Volt UK: Reform to Rejoin

De Brexit is inmiddels een feit. Sort-of. Een harde Brexit, waarbij de UK en de EU de komende jaren nog genoeg te onderhandelen hebben. De Brexit ook die aan de wieg stond van de pan-Europese beweging Volt – de beweging die juist wil voorkomen dat alle Europeanen ieder voor zich weer oplossingen gaan zoeken voor grensoverschrijdende issues als klimaatverandering, migratie, pandemieën, transport, voedselvoorziening, vrede en veiligheid.

6 jan. 2021

Donkere tijden dus, voor een beweging als Volt?
Allerminst. De noodzaak voor een andere, betere Europese samenwerking wordt breder gevoeld en gedragen dan in lange tijd. En juist Volt UK zit niet bij de pakken neer. Want het strijdt om de UK terug te laten keren in de EU. Maar daar zijn wel eerst hervormingen voor nodig aan het archaïsche politieke stelsel van de UK.

Alex Haida, Co-President van Volt UK, vertelt over de nieuwe initiatieven in de UK: Reform to Rejoin!

 Voor mij persoonlijk was afgelopen jaar een tijd om na te denken over onze prioriteiten en focus. 2021 betekent een nieuwe start. Met Volt blijven we ons verzetten tegen de essentie van wat de Brexit veroorzaakte: populisme, onwetendheid, tribalisme en machteloosheid. Daarom hebben we een routekaart voor actie en hervorming opgesteld.

 

De idealen staan nog steeds
De Brexit-regering heeft voor de korte termijn onze kansen op een beter Europa weggenomen, maar de idealen staan nog steeds.

Wat de Brexiters nooit konden begrijpen, is dat de UK juist soevereiniteit en kracht kan putten uit de EU. De gedecentraliseerde regering had het recht om een deel van de wetgevende macht van de EU terug te winnen en toch besloot Westminster eenzijdig om alles voor zichzelf te houden. Met grote gevolgen: het protocol van Noord-Ierland is gecompromitteerd. Schotland is op weg naar onafhankelijkheid. Wales begint erover na te denken.

 Er is geen twijfel over mogelijk, we moeten opnieuw toetreden tot de Europese Unie. Niet alleen om de UK bijeen te houden, ook om samen sterk te staan in een snel veranderende wereld. Europa is niet perfect, maar we zijn binnen beter af dan buiten.

 

Hervorming is nodig
Er zijn in de UK veel mensen, jonge mensen ook, die het erover eens zijn dat er iets moet veranderen. Maar we krijgen Rejoin dus niet door er simpelweg om te vragen. Wat we nodig hebben is een actieplan, een routekaart. Door campagne te voeren om de centralistische top-down politiek te veranderen, zullen we de basis leggen voor de terugkeer van Groot-Brittannië.

 

Reform

Het is bijzonder lastig om dit gevecht in de UK te voeren, vanwege de inrichting van ons kiessysteem. Het ‘First past the post’ en ‘Winner takes all’ systeem benadeelt kleinere partijen en nieuwe geluiden. Dus moeten we het anders doen. Vanaf de basis, om met elkaar het kiessysteem en de politiek in de UK te hervormen. Met respect voor de regels van de rede en de wet, voor tolerantie en met pragmatisme.

 Electorale hervorming is misschien wel de belangrijkste stap. Zolang we een niet-representatief parlement hebben, zullen we geregeerd blijven door politici die het partijbelang boven het landsbelang plaatsen. Die hervormingen beperken zich niet tot het stemmen. Campagnes moeten weer eerlijk en oprecht worden. Dit is van vitaal belang na de massale inbreuken op de privacy door onder meer Cambridge Analytical en AggregateIQ. Ook de regels voor campagnefinanciering moeten veranderen. Verkiezingen na verkiezingen voeden particuliere belangen de machines van de grote partijen. Maar democratie moet gaan over ideeën, niet over bankrekeningen.

Pas als we de kern van ons politieke systeem in de UK kunnen hervormen om mensen eerlijker te vertegenwoordigen, zal een nieuw EU-referendum mogelijk worden.


Middengroepen
Als we dat referendum willen winnen, moeten we vandaag al beginnen met campagne voeren voor Europa. En dit gaat niet over het zwaaien met een vlag en het roepen van ‘I love EU’. We moeten de echte voordelen van wereldwijde samenwerking zichtbaar maken, ook voor kiezers buiten de grote steden. 

 Te veel mensen leven op de broodgrens, ze maken zich terecht zorgen over migratie. We moeten laten zien hoe we door samen te werken de voedselprijzen kunnen verlagen en hun leven kunnen verbeteren.

Stappenplan
Laten we onszelf niet voor de gek houden, het zal niet eenvoudig worden. Het vereist investeringen, aanpassingsvermogen en politieke vaardigheid. Maar we moeten érgens beginnen:

 

  1. Want ja: we willen weer lid worden. Rejoin. Omdat de EU een project is dat ons leven verbetert.

  2. Om Rejoin mogelijk te maken, moeten we het kiesstelsel veranderen om het populistische machtsmonopolie te doorbreken.

  3. We moeten daarvoor samenwerken met gelijkgestemden en lokale campagnes om pro-Europese krachten te bundelen.

  4. We moeten waarheid en eerlijkheid in het debat terugbrengen.

  5. Na de hervormingen houden we dan een referendum. Lerend uit het verleden moet de EU worden uitgelegd in relatie tot de behoeften van het centrum, niet die van de econoom.

  6. We rejoin!

Ik ben ervan overtuigd dat onze tijd, de tijd van Volt UK, zal komen. We zijn de beweging die Groot-Brittannië verdient om de weg terug naar Europa te vinden.
Dit is waar onze campagne Reform to Rejoin voor staat.


Alex Haida,
Co-President van Volt UK