Terugblik succesvolle General Assembly

We blikken terug op vier succesvolle dagen in Praag waar Volters uit heel Europa samenkwamen voor de jaarlijkse algemene vergadering (General Assembly). Op donderdag en vrijdag werd het programma afgetrapt met een bijeenkomst van de country council, waar de vertegenwoordigers van alle nationale besturen samenkwamen voor de voorbereidingen van de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2024.

26 okt. 2022

Op vrijdag kwamen Volt-volksvertegenwoordigers uit heel Europa bijeen om ideeën uit te wisselen en was Volt aanwezig bij de start van een EU-top om aandacht te vragen voor meer Europese samenwerking. Zaterdag en zondag kwamen meer dan 800 leden bij elkaar voor de General Assembly en voor een mars door de straten van Praag.

Country council en verkozen vertegenwoordigers

Zoals voor elke GA kwamen de besturen fysiek samen. Deze keer om de lopende voorbereidingen en strategie voor de Europese verkiezingen te bespreken. Er werd kennis uitgewisseld over eerdere campagnes van Volt en we bespraken hoe we de verdere voorbereidingen het beste samen kunnen oppakken. Ook hebben we het gehad over de noodzaak van Volt als beweging. Wij willen ons immers niet alleen via de politiek inzetten voor verandering, maar ook door het stimuleren van sociale innovatie. Zo is eerder de stichting EuropeCares uit Volt voortgekomen, waarmee spullen en geld worden verzameld voor vluchtelingen. 

Een groot deel van de verkozen tegenwoordigers uit heel Europa kwamen voor de GA ook bijeen. Zij bespraken hun politieke prioriteiten en hoe zij hierop beter met elkaar kunnen samenwerken. En ook zij stonden stil bij de voorbereidingen van de Europese verkiezingen in 2024. 

Mars voor Europa door Praag

Op zaterdag gingen we aan het eind van de dag met meer dan 800 mensen door de straten van Praag om te demonstreren voor een sterker en daadkrachtiger Europa. De oorlog in Oekraïne en de verschillende crises waarin Europa terecht is gekomen, maken het belang hiervan extra duidelijk. Bij de mars was ook de oprichter van Volt Oekraïne, die een indrukwekkende speech gaf.

General Assembly

De General Assembly was verdeeld over twee dagen. De eerste dag stond in het teken onze politieke prioriteiten voor de Europese verkiezingen in 2024. We spraken hierover aan de hand van de 5 + 1 challenges. Raadsleden en parlementsleden spraken over onderwerpen als de energietransitie, een democratische EU en een Europese defensiemacht. Op de tweede dag werd er gestemd over de prioriteiten. Hierbij de top 10:

  1. A more democratic union,

  2. energy transition and safety,

  3. climate change mitigation,

  4. common European defense,

  5. equal opportunities,

  6. common migration policy,

  7. tax justice,

  8. European infrastructure and connectivity,

  9. sustainable prosperity,

  10. future of education.

Daarnaast waren er verschillende speeches van onder andere Damian Boeselager (Europees Parlement), Reinier van Lanschot (co-president Volt Europa) en Francesca Romana D’Antuono (co-president Volt Europa). 

Heb je het gemist, kijk dan hieronder het plenaire gedeelte terug. Hier vind je de agenda met alle informatie over de GA en foto's van het evenement.

Je kunt de hele stream nog vinden onder de volgende links. Tip: gebruik de agenda om het juiste streamtijdstip te vinden

Stream eerste dag 

Stream tweede dag 

In Praag werd ook de locatie en datum van de volgende GA bekendgemaakt: 3 en 4 juni in Boekarest. We zien jullie hopelijk daar!

Positieve groet,

Het bestuur