Kieskompas laat zien: Volt is de meest Europese én de meest groene partij

Het Kieskompas voor de Europese verkiezingen van 6 juni staat online! De stemhulp die iedere verkiezing door honderdduizenden mensen wordt ingevuld. Maar wie ernaar kijkt, ziet iets opmerkelijks. Volt staat namelijk linkser dan partijen als GroenLinks-PvdA, SP en PvdD. Verbaasd? Wij ook! Daarom leggen wij je uit hoe dat komt. 

22 mei 2024

Grootse ideeën vragen om een fundamenteel andere aanpak, die vaak niet past in de plaatjes van het oude politieke denken. Volt grijpt niet terug op oude ideeën, zoals veel partijen nog wel doen. Wij kiezen voor nieuwe, progressieve ideeën die ons echt vooruitgang brengen. Die zijn alleen moeilijk in te passen in de bestaande systemen.

Dat was zo met ons voorstel om alle toeslagen af te schaffen en te vervangen door een soort basisinkomen. Toen het CPB met de logica van het bestaande systeem onze nieuwe plannen in beeld bracht, zagen de uitkomsten er vreemd uit. Tegelijkertijd bewees de berekening juist dat onze plannen zorgen voor een halvering van het aantal mensen in armoede, voor minder werkloosheid, een klimaatneutraal Nederland in 2040, en dat terwijl iedereen er op vooruitgaat.

Volt durft te vernieuwen
Ook nu passen onze plannen niet in het ouderwetse plaatje van het Kieskompas: we staan in het overzicht op een uiterst linkse plek. Dit komt doordat Kieskompas in de antwoorden op stellingen alleen heeft gekeken op Europees niveau. Dit betekent dat alleen Europees beleid meetelt. Een partij die sociaal beleid niet Europees maar landelijk wil regelen, schuift dus op naar rechts.  

Aangezien wij als enige partij een deel van het sociaal beleid op Europees niveau willen organiseren, zijn wij als de meest Europese partij het meest links ingedeeld.

Ook is de groengrijsas gelijkgetrokken met de linksrechtsas. Dat geeft een verkeerd beeld, want die assen zijn niet hetzelfde. Volt wil zo snel mogelijk klimaatneutraal worden én wij willen ondernemerschap stimuleren. Zo zetten we de groene transitie in voor een schone, klimaatneutrale, innovatieve en welvarende economie. Omdat we dit niet alleen in Nederland, maar in heel Europa willen bereiken, komen we wederom links op de as te staan. We zijn dus naast de meest Europese partij, ook nog eens de meest groene partij! 

De meest Europese én de meest groene partij

Volt staat voor nieuwe politiek, met vernieuwende ideeën die Nederland en Europa echt vooruithelpen. Deze ideeën passen niet op de oude politieke assen en daarom hebben wij de Voltwijzer ontwikkeld. Hierin vind je per thema een duidelijk overzicht hoe wij en ook de andere partijen denken. Zodat jij een goede keuze kunt maken voor je stem op 6 juni. En wij hopen natuurlijk dat je Volt kiest!

Check hier de Voltwijzer.