Volt is tegen wetsvoorstel dat jouw privacy kan beschadigen

Hoe goed zijn de persoonsgegevens die je online zet beschermd? Dankzij de Europese wetgeving rondom het delen van persoonsgegevens, is de bescherming van de privacy van Europeanen een van de beste ter wereld. Maar dit kan binnenkort veranderen. Een nieuw wetsvoorstel dat het opsporen van fraude makkelijker moet maken, dreigt het recht op privacy te beschadigen.

17 feb. 2023
Iemand typed iets op een laptop. Alleen de handen zijn zichtbaar vanaf zij aanzicht.

Daarom zal Volt tegen het wetsvoorstel stemmen als het kabinet dit niet aanpast. In plaats daarvan pleiten we voorbeeld te nemen aan het Duitse model. 

Het wetsvoorstel “Wet plan van aanpak witwassen”, is bedoeld om digitale financiële fraude tegen te gaan. Het voorstel maakt de uitwisseling van betalingsgegevens tussen banken en IT-dienstverleners via een grote database mogelijk. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat geheimhoudingsplichten van bijvoorbeeld advocaten en notarissen kunnen worden opgeschort, wat gevolgen kan hebben voor jouw privacy. De Autoriteit Persoonsgegevens is dan ook bijzonder kritisch: een bankensleepnet is in strijd met de grondrechten. Ook zijn er twijfels of het überhaupt mag van de Europese wetgeving.      

Digitale fraude en witwassen is een groot probleem voor de gehele bankensector in Europa. Het kan dus niet door Nederland alleen opgelost worden, want criminelen kunnen ook in andere landen bankrekeningen hebben. Het wetsvoorstel zal niet het gewenste effect hebben: fraude en witwassen blijven mogelijk door een bankrekening te nemen bij een ander Europese bank.

Kijk naar de oplossingen die er al zijn

De oplossing waar dit wetsvoorstel een uitzondering toe probeert te maken bestaat, en we kunnen hier gewoon aan deelnemen. Het is het systeem waar de Duitse deelstaat Hessen mee werkt: het European Data Trustee project (“EuroDaT”). Dit project spoort fraude en witwassen op, zonder dat deelnemende partijen persoonlijke informatie hoeven te delen of te verwerken. Banken delen versleutelde informatie met het systeem, en het systeem levert de banken informatie over mogelijke fraude. Bovendien draait het systeem op een Europees, open en transparant digitaal informatieplatform (GAIA-X).

Volt wil dat oplossingen als EuroDaT worden onderzocht voordat we overgaan op voorstellen waarbij onze privacy te grabbel wordt gegooid. Omdat de voorgestelde wet de rechten van mensen dreigt te gaan schenden, zien we geen andere keus dan tegen het voorstel te stemmen.