pim van der Meer

Provinciale Statenlidmaatschap 

Marianne van der Tol is voormalig Statenlid namens D66 in Drenthe. Ze vertelt uitgebreid over haar ervaringen als fractievoorzitter en Statenlid en gaat daarbij in op wat het Statenwerk inhoudt en wat de mooie en minder mooie kanten ervan zijn. Er is volop gelegenheid om Marianne vragen te stellen. 

Tijd: 11:00 - 12:00 en 12:00 - 13:00
Zaal: Lab.115
Aanvoerder: Marianne van der Tol

Strafrechtelijke ondermijning 

Strafbare feiten gepleegd in Nederland worden steeds heftiger. Denk aan drugsbendes met nietsontziende criminelen als Ridouan Taghi. We moeten deze criminaliteit aanpakken, maar dat is niet zo simpel. Ga met ons in gesprek over ondermijnende criminaliteit en help ons met het vinden van oplossingen in de gehele keten van het ontstaan tot het bestraffen van ondermijnende criminaliteit!

Tijd: 15:45 - 16:45
Zaal: Chaos
Aanvoerders: Roos Klomberg en Roeland van Zeijst  

Constitutionele toetsing

Nederland is een van de weinige landen waar constitutionele toetsing niet is toegestaan, terwijl het positieve effecten kan hebben voor burgers en kwaliteit van wetgeving. Volt wil constitutionele toetsing doorvoeren in Nederland, en er is een aantal modaliteiten waaruit kan worden gekozen. Daar willen we met jullie over in gesprek!

Tijd: 17:45 - 18:45
Zaal: Studio H3SO3
Aanvoerders: Roos Klomberg en Roeland van Zeijst 

'A.I. beyond the buzzword bingo'

Artificial intelligence, advanced analytics, data mining etc. etc. Eindeloos veel buzzwords en eigenlijk gaat het nooit over: 'hoe kan een computer nou leren?'.  In deze workshop wordt met een aantal spellen uitgelegd hoe een computer iets leert, zónder wiskunde. Snap de principes en je kunt een onderbouwde mening vormen.

Tijd: 17:00 - 18:30
Zaal: Studio H3SO2
Aanvoerder: Maarten Kool 

De positie van zzp’ers 

Er is veel te doen rondom zzp’ers. Er zijn schijn-zzp’ers en goed verdienenden die niet anders willen. Hoe moeten we het zzp-schap zodanig organiseren dat iedereen een fatsoenlijk inkomen en een dito rechtspositie heeft? Een eenvoudige oplossing is er niet. Praat jij mee met Emma van der Vos, arbeidsrechtadvocaat en PhD arbeidsrecht? 

Tijd: 14:30 - 15:30
Zaal: Studio H3SO2
Aanvoerder: Emma van der Vos

Kijkje in de Tweede Kamer

Altijd al willen weten hoe het in de Tweede Kamer werkt? 

Twee fractiemedewerkers vertellen je meer over het reglement van orde, wat doet een griffier, wat is een tweeminutendebat en waarom gaat er elke keer een bel? Maar ook: waarom is de dinsdag een speciale dag? Meer weten? Kom naar onze workshop!

Tijd: 16:30 - 17:30
Zaal: Studio H3SO3
Aanvoerder: Fractie

Hoe werkt de EU echt?

In deze sessie gaan we op interactieve wijze in vogelvlucht door de ins en outs van de Brusselse besluitvorming en hoe jij er een rol in kunt spelen. Stel je vragen en deel je ervaringen met de groep!

Tijd: 11:15 - 12:15 en 17:00 - 18:00
Zaal: Lab.110
Aanvoerder: Teun Janssen 

Verduurzaming van gebouwen  

Wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. In een laagdrempelig gesprek discussiëren we over wat er komt kijken bij grootschalige verduurzaming. Iedereen een warmtepomp vanaf 2026, is dat haalbaar? En hoe zit het met de eindige materialen in bijvoorbeeld zonnepanelen: kan dat ook plantaardig (spoiler: jazeker!)?

