Volt heeft als eerste politieke partij meerdere nationale zetels na winst in Bulgarije

De pan-Europese beweging Volt heeft in Bulgarije 1 zetel behaald in het nationale parlement en maakt kans op een 2e. Met de nieuwe zetel(s) in Bulgarije en de huidige zetels in Nederland, heeft Volt als eerste Europese partij meerdere nationale zetels in Europa.

16 nov. 2021

Belangrijk signaal
Volt maakt in Bulgarije onderdeel uit van de coalitie “We continue the change (PP)”, die met meer dan 25% van de stemmen als winnaar uit de bus komt. Daarmee heeft Volt 1 zetel in het parlement, en maakt zij kans op een 2e zetel. De gekozen vertegenwoordiger van Volt, Nastimir Ananiev, is verheugd: "Met deze verkiezingsuitslag geven de Bulgaren een belangrijk signaal af tegen corruptie en voor meer sociale rechtvaardigheid. Ik zal me er actief voor inzetten dat het Europese perspectief in het Bulgaarse parlement wordt gehoord en dat de EU-middelen daar terechtkomen waar ze het hardst nodig zijn - namelijk bij de burgers.”

Volter in hart en nieren
Kort nadat de Bulgaren voor de derde keer in een jaar naar de stembus gingen, deed zich een politieke verandering voor: de politieke nieuwkomers Kiril Petkov en Assen Vasilev gaan aan kop in de strijd tegen de wijdverbreide corruptie in Bulgarije en willen de economische ontwikkeling van het land versterken. Met Nastimir Ananiev heeft Bulgarije een Volter in hart en nieren in het parlement: hij is sinds december 2017 lid van Volt en was betrokken bij het opzetten van Volt Bulgarije in 2018. Nastimir is inmiddels al 7 jaar politiek actief: hij zat van 2014 tot 2017 in het Bulgaarse parlement en was onder meer voorzitter van de commissie voor transport, IT en communicatie. 

Reinier van Lanschot, co-voorzitter van Volt Europa: “De winst in Bulgarije bevestigt wederom dat er behoefte is aan een pan-Europese partij, en dat dit ook in de praktijk werkt. Volt kwam in 2019 in het Europees Parlement en we zijn vertegenwoordigd op regionaal en lokaal niveau in landen als Duitsland, Italië en Portugal. Ook in Bulgarije zaten we al in gemeenteraden. Door de Bulgaarse Kamerzetel voor Nastimir zijn we inmiddels in twee nationale parlementen vertegenwoordigd: een unicum!”

Laurens Dassen, fractievoorzitter van Volt in de Tweede Kamer: “In Bulgarije is de roep om corruptie in de politiek aan te pakken de afgelopen jaren steeds sterker geworden. Het is goed om te zien dat Bulgaarse partijen samenwerken om daar verandering te brengen, en dat we hier met Volt in het parlement direct aan kunnen bijdragen. Ik hoop dan ook dat het de partijen lukt om snel een regeringscoalitie te sluiten om werk te maken van de beloofde verandering.”

Toekomst van Volt
Volt staat niet stil: in Denemarken is de partij op 16 november verkiesbaar in Frederiksberg (bij Kopenhagen) en de eerstvolgende nationale verkiezingen zijn op 30 januari in Portugal. Ook in Nederland heeft Volt verkiezingen in het vooruitzicht: de partij doet in maart 2022 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.