Roelof had eigenlijk al eerder lid willen worden

Bij Volt zijn we altijd nieuwsgierig naar de verhalen van onze nieuwe leden. Wat drijft mensen om zich bij onze beweging aan te sluiten? Onlangs spraken we met Roelof Kusters, die vlak voor de Europese verkiezingen lid werd van Volt. In dit interview deelt Roelof wat hem inspireerde om bij Volt te komen, zijn visie op Europese integratie en zijn ideeën voor een betere toekomst.

18 jun. 2024

Roelof, wat heeft jou gemotiveerd om lid te worden?
Eigenlijk voelde ik me een beetje beschaamd dat ik nog geen lid was, omdat ik al bij de Europese verkiezingen in 2019 op Volt heb gestemd. Drie weken geleden kwam ik Volt tegen op Instagram en dacht: ik heb nog geen poster, geen flyers, niks. Toen realiseerde ik me dat ik nog geen lid was, dus heb ik me direct aangemeld en posters aangevraagd om die in mijn buurt op te hangen. 

Wat heeft Volt dat andere partijen niet bieden volgens jou?
Ik geloof dat het goed is voor Europa om als EU-lidstaten meer samen te werken, over de eigen landsgrenzen heen. Volt zet in op Europese samenwerking en biedt oplossingen voor migratie, investeringen in internationaal treinverkeer en andere grensoverstijgende kwesties. We hebben het in Nederland goed dankzij Europa, niet ondanks Europa. Als Europa uit elkaar valt, hebben we in ons eentje, als Nederland, weinig te zeggen. Voor de Europees Parlementsverkiezingen is Volt daarom voor mij de enige keuze. Ik hoop dat er in de toekomst meer pan-Europese partijen bij komen, hoewel dat concurrentie betekent voor Volt.

Op welke manier hoop je bij te dragen als Volt-lid?
Met veel leden kun je een grotere vuist maken en lidmaatschap geeft inspraak. Ik zal bij lokale bijeenkomsten zijn en mijn stem laten horen als ik ergens iets van vind. Maar ik heb een druk leven, dus ik doe wat ik kan. Toen ik lid werd, heb ik mijn profielfoto op WhatsApp aangepast naar een Volt-logo. Dat heeft al tot discussies geleid, maar eigenlijk vind ik dat juist heel goed! 

Waarom vind je het belangrijk om het politieke gesprek aan te gaan, zelfs als je het niet altijd met elkaar eens bent?
In een tijd waarin populisme steeds meer de overhand krijgt, vind ik het heel belangrijk om openlijk voor mijn politieke overtuiging uit te komen. Door op een open, respectvolle manier het gesprek aan te gaan, stimuleer je elkaar om na te denken over politieke keuzes. Alleen op die manier kun je zelf een goede beslissing nemen over wat je écht belangrijk vindt. Daarom vind ik het goed om aan anderen te laten zien dat ik op Volt stem. In mijn omgeving stemmen mensen vaak anders en op deze manier hoop ik anderen te inspireren. Door me uit te spreken voor Volt heb ik al verschillende gesprekken gevoerd die anders nooit hadden plaatsgevonden. 

Je stem voor Volt lijkt vooral Europees gekleurd. Ga je bij landelijke of gemeentelijke verkiezingen ook op Volt stemmen? 
Bij de landelijke verkiezingen in 2023 heb ik op Volt gestemd omdat de standpunten toen ook het dichtst bij mijn ideeën kwamen. Bij gemeenteraadsverkiezingen kijk ik sneller naar lokale partijen. Er is geen perfecte partij voor mij, maar Volt komt op dit moment het meest in de buurt, vooral op Europees niveau. Ik geloof dat het belangrijk is om open te zijn over je politieke voorkeur en het gesprek aan te gaan. Maar ik blijf kritisch en zal altijd verschillende opties overwegen om te kijken of een andere partij mij in een andere situatie beter kan vertegenwoordigen.

Heb je advies voor mensen die twijfelen om lid te worden van Volt?
Als je al op Volt stemt, waarom dan geen lid worden? Want door lid te worden, ondersteun je de partij financieel en krijg je inspraak in beleidsvorming en de koers van de partij. Ik vind het belangrijk om te steunen waar je achter staat, ook al ben je het niet 100% eens met alle standpunten. 

Geïnspireerd geraakt en benieuwd naar hoe ook jij kunt bijdragen? Check vandaag nog hoe je lid wordt van Volt. Samen maken we het verschil!

Ben jij ook (nieuw) lid van Volt en wil je jouw verhaal met ons delen? Laat het ons weten.