Speech Laurens Dassen op het congres van Volt Nederland

Het is tijd om te bouwen aan een Europa dat voor iedereen werkt. Dat begint lokaal. Lees hieronder de speech van Laurens Dassen op het congres van Volt Nederland dat op 29 januari werd gehouden.

Dankjulliewel dat jullie hier vandaag weer zijn ingebeld.

31 jan. 2022

Het is twee jaar geleden dat we elkaar in Eindhoven voor het laatst op een fysiek congres tegenkwamen. Twee jaar! Dat is meer dan de helft van het totale bestaan van Volt in Nederland.

In die tijd zijn we met drie zetels in de Kamer gekomen en hebben velen van jullie kersverse afdelingen uit de grond gestampt.

We maken een stormachtige ontwikkeling door. We zijn nu met 13.000 leden en we zijn nog steeds een partij in opbouw.

Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we Volt neerzetten voor de lange termijn. Omdat we ambitieus zijn moeten we ook bescheiden blijven… hard werken om de ambities waar te maken.

Daarbij zullen we fouten maken. Laten we elkaar daarbij helpen.

Nieuwe energie

Nu doen we in tien steden mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. En ik ben trots op al die kandidaten die bereid zijn om de arena in te stappen.

Dat in een tijd waarin getornd wordt aan onze rechtsstaat en democratie… en collega politici extra beveiliging nodig hebben. Het politieke debat is soms erg lelijk. Daarin beginnen jullie met een flinke dosis nieuwe energie… met een boodschap van ambitie, lef en samenwerking.

Dat is niet vanzelfsprekend, maar wel hard nodig.

Veel mensen zijn klaar met de politiek. Ik hoorde het vorige week zaterdag weer, tijdens het flyeren op de Rotterdamse markt.

Een man van ergens in de vijftig, krullend haar, mondkapje op… gaf duidelijk aan dat hij nauwelijks nog vertrouwen had in de politiek leiders in Nederland en in de stad. Ik overhandigde hem de flyer van Volt Rotterdam, waarop hij terug gaf:

“Ik ben inderdaad wel toe aan een nieuw geluid.”

Dit zeg ik niet uit zelffelicitatie, Volters. Want deze man bekende me ook dat hij Volt wel kende, maar de lokale standpunten niet… Maar ja, daarvoor gaan we de komende zes weken nog op campagne!

…ik begrijp het eerlijk gezegd wel, dat hij het vertrouwen in de politiek een beetje kwijt is. En ik ben blij dat hij er voor uit komt.

Want we kennen allemaal mensen die iedere keer weer gaan stemmen, maar niet het gevoel hebben dat de politiek de verandering brengt waar ze zo op hopen.

Al ben ik een optimist en geloof ik dat er bijna geen grens is aan wat we in Nederland en Europa met elkaar kunnen bereiken… dit is een tijd waarin de politiek de koers van de geschiedenis nauwelijks nog bij lijkt te kunnen benen.

We horen het de komende weken nog vaak als we de wijken ingaan.

Het is aan ons, Volters, om met een alternatief verhaal te komen. Met een verhaal dat het vertrouwen teruggeeft en een uitweg biedt aan de impasse waarin de politiek op dit moment zit.

Wij hebben dat verhaal.

Veranderende wereld

In de hele wereld zijn er politieke leiders die je afleiden met de waan van de dag, zodat ze niet hoeven te leren van het verleden… zodat ze niet vooruit hoeven te kijken naar de toekomst.

Ze vergroten de angst voor elkaar, voor de ander, zodat oplossingen en samenwerking steeds verder weg komen te staan.

Na Brexit is Volt opgericht om dit te veranderen. De uitdagingen waar we voor staan zijn groot. En we geloven niet dat ze goed aangepakt worden. Vinden we het gek dat het vertrouwen in de politiek daalt, als we de zeven heetste jaren ooit beleefden? Of als je een studieschuld hebt en je geen huis kan kopen? Als je eerlijk belasting betaalt maar ziet dat techbedrijven het nog steeds vrolijk ontwijken?

De uitdagingen worden groter en de wereld verandert.

Maar de politiek denkt alles nog op dezelfde manier te kunnen oplossen… nationaal… in isolatie,

en met de rug naar de wereld.

Over grenzen heen

Wij zijn opgestaan om over grenzen heen te kijken.

We vinden nieuwe oplossingen door samen te werken en van elkaar te leren.

Dat is waar Volt over ging en nog steeds over gaat. Dit verhaal is relevanter dan ooit!

Om klimaatverandering aan te pakken, sociale ongelijkheid tegen te gaan, en de economie voor te bereiden op een toekomst met kunstmatige intelligentie.

Wij pakken deze uitdagingen aan, door te bouwen aan een Unie waarin het niet uitmaakt of je bent geboren in de bergen van Bulgarije, aan de kust van Spanje of onder zeeniveau in Nederland. Een Unie waarin we allemaal op dezelfde partij kunnen stemmen, een partij die onze waarden vertegenwoordigt en daar in alle Europese landen voor staat. Waarin we niet het wiel opnieuw uitvinden, maar de beste oplossingen uit heel Europa met elkaar delen. En ook naar echte Europese oplossingen zoeken.

