Blij, maar niet gelukkig

Er is een Brexit-handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. En natuurlijk zijn we blij met dit akkoord want het voorkomt de chaos zoals we die de afgelopen dagen hebben gezien. En ook stemt het tot vreugde dat we als Europa in staat zijn gebleken met een mond te spreken, als een samenwerkend blok te onderhandelen en tot het eind toe zijn blijven geloven in een afloop die voor beide partijen zou werken. 

25 dec. 2020

Tegelijkertijd is het ook heel goed dat we met deze bondgenoot en handelspartner verder kunnen werken aan betere wereld.

Maar echt gelukkig zijn we natuurlijk niet. Want ondanks de euforie van dit moment is het toch gewoon een situatie die maar heel weinig winnaars kent. De gevolgen van de Brexit zijn immers nog steeds erg groot voor zowel bedrijven als voor talloze burgers, aan beide zijden van het Kanaal en de Noordzee.

Dus laten we het hier niet bij laten. Het is een mijlpaal, maar niet per se een eindpunt. Het is wat ons betreft eerder een startpunt om met elkaar, in de Europese politiek, te werken aan het herstel van de weeffouten. Herhaling van dit proces moet worden voorkomen, want veel liever hadden we de Britten natuurlijk bij ons gehouden in de EU.
Onze collega’s van Volt UK zijn al hard bezig om te werken aan een routekaart om te zorgen dat de Britten weer terug bij de EU willen. #Rejoin. 

Want zoals Von Der Leyen ook zei: Our future is made in Europe.