Start onderzoek kandidaatstellingsprocedure

Op het Volt-congres van 23 september 2023 hebben de leden twee moties aangenomen over de kandidaatstellingsprocedure voor het samenstellen van de lijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023 en de Europees Parlementsverkiezingen 2024. Deze moties geven het bestuur de opdracht om de kandidaatstellingsprocedure samen met geïnteresseerde leden te evalueren.  

12 jul. 2024

Voor het uitvoeren van deze moties heeft het partijbureau op initiatief van het bestuur een onafhankelijk onderzoeksteam gevormd. Dit team evalueert samen met de Volt-leden de gehele kandidaatstellingsprocedure vanaf de profielschets tot aan het vaststellen van de kandidatenlijst. Voor deze evaluatie zal het onderzoeksteam leden interviewen om ervaringen te verzamelen. Daarnaast zal het team kijken naar alle relevante documenten. Het onderzoeksteam zal uit de evaluatie verbeterpunten halen en deze voorleggen aan groepen Volters met verschillende ervaringen en perspectieven. Deze groepen gaan samenwerken aan voorstellen om de verbeterpunten door te voeren, onder begeleiding van het onderzoeksteam. 

Het onderzoeksteam verwerkt de resultaten van het onderzoek vervolgens in een rapport dat op een volgend congres en/of bij een tussentijdse ledenbijeenkomst wordt gepresenteerd. Het rapport zal bestaan uit een beschrijving van de werkwijze van het onderzoeksteam, een samenvatting van de evaluatie en een opsomming van de verbetervoorstellen. 

Beoogd resultaat 
Volt gebruikt een zorgvuldige kandidaatstellingsprocedure die in overeenstemming is met de interne democratische waarden van de partij, en dat door de leden wordt ervaren als duidelijk, eerlijk en transparant. 

Wil je meedoen? 
Heb jij ervaringen die je met ons wilt delen in een interview? Of wil je graag meedenken over hoe het beter kan? Meld je dan aan via deze link. De interviews zijn vertrouwelijk en de uitkomsten van de evaluatie zullen niet herleidbaar zijn naar individuele personen. 

Wil je meer weten? 
Als je meer wilt weten over de opdracht van het onderzoeksteam, dan vind je hier het mandaat van het bestuur van Volt NL aan het onderzoeksteam. Meer informatie over de verschillende rollen binnen het onderzoek en de spelregels vind je hier

Als je nog vragen hebt of meer wilt weten voordat je je aanmeldt, dan kun je e-mailen naar [email protected].