Fundraising voor een politieke partij

Het succes van een politieke partij wordt beïnvloed door vele factoren. Een daarvan is fundraising. In dit interview spreken we met Merlijn Beene, een sleutelfiguur in het fundraisingteam van Volt.

15 mrt. 2024

Merlijn, hoe ben je betrokken geraakt bij fundraising voor Volt?
Eigenlijk begon het allemaal tijdens mijn studie, toen ik steeds meer interesse kreeg in politiek. Ik hoorde steeds meer politieke geluiden waar ik het niet mee eens was. Tijdens mijn studie Bestuurskunde schreven wij ondertussen een paper over het vertrouwen in de Nederlandse politiek dat lager is dan ooit, mede door populisme. Ik geloof oprecht dat Volt dit vertrouwen terug kan brengen en ik heb de daad bij het woord gevoegd door mij actief in te zetten. Ik ben een echte ‘doener’, dus meldde ik me in 2023 als vrijwilliger om te helpen tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. Daardoor raakte ik steeds meer betrokken. Ik liep stage in het landelijke campagneteam, waar ik met fundraising in aanraking kwam. Vanuit die ervaring groeide mijn interesse en nam ik daarin een leidende rol.

Je bent best jong. Hoe ga je daarmee om bij de fundraising? Hoe zorg je dat mensen je serieus nemen?
Soms heb je te maken met vooroordelen, maar ik merk zeker dat ik serieus genomen word. Collega’s van Volt zien mijn toewijding en ik krijg verantwoordelijkheden. Ik merk dat mijn politieke betrokkenheid op jonge leeftijd juist wordt gewaardeerd door donateurs, die het bijzonder vinden dat ik me zo inzet voor mijn idealen. Ik ben me bewust van mijn leeftijd, maar ben dankbaar voor het team van Volt en mijn commissie, waarin onze verschillende kwaliteiten elkaar aanvullen. De kracht van ons team en van Volt is dat wij erg veel ervaren leden hebben die graag hun kennis en kunde in een project willen steken of willen overdragen. Heel veel enthousiaste en leergierige jongeren samen leiden niet alleen tot een ontzettend productieve samenwerking, maar je leert ook nog eens veel van elkaar.

Is het niet erg ongemakkelijk om mensen om geld te vragen?
Het kan zeker ongemakkelijk zijn, maar uiteindelijk blijkt dat je het vooraf in je hoofd al snel moeilijker maakt dan het is. Het belangrijkste is te weten dat je dezelfde idealen deelt als de mensen die je benadert. Samen zet je je in voor hetzelfde grotere doel, ieder op een eigen manier. Als vrijwilliger investeer je graag je tijd in mensen die misschien niet de tijd hebben om actief lid te zijn, maar wel graag een financiële bijdrage willen leveren aan het gezamenlijke doel.

En wat is dat doel voor jou?

De belangrijkste waarden waar Volt voor staat zijn voor mij positiviteit, rechtvaardigheid en pragmatisme. Dit zie ik concreet terugkomen in alle lagen van Volt - van de politieke arena tot aan de allerkleinste afdeling - waar Volters problemen willen oplossen in plaats van ze weg te schuiven en  gesprekken aangaan in plaats van ze uit de weg te gaan. Tot slot zie ik dat alle Volters zich willen inzetten voor een betere wereld, allemaal op hun eigen manier. Ik ben er echt van overtuigd dat onze inzet impact heeft en voor positieve verandering zorgt. Dat vind ik uniek in de politieke wereld en het geeft mij ontzettend veel energie. 

Waarom is fundraising zo belangrijk voor Volt?
Zonder financiële steun kunnen we simpelweg geen campagne voeren. Fundraising is essentieel voor onze zichtbaarheid en impact. Het stelt ons in staat om onze boodschap te verspreiden en ons gedachtegoed uit te dragen. We moeten zichtbaar zijn, online maar ook op straat. Dit is cruciaal voor een partij als Volt, en daar is geld voor nodig. 

Merk je een groot verschil in gesprekken voor en na de laatste verkiezingen nu Nederland conservatiever heeft gestemd?
Absoluut. Na de verkiezingen merk je echt dat mensen nóg meer de noodzaak voelen om zich juist nu in te zetten voor een progressief tegengeluid. Een steeds grotere groep mensen heeft duidelijk er meer behoefte aan om een bijdrage te leveren. Daarom zijn er sinds 22 november flink meer leden en donateurs. Mensen voelen zich enorm betrokken en kiezen voor vooruitgang. 

Tot slot, wat zou je willen zeggen tegen mensen die nog aarzelen om te doneren of om zich actief in te zetten voor Volt?
Nogmaals: draag bij op jouw manier! Door te doneren aan Volt help je mee met het bouwen aan structurele Nederlandse en Europese verandering. Zowel kleine als grote donaties, we kunnen je hulp goed gebruiken! Samen strijden we voor dezelfde idealen en leveren we een bijdrage aan een betere toekomst. Dat is een unieke ervaring die ik iedereen gun.