Verwarring bij gemeenten in aanloop Tweede Kamerverkiezingen

Extra drempels voor deelname nieuwe partijen in strijd met richtlijnen minister

Het wordt nieuwe partijen dit jaar door gemeenten onredelijk moeilijk gemaakt om snel de benodigde ondersteuningsverklaringen te verkrijgen. Als gevolg van de coronacrisis hebben veel gemeenten de maatregel genomen om mensen alleen nog maar in het gemeentehuis toe te laten of te helpen, nadat zij online een afspraak gemaakt hebben.  Daar eenmaal aangekomen blijken veel gemeenten de juiste procedures niet te kennen.

8 jan. 2021

Dit is in strijd met de geldende wettelijke regels voor het invullen van deze verklaringen.  

Omdat door corona toch al minder mensen dan gebruikelijk bereid zijn om de stap naar het gemeentehuis te maken, worden met name de kleinere partijen hierdoor sterk benadeeld. Mensen zijn sneller bereid om in hun dagelijkse routine een keer bij het Gemeentehuis langs te gaan, maar een afspraak moeten maken werpt een extra barrière op.

Terugkoppeling van mensen die de Volt-ondersteuningsverklaring wilden ondertekenen maakt duidelijk dat de eerste drempel letterlijk de drempel van het gemeentehuis is. Sommige gemeenten laten mensen niet eens binnen zonder een afspraak.

Vervolgens is ook gebleken dat er veel gemeentes zijn waarvan de ambtenaren niet allemaal even goed op de hoogte zijn van de procedures, zodat ook dat een drempel opwerpt en mensen ofwel onverrichterzake weer naar huis worden gestuurd, ofwel bij thuiskomst bemerken dat de ondertekening niet geldig is omdat in het gemeentehuis een fout in de procedure is gemaakt.

Ofschoon partijen dit keer al op 4 januari konden beginnen met het verzamelen van de ondersteuningsverklaringen (twee weken eerder dan normaal), zijn de eerder genoemde belemmeringen Nederland echt onwaardig. Dit schaadt het democratisch proces. Velen van ons hebben afgelopen maanden met verbazing gekeken naar de VS en onze bezorgdheid uitgesproken over alle manieren waarop mensen worden ontmoedigd deel te nemen aan de verkiezingen. En nu blijken we ook in Nederland onnodige drempels op te werpen.

Hoewel een aantal nieuwkomers, waaronder Volt, makkelijk aan 580 verklaringen kan komen, zorgt het districtenstelsel, in combinatie met de genoemde obstakels, er straks wellicht toch voor dat een aantal partijen alsnog niet overal mee kan doen. 

Kamervragen
Wij steunen derhalve de vragen en de oproep gedaan door kamerlid Krol (50PLUS) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ollongren, over het ophalen van ondersteuningsverklaringen voor nieuwe partijen (vraag 2021Z00074, dd 5 januari).

En we roepen minister Ollongren ook op om de genoemde belemmeringen zo snel mogelijk weg te nemen opdat onze Nederlandse verkiezingen correct kunnen blijven verlopen.