Dione (21): “Probeer het gewoon, je zit nergens aan vast!”

Bij Volt zijn we altijd nieuwsgierig naar de verhalen van onze nieuwe leden. Wat drijft mensen om zich bij onze beweging aan te sluiten? Vandaag maken we kennis met Dione, een jonge studente uit Leeuwarden die zich recentelijk bij Volt heeft aangesloten. Haar verhaal is een inspirerend voorbeeld voor andere jonge mensen die het verschil willen maken.

22 jul. 2024

Dione, wat heeft jou gemotiveerd om lid te worden van Volt?
Politiek heeft me altijd geïnteresseerd. Dat hebben discussies met mijn opa al vroeg aangewakkerd. In aanloop naar de Europese verkiezingen begon ik me steeds meer af te vragen waar ik zelf nou écht achter sta. Ik studeer Finance, Tax & Advice en onlangs ben ik naar Brussel geweest voor een conferentie over belastingen en financiën. Ik heb daar veel geleerd van experts over de complexe Europese wetgeving. Deze ervaring heeft me ervan overtuigd dat goede samenwerking tussen Europese landen noodzakelijk is voor effectieve beleidsvorming. Ik ben daardoor enthousiast geworden om lid te worden van een partij die deze visie deelt. 

Op welke manier wil jij het verschil maken binnen Volt?
Ik hoop bij te dragen aan een grotere politieke bewustwording bij jongeren. Daarom ga ik regelmatig het politieke gesprek aan met leeftijdsgenoten. Veel jonge mensen vinden politiek saai of een ver-van-hun-bed-show, terwijl het juist iedereen raakt. Door gesprekken te voeren hoop ik jongeren te motiveren om hun stem te laten horen en actief mee te bouwen aan een eerlijker politiek landschap. Ik wil laten zien dat ook jongeren een stem hebben die ertoe doet. 

Je bent momenteel passief lid van Volt. Heb je overwogen om ook actief bij te dragen als vrijwilliger? 
Ja, ik had graag meegeholpen met de campagne voor de Europese verkiezingen, maar vanwege drukte met mijn studie is dat niet gelukt. Na de zomer ben ik van plan me actief in te gaan zetten voor de partij. Ik heb contact met andere Volt-leden via WhatsApp, maar ik ben nog niet naar bijeenkomsten geweest. Ik zie potentie in het organiseren van lokale bijeenkomsten, specifiek gericht op studenten hier in Friesland. Dit kan helpen om meer jongeren te inspireren met de standpunten van Volt. 

Hoe zie je de toekomst van de (Nederlandse) politiek voor je?
Ik hoop dat de politieke focus meer komt te liggen op eerlijkere vertegenwoordiging en minder op bureaucratie. Mensen moeten centraal komen te staan in de besluitvorming, in plaats van de belangen van grote ondernemingen. Er moet daarbij verder gekeken worden dan nationale grenzen. Ik ben van mening dat Volt een belangrijke rol kan spelen in deze ontwikkeling. Door jongeren er actief bij te betrekken en hen te laten zien hoe relevant en invloedrijk de politiek is, kunnen we bijdragen aan een rechtvaardigere toekomst. Op die manier zullen de diverse belangen beter worden vertegenwoordigd, want dat gebeurt nu helaas nog niet goed genoeg. 

Heb je advies voor mensen die twijfelen om lid te worden van Volt?
Ik zou zeggen, probeer het gewoon, want je zit nergens aan vast. Het mooie van Volt vind ik de vrijheid om je betrokkenheid op jouw manier vorm te geven. Kijk rustig rond en ontdek wat de partij voor jou kan betekenen. Of je nu actief campagne voert of simpelweg deel uitmaakt van een community die ideeën uitwisselt: het is heel waardevol om je stem te laten horen, zelfs al lijkt jouw bijdrage klein. Want zo help je op jouw eigen manier mee aan een betere toekomst! 

Geïnspireerd geraakt en benieuwd naar hoe ook jij kunt bijdragen?

Ontdek vandaag nog hoe je lid wordt van Volt. Samen maken we het verschil!