Oktober - cybersecurity-maand!

Ons leven berust steeds meer op digitale systemen, en we besteden meer tijd online. Maar dat is niet zonder risico’s. Hoe zorgen bedrijven en apps er bijvoorbeeld voor dat je persoonsgegevens niet zomaar op straat komen te liggen? Oktober is cybersecurity-maand, en willen wij extra aandacht besteden aan cybersecurity. 

17 okt. 2022

Als we het hebben over cybersecurity, dan hebben we het over alle beveiligingsmaatregelen die we nemen om schade als gevolg van een storing, uitval of misbruik van een IT-systeem of computer te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan firewalls, disaster-recovery-plans, maar ook fysieke beveiligingsmaatregelen. 

Zonder cybersecurity-maatregelen zijn we kwetsbaar voor aanvallen van criminelen, kwaadwillende statelijke actoren en andere dreigingen. Die kunnen ons persoonlijk hinderen, maar ook hele systemen platleggen. Zo lag onlangs DigiD plat vanwege een Ddos-aanval en kwamen persoonsgegevens van duizenden bezoekers van een groot festival op straat te liggen. Het kan ons allemaal overkomen en we hebben er allemaal last van. 

Voor Volt is het belangrijk dat we gebruikmaken van de kansen die digitalisering ons biedt. Maar dan moeten we er wel voor zorgen dat we goed voorbereid zijn. Dat is de enige manier om vooruit te komen. Dat betekent duidelijke wet- en regelgeving en stevig toezicht, zodat die regels ook gegarandeerd worden nageleefd. En uiteraard in Europees verband, want het internet houdt niet op bij de grens. Bovendien kunnen we alleen als Europa een vuist maken tegen grote techbedrijven. Daar zet Volt zich voor in. 

De komende maand staan we stil bij allerlei aspecten van cybersecurity en onlineveiligheid. Hoe kun je door middel van encryptie veilig met elkaar communiceren? Kan dat in de toekomst ook nog? En wie kijken er allemaal met je mee als je door TikTok scrollt? Zijn er alternatieven? En hoe zorg je ervoor dat je persoonsgegevens beschermd worden en hoe bescherm je jezelf tegen hackers? 

Op die en meer vragen proberen we deze maand samen antwoorden te vinden. Via onze socials houden we je up-to-date. Denk je mee?