Tijd: 17:15 - 18:15 
Zaal: Lab.115
Aanvoerder: Pauline Smit

Economic renaissance 

Wat doet een beleidsexpert eigenlijk? Als je je dit al vaker hebt afgevraagd, is dit de perfecte workshop voor jou! In anderhalf uur kom je op interactieve wijze tot antwoorden op al je vragen. Wie weet ben je na deze sessie zó geïnspireerd dat je zelf beleidsexpert wilt worden! 

Tijd: 15:30 - 17:00
Zaal: Lab.115
Aanvoerder: Jules Pulles en Benjamin Ector

Legalisering van drugs

Het Nederlandse gedoogbeleid moet worden veranderd; we moeten kijken naar legalisering van drugs. Drugs verbieden zorgt niet voor minder handel of gebruik, maar wel voor onveilige drugs. Volt is voorstander van legalisering, maar heeft nog niet helder om welke drugs het gaat. Daar willen we naar op zoek, met jullie!

Tijd: 16:45 - 17:45
Zaal: Chaos
Aanvoerders: Roos Klomberg en Roeland van Zeijst  

Visie justitie & rechtsstaat

In deze sessie kijken we naar belangrijke overkoepelende waarden van justitie en de rechtsstaat. Hiervan maken we een kerndocument, dat kan gelden als een van de bronnen voor andere beleidsvoorstellen. In deze sessie willen we met jullie in gesprek over de beginselen van de rechtsstaat, zoals de Trias Politica.

Tijd: 11:15 - 12:15
Zaal: Studio H3SO3
Aanvoerders: Roos Klomberg en Roeland van Zeijst

Profilering m.b.t. migratie & integratie

Hoe verhoudt Volt zich tegenover andere partijen als het gaat over migratie? In deze workshop zetten we praktijken van andere partijen tegenover het beleid van Volt, zodat we samen definiëren wat Volt anders of beter kan doen. Samen met jullie ondervinden we welke ideeën belangrijk zijn voor de achterban.

Tijd: 15:00 - 16:00
Zaal: Studio H3SO1
Aanvoerders: Inga Broerse en Anne Capmas

Van zand tot chip

Onze economie is volledig afhankelijk van computerchips. Nederland is een economie die de volledige productieketen binnen de landsgrenzen heeft met o.a. ASML, NXP. Als je kijkt naar het industriebeleid van Nederland dan zie je dat belang niet terug. Is dit terecht of zou het anders moeten? Moeten we als Nederland het voortouw nemen binnen Europa?

Tijd: 14:00 - 15:30
Zaal: Chemie
Aanvoerder: Roeland van Zeijst

Kijkje in de gemeenteraad 

Afgelopen maart deed Volt voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Sindsdien is er al een hoop gebeurd en zijn er veel successen behaald. Wil je weten hoe de dag van een Volt-gemeenteraadslid eruitziet? Hier leer je er alles over!

Tijd: 12:00 - 13:00
Zaal: Chemie
Aanvoerder: Cankut Ercan 

Volkshuisvesting en Europese staatssteunkaders 

In veel landen zijn er kaders gesteld voor subsidies voor sociale huisvesting. In Nederland is er een inkomensgrens ingevoerd en hebben middeninkomens eigenlijk geen toegang tot de sociale huursector. Hoe werkt het in andere landen en waar is er binnen de EU ruimte om strakke kaders ter discussie te stellen? 

Tijd: 11:00 - 12:00
Zaal: Chemie
Aanvoerder: Martijn Eskinasi 

Defensie en veiligheid 

De thema-coördinatoren defensie en veiligheid organiseren een sessie over de huidige stand van zaken op het thema en de ingediende beleidsvoorstellen voor aanpassing van het beleidsprogramma Hoofd, Hand, Hart. Aan de hand van een presentatie en een Q&A worden je eigen ideeën meegewogen! 

Tijd: 11:00 - 12:00
Zaal: Chaos
Aanvoerder: Rob van der Steur 

Ruimtelijke Ordening

Waar worden de vliegvelden in ons land geplaatst? Waar komen datacenters en havenactiviteiten? En hoeveel? Nu is het vaak een kwestie van toeval. Kies je voor een extra woonwijk of een extra stuk natuur? Kan een energieopwekking voorziening de locatie overnemen van een verouderd bedrijventerrein? Denk mee in deze workshop!

Tijd: 16:15 - 17:15
Zaal: Lab.106
Aanvoerder: Laurens van der Bijl