Gaby's kennismakingsgesprek met Dick Schoof in het Torentje

Op maandag 12 augustus had ik de kans om persoonlijk kennis te maken met minister-president Dick Schoof in het Torentje. Ik heb van de mogelijkheid gebruik gemaakt om belangrijke onderwerpen die Nederland bezighouden aan te kaarten , zoals de rol van Nederland in Europa, het beschermen van onze rechtsstaat en het aanpakken van maatschappelijke verdeeldheid.

27 aug. 2024

De belangrijke rol van Nederland in de Europese Unie

Nederland heeft een belangrijke rol binnen de Europese Unie. Als klein land kunnen we veel invloed uitoefenen om de eenheid binnen de Europese Unie te waarborgen. Dit vraagt om realistische verwachtingen en eerlijke communicatie over wat er in Brussel speelt, ook en vooral door onze premier. Ik heb de minister-president gevraagd om al vooraf aan een bezoek aan Brussel namens het kabinet eerlijk te zijn over de processen binnen de Europese Unie. Zo voorkomen we dat bij terugkomst in Nederland, 'Brussel' simpelweg de schuld gegeven kan worden wanneer niet is bereikt wat het kabinet had willen bereiken.

Het beschermen van de rechtsstaat en de Grondwet

Ook vond ik het belangrijk om te spreken over het beschermen van onze rechtsstaat en de Grondwet. De leden van de Eerste Kamer hebben de verantwoordelijkheid om wetten scherp en kritisch te toetsen. Onze fractie in de Eerste Kamer kijkt altijd hoe de wet zich verhoudt tot de Grondwet, mensenrechten, Europese- en internationale verdragen. Ik heb de premier op het hart gedrukt om - net als wij - kritisch te kijken naar wetten die het kabinet indient. Ik verwacht van hem dat hij de rechtsstaat beschermt en geen wetten laat indienen die in strijd zijn met onze Grondwet.

Polarisatie en discriminatie in de samenleving

De polarisatie en onverdraagzaamheid binnen onze samenleving blijven toenemen. De minister-president heeft in de regeringsverklaring en tijdens verschillende optredens  benadrukt dat hij er wil zijn voor alle Nederlanders. Ik heb aangegeven dat dat voor Volt betekent dat hij ook de verantwoordelijkheid draagt om uitsluiting, discriminatie, antisemitisme en racisme structureel aan te pakken. Ook binnen zijn eigen kabinet. Discriminatie op basis van gender, seksuele oriëntatie, handicap, kleur, geloof of andere persoonlijke kenmerken kan en mag niet getolereerd worden.

De rol van onze Eerste Kamerfractie 

Het kabinet heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid. Het zal daarom op zoek gaan naar partijen die ervoor kunnen zorgen dat er wel een meerderheid ontstaat in de Eerste Kamer. Ik heb namens Eddy en mijzelf aangegeven dat wij elke wet eigenstandig zullen beoordelen om ervoor te zorgen dat de wetgeving bijdraagt aan het realiseren van de doelen en waarden van Volt. 

Zo was het kennismakingsgesprek in het Torentje niet alleen een kans om persoonlijk kennis te maken met de minister-president, maar ook om onze verwachtingen en zorgen helder over te brengen. Het eerste debat met de minister-president in de Eerste Kamer staat gepland op 8 oktober tijdens de Algemene politieke beschouwingen. Eddy en ik zullen in de Eerste Kamer wetsvoorstellen van het kabinet Schoof kritisch blijven bestuderen en langs de lat van de Grondwet, mensenrechten, Europese- en internationale verdragen leggen, zodat we ook vanuit de Eerste Kamer werken aan een gelijkwaardige samenleving en een sterk Europa.