Hoe nu verder met het herstelfonds?

Laurens en Derk-Jan Eppink (JA21) bij NPO Radio 1.

In het Europees cornaherstelfond ligt 5,8 miljard euro klaar voor Nederland. Het is een unieke kans om te investeren in vergroening, innovatie en digitalisering. We vragen het kabinet al ruim een half jaar om plannen te maken, maar het schuift deze opdracht steeds voor zich uit. 

4 nov. 2021

In juni kregen we een kamermeerderheid zover om het kabinet op te roepen om plannen te maken voor de 5,8 miljard euro uit het Europees coronaherstelfonds. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van september stemde een meerderheid van de Kamer voor ons plan om het kabinet een deadline mee te geven: we wilden voor 1 november horen welke innovatieve en groene projecten het kabinet wilde gaan steunen. In de brief die het kabinet deze week aan de Kamer heeft gestuurd geeft het demissionaire kabinet nog steeds aan het maken van plannen aan het volgende kabinet over te willen laten, ondanks de nadrukkelijke wens van de Kamer.

Dat het kabinet niet overgaat tot actie is een gemiste kans, want een jaar uitstel is een jaar stilstand. Laurens ging er woensdag over in debat met kamerlid Derk-Jan Eppink van JA21. Dat deed hij bij Dit is de dag op NPO Radio 1. Bekijk het fragment hieronder. 

[Fragment - Dit is de dag - 2021-11-03 - Europese commissie wil hypotheekrenteaftrek sneller afbouwen]