Defensie

Op dit moment staan er 100.000 Russische troepen aan de grens met Oekraïne. Europa zit op de reservebank, terwijl Amerika en Rusland over onze veiligheid spreken. We kunnen het niet veroorloven een twijfelmacht te blijven. Om onze eigen veiligheid te garanderen is meer defensiesamenwerking hard nodig. Niet alleen door de gezamenlijke inkoop van materieel…

We moeten toewerken naar een Europese defensiemacht als pijler onder de NAVO.

Klimaat

En kijk naar klimaatcrisis, de grootste uitdaging van deze tijd. Ja, het is noodzakelijk dat we in Nederland kerncentrales openen. Maar dan is het toch niet logisch dat ze in Duitsland en België dicht gaan?

En als Groningers met een indrukwekkende fakkeltocht hun onvrede uitten over de gaswinning, maar Nederland extra gas moet oppompen… omdat Duitsland dat nodig heeft... dan is het voor Volt logisch: we moeten naar een efficiënte Europese energiemix toe, met windmolens in de Noordzee en zonnepanelen in Spanje.

Rechtvaardige transities

Niet alleen grensoverschrijdende samenwerking is nodig, de transities die we maken moeten ook rechtvaardig zijn. Er is een steeds grotere groep mensen met een tweede huis en een grote aandelen portefeuille die nauwelijks belast worden. Zij worden slapend rijk en hebben hier zelf inmiddels grote vraagtekens bij.

Kennelijk hebben we twee televisieprogramma’s nodig, Sander en de kloof, en Scheefgroei, om duidelijk te maken wat we eigenlijk allang weten. Namelijk dat de vermogensongelijkheid veel te groot is geworden, dat de kansen er niet voor iedereen zijn. Dat de grootste lasten op de kleinste schouders komen.

Volt wil het inkomen uit vermogen daarom zo snel mogelijk eerlijker belasten, zodat belasting op arbeid omlaag kan.

Betrouwbaarheid

Politiek moet de hoogste standaard van integriteit nastreven. We spraken er vandaag nog over in het panel. Een transparante en open overheid die werkt voor de samenleving en waarin de macht voor iedereen toegankelijk is.

Waarin ministers de Kamer en samenleving weer juist informeren. Waarin er geen plaats is voor de schijn van belangverstrengeling en ministers die overstappen naar lobbybedrijven.

Nederlanders verdienen politici die te vertrouwen zijn.

Denk Europees, doe lokaal

Het is tijd om te bouwen aan een Europa dat voor iedereen werkt. Die Unie, dat sociale, democratische en nieuwe Europa, dat begint lokaal. In de straat, wijk dorp en stad waar we wonen. In de gemeente isoleren we huizen, leggen we zonnepanelen op daken en maken we de overheid digitaal toegankelijk.

Daarom, op naar 16 maart! Met Kyra uit Delft, Imane uit Rotterdam, Juliet uit Amsterdam. Met Cankut uit Zwolle, Arjen uit Den Bosch, Jacco uit Eindhoven, Ruud uit Utrecht, Jules uit Maastricht… Erik uit Enschede… en Niels uit Arnhem… en met duizenden vrijwilligers door het hele land.

En met Volters uit Coimbra, Sopot, München en Isernia. Samen komen we tot de beste ideeën.

We maken de woningmarkt toegankelijk en zorgen voor grensoverschrijdende OV-verbindingen. We stoffen de gemeente af met een wethouder voor Digitale zaken. En we geven het vertrouwen terug aan onze stads- en dorpsgenoten.

Dat doet Volt op haar eigen manier. Of het nou gaat om de aanleg van zonnepanelen en windmolens, of de bouw van nieuwe woonwijken. We organiseren burgerberaden waar je met je buren en experts tot betere oplossingen komt.

Samenwerking

We brengen die nieuwe energie als we op zoek gaan naar samenwerking, in plaats van verschillen uit te vergroten. Als we zorgen dat de politiek resultaten levert.

Ik wens iedereen veel succes in de komende weken bij deze belangrijke campagne. Jullie kunnen allen een grote bijdrage leveren door mee de straat op te gaan, of je familie, vrienden en collega’s te vertellen over het verhaal van Volt.

Dit is niet het project van een partij, maar een missie van 450 miljoen Europeanen.

Als we onze ideeënrijkdom aanwenden zal er geen grens zijn aan wat we kunnen bereiken. Dan bouwen we aan het eerste klimaatneutrale continent van de wereld, met een euro die werkt voor iedereen, waar we voorop lopen in de digitalisering en iedereen zich kan ontplooien en van de vrijheid kan genieten.

En daarbij, durf te vernieuwen!

Dank jullie wel.