Wat is encryptie en waarom is het belangrijk?

Je kent het wel: start je een nieuw WhatsApp-gesprek, dan staat er bovenaan: ‘Berichten en gesprekken worden end-to-end versleuteld’. Dat is een voorbeeld van encryptie. Maar wat is dat dan precies? En waarom is het belangrijk? Wij leggen uit wat het is en waarom het belangrijk is dat we dit behouden!

19 okt. 2022

Encryptie zorgt ervoor dat de gegevens die jij over het internet verstuurt alleen leesbaar zijn voor degenen waarvan jij dat wilt. Dit is goed voor gevoelige informatie of informatie waarvan je zeker wilt weten dat die niet gemanipuleerd wordt. Het gebruik ervan is belangrijk omdat we  in ons dagelijks leven steeds vaker gebruikmaken van digitale middelen. Van je internetaankopen tot je privé-chats. Het draait in de kern om privacy en veiligheid. 

Encryptie biedt ook vrijheid. De vrijheid om vrij informatie te delen en te ontvangen. Om ideeën uit te wisselen en kritisch te zijn, zonder angst voor de eventuele gevolgen. Dat is belangrijk in democratische samenlevingen, bijvoorbeeld voor (mensenrechten)activisten en journalisten die veilig en vrij informatie moeten kunnen verzamelen en delen om belangrijke zaken aan de kaak te stellen. 

We moeten ook verder vooruit denken, zodat we als Europa weerbaar blijven in een sterk veranderend geo-politiek landschap. Nieuwe technologieën, waaronder kwantumtechnologie, maken het in de toekomst mogelijk om encryptie alsnog ongedaan te maken. Daarom moeten we nu al nadenken en investeren in encryptie die ook dáár tegen opgewassen is. In Duitsland wordt bijvoorbeeld gesproken over het verankeren van het recht op encryptie. Dat zou ook voor Nederland uitkomst kunnen bieden. 

Voor Volt is het beschermen en behouden van encryptie noodzakelijk. We zijn dan ook kritisch op voorstellen vanuit de regering om encryptie te verzwakken. Zoals de wens van voormalig minister Grapperhaus en minister Yesilgoz om end-to-end versleutelde berichten in WhatsApp te kunnen ontsleutelen. Ze maken daarmee de gegevens van criminelen beschikbaar, maar ook die van ieder ander individu worden daarmee kwetsbaar.

Wij zijn van mening dat het verzwakken van encryptie uiteindelijk niet leidt tot meer veiligheid maar juist tot uitholling van de democratie. Dus moeten we zorgen dat encryptie op peil gehouden wordt en onze gegevens beschermd blijven.