We blikken terug op een succesvol Volt Congres

Zondag 22 januari organiseerden we het landelijke Volt congres waar we officieel de Provinciale Statenverkiezingen hebben afgetrapt. We zijn begonnen! Maar er zijn nog veel meer zaken voorbij gekomen. Zo stemden we de Eerste Kamerlijst in, zwaaiden we onze oud-co-voorzitter uit en stemden tegelijk een nieuwe in, werd er live een podcast opgenomen en waren er speeches van Laurens en Marieke. We blikken graag met jullie terug.

24 jan. 2023
Volt Congres mensen

Aftrap Provinciale Statenverkiezingen

De campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen is officieel begonnen. Het is duidelijk waarom we als Europese Partij meedoen aan deze verkiezingen, want 60% van alle Europese wet- en regelgeving wordt uitgevoerd op regionaal niveau, waaronder een groot gedeelte door de provincies. Hoog tijd om de connectie tussen de provinciehuizen en de EU te verbeteren. Bekijk hier in welke provincies we meedoen.

Deze verkiezingen zijn voor ons nog interessanter, want voor het eerst mogen ook Nederlands in het buitenland stemmen voor het kiescollege niet-ingezeten. De echte Volt gedachte! Ben je Nederlander in het buitenland, lees hier hoe je ervoor zorgt dat jij kan stemmen. Ken je Nederlanders in het buitenland? Vertel ze dan dat ze zich voor 31 januari moeten inschrijven.

Wil jij Volt de provincie in krijgen? Kijk dan hier wat je allemaal kan doen.

Instemmen Eerste Kamerlijst

Naast de Provincie willen we ook de Eerste Kamer in. Op het congres zijn de kandidaten ingestemd en is de lijsttrekker bekend gemaakt. Onder leiding van Gaby Perin-Gobin gaan onze kandidaten voor de Eerste Kamer zich hard maken voor een Europees geluid.

Voorzitterswissel

Zondag was ook de laatste dag voor aftredend co-voorzitter Emmy Mol. In haar speech haalde ze aan hoever we met Volt gekomen zijn; van een huiskamer met een paar mensen, naar een congreszaal met honderden leden. 

Emmy draagt het stokje over aan Rob Keijsers. “Besturen doe je niet alleen. Het bestuur moet slechts de randvoorwaarden scheppen waarin leden tot bloei kunnen komen,” aldus Rob. Ook benadrukte hij het belang van de Provinciale Staten en de Eerste Kamer en herhaalde hij wat ook tijdens de aftrap van de campagne is gezegd: “we gaan voor de laatste keer iets nieuws doen. Want volgend jaar gaan we voor de tweede keer meedoen met de Europese Verkiezingen. Het is dus hoog tijd om het positieve Volt geluid hard te laten horen!”

Speeches Tweede Kamerleden

In de ochtend gaf Marieke een terugblik op het afgelopen jaar: “de oorlog in Oekraïne en onze reactie daarop, zowel nationaal en Europa, die laat zien dat solidariteit werkt, dat rechtvaardigheid werkt en dat voor je waarde gaan staan, werkt.” 

Bekijk hier de speech van Marieke.

Aan het einde van de dag sloot Laurens het congres af. Hij benadrukte dat sinds de oprichting van Volt er meer uitdagingen bij zijn gekomen die we alleen kunnen oplossen wanneer we over grenzen kijken en samenwerken. De politiek die nostalgie als kompas heeft schiet hierin tekort: “we kunnen en mogen de keuzes niet vooruitschuiven en we kunnen de wereld veranderen als we dat met elkaar willen.” Daarnaast kondigde Laurens aan dat Volt in de Tweede Kamer een wettelijk verbod wilt op het stapelen van functies

Maar het leukste nieuws van Laurens: hij wordt vader! Hartelijk gefeliciteerd.

Bekijk hier de speech van Laurens.

En nog veel meer…..

Naast de bovenstaande onderwerpen zijn er nog veel meer zaken de revue gepasseerd. Zo is er:

  • live een podcast opgenomen over het Ideale Europa met Arend-Jan Boekestijn, Mendeltje van Keulen en onze Tweede Kamerleden,

  • er waren tien break-out rooms waar verschillende onderwerpen werden besproken,

  • hebben we gesproken over de nieuwe statuten en het huishoudelijk reglement, 

  • zijn alle stemmingen die zijn voorgelegd tijdens het congres aangenomen en 

  • zijn er weer een nieuwe commissieleden aangesteld. Welkom Dolf Schellekens, Michiel Born en Ron Jeltema bij de kandidatencommissie en Joris Falhaber in de commissie geschil en beroep.

Al met al was het een mooie dag waarin we de vereniging hebben gevierd. Het gehele congres is live uitgezonden. Kon je er niet bij zijn of wil je het nog een keer beleven? Kijk hier de livestream terug van de ochtend of de middag!

Tot het volgende congres.