De fractie van Volt over het Kamervoorzitterschap

Voorzitter,

Brexit was de trigger voor de oprichting van Volt. De afscheiding van de EU heeft grote gevolgen voor het Verenigd Koninkrijk. Dat is niet gebeurd van de ene op de andere dag. Dat is gebeurd doordat jaar in jaar uit, dag in dag uit, het parlement onvoldoende de regering controleerde. Doordat de regering niet het fatsoen had om het belang van Europese samenwerking goed uit te leggen.

7 apr. 2021

Met de vertrouwenscrisis staat ook hier in Nederland de parlementaire democratie onder druk. Onder andere door de minimale ondersteuning die Kamerleden krijgen, terwijl bewindspersonen hele departementen tot hun beschikking hebben. Hoe kan dan een goede controlerende functie worden uitgevoerd? Dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat het een soort sport is geworden om wanneer informatie de Kamer bereikt, deze op het laatste moment wordt aangeboden, waarbij veelvuldig de stift wordt gebruikt. Zwartgelakt is een nieuw begrip wat we hier inmiddels in de Kamer goed kennen.

Die controlerende functie wordt ook ondermijnd door de houding in de Kamer zelf. Zo liet de Kamer zien dat het regeerakkoord bindend en dwingend kan zijn. Kamerleden van regerende partijen stemmen uitsluitend in lijn met hun partij, waardoor de Kamerleden zelf het dualistische karakter van de Kamer ook ondergraven.

Onze vragen aan de kandidaten gaan vooral over hun zienswijze met betrekking tot de vertrouwenscrisis die nu heerst:  

  • Wat gaat u doen zodat Kamerleden meer ondersteuning gaan krijgen en dat informatie tevens op tijd wordt geleverd, dus niet zwartgelakt. Wat is uw zienswijze als het gaat om de plicht om de Kamer te informeren?

  • Daarbij, het is duidelijk dat we toe willen naar een nieuwe, meer open, transparante en inclusieve bestuurscultuur. Afgelopen jaren bent u allen onderdeel geweest van het presidium, waarom is het dan niet eerder gelukt en wat gaat u concreet doen om te breken met deze oude bestuurscultuur?

  • Hoe kijken kandidaten naar hun taak als het gaat om het herstel van vertrouwen van kiezers in dit parlement en zijn vertegenwoordigers? 

  • Wat gaat u eraan doen zodat Kamerleden het dualisme praktiseren, niet alleen op papier, maar ook in de praktijk en daar gevolg aan gaan geven? En wat zou uw advies zijn aan Kamerleden die vastzitten aan een regeerakkoord? 

  • Wat gaat u doen om de balans tussen macht en tegenmacht te bewaken?

  • Specifiek, meneer Bosma: Hoe kunt u de Kamer en Kamerleden goed en onafhankelijk bejegenen terwijl u lid bent van een partij die expliciet sommige Nederlanders en daarmee sommige leden van de Kamer als tweederangs burgers behandelt. Voor Volt is dit onacceptabel. Dit staat haaks op artikel 1 van onze Grondwet en ondermijnt de liberale democratie. Volt kan om die reden niet instemmen met uw kandidaatschap.

Namens de fractie van Volt,

Laurens Dassen

Nilüfer Gündoğan

Marieke Koekkoek