In gesprek met een nieuw lid

Na de verkiezingen en vlak na de bekendmaking van het nieuwe regeerakkoord zagen we een grote toename van het aantal nieuwe leden. Bij Volt zijn we benieuwd naar de verhalen van onze nieuwe leden. Wat drijft mensen om zich bij de beweging aan te sluiten? Onlangs spraken we met Hennie Poetsma-Bruinsma, die kort na de laatste verkiezingen lid werd. In dit interview deelt Hennie haar redenen om voor Volt te kiezen, haar zorgen over de toekomst en haar hoop voor een verenigd Europa.

12 jun. 2024

Hennie, wat heeft jou gemotiveerd om lid te worden van Volt?
De directe aanleiding was de verkiezingsuitslag in november. De dag erna heb ik meteen de knoop doorgehakt en ben ik lid geworden. Ik ben al sinds mijn tienerjaren geïnteresseerd in politiek, maar ik heb nooit eerder de stap gezet om lid te worden van een partij. Volt trok vanaf het begin mijn aandacht; de punten waar ik bij andere partijen tegenaan liep, vond ik bij Volt juist sterk. De verkiezingsuitslag gaf me het laatste zetje om lid te worden. Interessant genoeg bleek mijn zoon, die politicologie studeert en met wie ik vaak politieke discussies voer, een week eerder hetzelfde besluit te hebben genomen en ook lid te zijn geworden van Volt.

Welke problemen in de samenleving houden jou het meest bezig?
Ik vind de verharding in de samenleving een groot probleem. En ook dat de waarheid er niet meer toe lijkt te doen. De opkomst van extreemrechts baart me grote zorgen, zowel in Nederland als in Europa. Zeker gezien de oplopende spanningen met Rusland. Het is duidelijk dat er meer stappen moeten worden gezet. We hebben een slagvaardiger Europa nodig, zonder vetorecht, dat zichzelf niet terugtrekt achter nationale grenzen. Klimaatverandering is een andere kwestie die me bezighoudt. Toen ik ging verhuizen, heb ik bewust gezocht naar een toekomstbestendige plek, dus boven zeeniveau, omdat ik er niet van overtuigd ben dat er tijdig en adequaat zal worden ingegrepen.

Waarom heb je besloten om je bij Volt aan te sluiten in plaats van een andere politieke partij?
Voor mij was het belangrijk om lid te worden van een partij die een tegenwicht biedt aan extreemrechts. Ik ben altijd voorstander geweest van een Europese aanpak voor onze uitdagingen. Dat besef is alleen maar sterker geworden door de impact van Covid-19 en de onrust in Oekraïne. Volt heeft naar mijn mening de meest effectieve oplossingen voor dringende kwesties, zoals de geopolitieke positie van Europa en klimaatverandering. Nederland kan deze uitdagingen niet alleen aan; we moeten op Europees niveau samenwerken. Ik ben het niet eens met mensen die beweren dat verdergaande Europese samenwerking zou leiden tot het verlies van de Nederlandse identiteit. Niets is minder waar. Net zoals Friezen en Limburgers hun eigen identiteit behouden binnen Nederland, zal Nederland altijd haar unieke karakter behouden binnen Europa. Ondanks onze verschillen op Europees niveau, hebben we gezamenlijke doelen. Identiteit verandert van generatie tot generatie; dat is altijd zo geweest.

Wat hoop je bij te dragen met je lidmaatschap?
In eerste instantie was mijn intentie om Volt alleen financieel te ondersteunen. Ik heb post-Covid, dus mijn energie is beperkt. Nu ik merk dat mijn gezondheid verbetert, besef ik steeds sterker dat ik niet aan de zijlijn wil blijven staan. Ik voel de drang om mij in te zetten voor Volt en zo actief bij te dragen aan een betere samenleving. 

Heb je advies voor mensen die twijfelen om lid te worden van Volt?
Begin met het bestuderen van de website van Volt. Kijk of je iemand kent die al lid is, of bezoek een bijeenkomst in je regio. Praat over politiek en hoor wat anderen beweegt. Ook als je niet actief wilt zijn, kun je de partij steunen door lid te worden. Je steunt met je contributie en door het ledenaantal te verhogen. Dit is een mooie manier om een verschil te maken.

Geïnspireerd geraakt en benieuwd naar hoe jij ook kunt bijdragen? Ontdek vandaag nog hoe je lid wordt van Volt. Samen maken we het verschil!

Ben jij ook (nieuw) lid van Volt en wil je jouw verhaal met ons delen? Laat het ons weten.