Nederland moet zich aansluiten bij de Transatlantic taskforce om sancties tegen Rusland beter te kunnen handhaven

Nederland moet zich aansluiten bij de Transatlantic taskforce om sancties tegen Rusland beter te kunnen handhaven.  De sancties tegen Rusland en oligarchen zijn pas effectief als we internationaal samenwerken. Nederland moet zich daarom aansluiten bij de Transatlantic taskforce. Dat zei Laurens Dassen donderdag in het Kamerdebat na de toespraak van de Oekraïense president Zelensky. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over een motie van Volt die het kabinet hiertoe oproept.

3 apr. 2022

De sancties tegen Rusland zijn al een maand geleden afgekondigd. Er zijn sterke aanwijzingen dat Russische oligarchen vastgoed in Nederland hebben, maar wie dit vastgoed moet opsporen is nog steeds niet duidelijk. Verschillende ministeries lieten deze week aan de NOS weten dat het opsporen van Russisch vastgoed niet onder hun verantwoordelijkheid valt. 

“Onacceptabel,” zei Laurens donderdag tijdens het debat. “Het voelt nu een beetje alsof de verantwoordelijkheid van ons allen de verantwoordelijkheid van niemand is. Dit had allang geregeld moeten zijn. In Italië ligt een jacht ter waarde van 700 miljoen aan de ketting, terwijl we in Nederland nog aan het polderen zijn over wie verantwoordelijk is voor het onderzoek naar Russisch vastgoed.”

Taskforce
Niet alleen ministeries moeten beter samenwerken, ook landen moeten de handen ineenslaan om sancties te kunnen handhaven. Geldstromen zijn namelijk grensoverschrijdend, en als overheden niet over grenzen heen kijken, zullen oligarchen overheden te slim af zijn. Om die reden richtten de Europese Commissie, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten eind februari een transatlantic taskforce op. In deze taskforce werken landen samen om illegale geldstromen te identificeren en te doorbreken, en om bezittingen van oligarchen op te sporen en tegoeden te bevriezen. Minister Hoekstra reageerde positief toen Laurens hem vroeg om te zorgen dat Nederland zich bij deze taskforce aansluit. De Kamer stemt dinsdag over een motie van Volt die het kabinet oproept hier ook echt werk van te maken.

EU-lidmaatschap
In het debat vroeg Laurens verder om het kandidaat-lidmaatschap van de EU aan Oekraïne toe te kennen, betere humanitaire hulp, de levering van militair materieel en de aanpak van gouden paspoorten.