Verkiezingsprogramma vastgesteld

‘‘Wij zijn Volt. Wij geloven dat betere samenwerking de enige, echte manier is om de uitdagingen van de 21ste eeuw aan te pakken.” Zo opent het programma waarmee de nieuwe Europese partij Volt minimaal drie zetels in de Tweede Kamer wil bemachtigen.

11 dec. 2020

Ten opzichte van de eerder gepubliceerde conceptversie werden 18 amendementen aangenomen. Zo moet de Nederlandse democratie transparanter worden door het stemgedrag van Tweede Kamerleden openbaar te maken. Ook moet er een minister worden aangesteld voor emancipatie en kansengelijkheid en werk worden gemaakt van decriminalisering en legalisering van drugs. 

Het verkiezingsprogramma van Volt is van onderaf tot stand gekomen. Honderden leden hebben eraan bijgedragen tijdens tientallen lokale discussieavonden. Enkele punten uit het verkiezingsprogramma:

  • Klimaat - Volt maakt Europa onderdeel van de oplossing, met een gezamenlijk CO2-tax, investeringen in infrastructuur en geharmoniseerde energienetwerken. Om de klimaatdoelen te halen wordt, naast zon en wind, ingezet op energiebesparing en kernenergie. 

  • Onderwijs - geïnspireerd door de Scandinavische landen kiest Volt ervoor om het collegegeld af te schaffen en alle studenten een basisbeurs te geven. 

  • Economie - De vermogensongelijkheid wordt verkleind en de transitie gemaakt van welvaart naar welzijn. Daarnaast moet Nederland voorop lopen op het gebied van nieuwe technologie. We zetten in op de waterstofeconomie, kunstmatige intelligentie en Europese ontwikkeling van defensiematerieel.

De kandidatenlijst van Volt valt op door een volledig gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen. Daarnaast is maar liefst een derde van de kandidaten op de kieslijst onder de 25 jaar. Door ook vooral jongeren een stem geven wil Volt Europa in staat stellen oplossingen te bieden en te realiseren voor de grote problemen van de 21e eeuw. 

Laurens Dassen (lijsttrekker): "Volt is een beweging die in heel Europa op zoek is naar de beste ideeën en neemt ze mee naar de Tweede Kamer." 

Volt is in maart 2017 opgericht als eerste pan-Europese partij met het doel om de status quo in het Europese politieke landschap open te breken. Met meer dan 30.000 leden verspreid over heel Europa werkt Volt toe naar een Europese parlementaire democratie. Oplossingen voor de uitdagingen van vandaag zoeken we nog te vaak op nationaal niveau. Volt maakt Europa onderdeel van de oplossingen.