Europa moet haar rug recht houden, zoals beloofd

Precies twee jaar geleden schrok Europa wakker toen Poetin op brute wijze Oekraïne binnenviel. Was onze omgang met Rusland te naïef? Hoe ver gaat dit escaleren? Wat kunnen we doen om Oekraïne te helpen? Onze steun was onbetwist; inmiddels is de Europese steun aan Oekraïne niet langer vanzelfsprekend. Juist nu het hard nodig is.

23 feb. 2024
Oekraine manifestatie van 2023

Direct na de invasie voelde iedereen het verdriet en de onrechtvaardigheid. De Oekraïense vlag werd gehesen, mensen stelden hun huizen open voor Oekraïense vluchtelingen en er werd door het hele land materiaal ingezameld om naar het front te sturen. Onze solidariteit was onbetwist: we doen wat nodig is, zo lang als het nodig is. Oekraïne kan op ons rekenen. Onze rug is recht, onze hulp is onvoorwaardelijk. 

Twee jaar later is de strijd nog even bloedig als aan de start, en zijnburgerdoelen nog steeds mikpunt van Russische aanvallen. Steden zijn verwoest, ziekenhuizen, scholen en huizen massaal vernietigd. Duizenden Oekraïense kinderen zijn uit bezette gebieden gedeporteerd en in Russische opvoedingskampen geplaatst. Ondertussen vechten Oekrainers voor de Europese waarden en vrijheden. Al twee jaar lang, dag en nacht.

Steun is niet vanzelfsprekend

Europa heeft niet nagelaten om beloftes aan Oekraïne te maken, maar wél om die beloftes na te komen. Wapen- en munitieleveringen komen te laat, terwijl het nakomen van deadlines letterlijk een zaak van leven of dood is. Zo raakte in Avdiivka de munitie van Oekraïense soldaten soms midden in de gevechten op. Met onomkeerbare gevolgen. 

Ook zijn er Europese politici die schaamteloos pro-Russische propaganda  verspreiden. Zoals Orbán, die nu innig bevriend is met de Slowaakse minister-president Fico. Zij zijn een gevaar voor de veiligheid van Oekraïne én van Europa. Zo wil Fico dat er “geen kogel meer naar Oekraïne zal gaan”. In Nederland werden de verkiezingen gewonnen door Geert Wilders, die in het verleden zijn vriendschap met Poetin verkondigde, en weigert zijn woorden terug te nemen. Zelfs na de annexatie van de Krim. Zelfs na MH17. Zelfs na de invasie van Rusland in Oekraïne. Hij blijft militaire en financiële steun aan Oekraïne weigeren.  

Estland, Letland en Litouwen voelen de hete adem van Poetin in hun nek. We moeten als een verenigde EU laten zien dat we sterk staan. Zoals de eeuwenoude wijsheid ons leert: “Als je vrede wilt, bereid je dan voor op oorlog”. Het risico is te groot dat Europa er alleen voor staat als Trump weer aan de macht komt. 

Actie

Het is glashelder. Wij, de EU, moeten zorgen dat Oekraïne nu de middelen krijgt die het nodig heeft. Geef de 300 miljard in beslag genomen Russische tegoeden aan Oekraïne voor financiering van militaire hulp, toetredingshervormingen en wederopbouw. Koop gezamenlijk artilleriemunitie in. Geef Oekraïne de wapensystemen en langeafstandsraketten, zoals Taurus.  Investeer in de Europese defensie-industrie. Versnel de opbouw van een autonome Europese pilaar binnen de NAVO. 

Het onrecht is de afgelopen twee jaar niet afgenomen, maar de solidariteit wel. Dit is niet alleen de strijd van Oekraïne, dit is de strijd van ons allemaal. Rusland stopt niet bij Oekraïne. Onze eigen Europese veiligheid staat op het spel. Laten we onze hulp bieden nu Oekraïne ons het meest nodig heeft. Laten we met die hulp doorgaan, ook bij de wederopbouw. Laten we onze rug recht houden, zoals we hebben beloofd. Slava Ukraini!


Reinier van Lanschot

Lijsttrekker Europees Parlementsverkiezingen