Presentatie Verkiezingsprogramma Volt

Wij hebben ons concept verkiezingsprogramma samen met de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen gepresenteerd!

13 nov. 2020

Utrecht, 24 oktober - De uitdagingen van de 21e eeuw vragen om een Europees perspectief in de Nederlandse politiek, daarom doet Volt mee aankomende maart aan de Tweede Kamerverkiezingen. Volt verwoordt dit Europese geluid en maakt zich hard voor een klimaatneutraal Nederland in 2040, gratis onderwijs en een stevig beleid voor innovatie en digitalisering. 

Het verkiezingsprogramma van de Europese partij is van onderaf tot stand gekomen. Honderden Volt-leden hebben eraan bijgedragen tijdens tientallen lokale discussieavonden. Voor het programma hebben wij gebruik gemaakt van voorbeelden uit heel Europa. Het onderwijs in Finland, de digitale overheid in Estland, de burgerfora in Ierland en de autoluwe stadscentra zoals in Utrecht en Madrid. Enkele punten uit het verkiezingsprogramma:

  • Klimaat - we maken Europa onderdeel van de oplossing, zoals een gezamenlijk CO2-tax, investeringen in infrastructuur, de transitie naar groene economie en geharmoniseerde energienetwerken. 

  • Onderwijs - geïnspireerd door de Scandinavische landen kiezen wij ervoor om het collegegeld af te schaffen en alle studenten een basisbeurs te geven. Daarnaast kiezen we voor verdere uitbreiding van het Erasmusprogramma en bilaterale erkenning van diploma’s.  

  • Economie - onze economie heeft door Corona enorme klappen opgevangen. Wij zetten in op de waterstofeconomie en inzet van Kunstmatige Intelligentie. Daarnaast kijken wij naar innovatief ondernemerschap en maken we de transitie van welvaart naar welzijn. 

Ons volledige concept verkiezingsprogramma is vanaf vandaag te lezen via www.stemvolt.nl.

Tijdens het congres van 24 oktober hebben de leden gestemd voor volledige gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Daarom bestaat de kandidatenlijst voor de verkiezingen voor 50% uit mannen en 50% uit vrouwen. 

Laurens Dassen (lijsttrekker):

"Een beweging die in heel Europa op zoek is naar de beste ideeën en ze meeneemt naar de Tweede Kamer." 

Volt is in maart 2017 opgericht als eerste pan-Europese partij met het doel om de status quo in het Europese politieke landschap open te breken. Met meer dan 30.000 leden verspreid over heel Europa werkt Volt toe naar een Europese parlementaire democratie. Oplossingen voor de uitdagingen van vandaag zoeken we nog te vaak op nationaal niveau. Volt maakt Europa onderdeel van de oplossingen.