Marja Berkhout

Contact Marja

Even kennismaken……….

Hallo, Ik ben Marja Berkhout. Samen met mijn echtgenoot Leo alweer 20 jaar inwoner van het mooie en veelzijdige Gelderland. Professioneel liggen mijn roots in de gezondheidszorg en in het onderwijs. Met aandacht voor innovaties. Mijn loopbaan sloot ik af met het ontwikkelen van academisch geneeskunde onderwijs voor masterstudenten (de ‘co-assistenten’) in Amsterdam. Dit werk was mijn ‘dank-je-wel’ voor mijn bijzondere kankerbehandeling in Amsterdam. Als kankerpatiënt zat ik destijds ineens aan de andere kant van de tafel. Na mijn herstel wilde ik weer aan de slag. Stigmata en een gebrek aan kennis over medewerkers met kanker en over de mogelijkheden voor werkhervatting zorgden voor vooroordelen bij mijn werkgever en de bedrijfsarts. Uit lotgenotencontacten bleek, dat mijn situatie niet uniek was. In tegendeel zelfs en deze ontdekking was mijn drive om onderzoek te doen naar werkhervatting na kanker.

Voor de uitkomsten van dit mooie onderzoek ontving ik in 2019 een ‘Innovatie- en Stimuleringsprijs’. Het was een geweldige erkenning van onderzoek naar een actuele, maatschappelijke problematiek met een grote impact. Werk zorgt immers voor zingeving, voldoening en financiële zekerheid. Werk betekent voor werkgevers behoud van arbeidskapitaal. Mijn ervaringen deel ik ook hier nu weer met jullie, om lotgenoten die moeite hebben weer aan het werk te komen, tijdens of na een behandeling van kanker, te kunnen helpen. Eén op de drie á vier mensen in Nederland krijgt kanker en daaronder zijn velen in de werkzame leeftijd.

Wekelijks sport ik vaak en veel, bezoek ik graag musea, films en concerten en wandelen Leo en ik heel wat af. Het liefst ergens op de Veluwe of langs het strand van de Noordzeekust. Als familie of vrienden op bezoek komen, kook ik graag voor hen. Bovendien, als (groot)ouders is er voor Leo en mij ook regelmatig wel wat te doen voor ons nageslacht en dat zijn toch de dierbaarste momenten in ons leven.

Enkele jaren geleden bleek dat de veelomvattende mantelzorg voor mijn moeder niet meer te combineren was met mijn werk. Het klinkt als een objectief feit, maar ook deze impact was groot. En merkte ik wederom, dat mijn situatie en het stoppen met mijn werk niet uniek waren en daarmee eveneens een brede maatschappelijke impact hebben. Door het beëindigen van mijn professionele loopbaan, stopte ik met vrijwilligerswerk gerelateerd aan mijn beroep. Er kwam ruimte voor nieuwe perspectieven: onder andere als taalcoach en participeren in onderzoek naar dementie. En nu dus nog een nieuwsgierige stap, met bestuurlijke activiteiten voor Volt.

Lang voordat Volt Nederland het licht zag, sprak ik over een ‘Verenigde Staten van Europa’. Federaal intensiever samenwerken op gebieden van onder andere natuurbehoud, economie, financieel beleid en veiligheid. Weinig mensen in mijn omgeving dachten dat dit ‘wensdenken’ realistisch zou kunnen zijn. Maar…… daar kwam Volt! Met Volt als Europese partij werd ik op mijn wenken bediend ;). Het beleid van Volt spreekt mij aan en een pluspuntje is de pariteit. Ik stem namelijk altijd op een vrouw. Ik volgde Volt vanuit de zijlijn. Ik keek weleens naar Kamerdebatten op tv en vond dat Laurens Dassen en Marieke Koekkoek met correcte omgangsvormen en deskundigheid bijdroegen aan de debatten. Gedrag van politici in de Tweede- en Eerste Kamer vind ik belangrijk. Voor schoolklassen met jonge kinderen en jongeren die debatten bekijken en nabespreken, is het voorbeeldgedrag van politici net zo van belang voor hun maatschappelijke vorming als de omgangsvormen thuis, op school of bij een club. Met enige verbijstering merkte ik jaar na jaar in het afgelopen decennium, wat het beleid van ‘een overheid op afstand’ van de opeenvolgende kabinetten Rutte en nu ook het kabinet Schoof tot gevolg heeft voor de publieke sector. De pijlers van onze samenleving zijn de gezondheidszorg, het onderwijs, veiligheid en sociale zekerheid. Daar voeg ik natuurbehoud en duurzaamheid aan toe. Onderwijs bijvoorbeeld, is steeds een kind van de rekening. Goed onderwijs en het kunnen lezen, schrijven en rekenen zijn onontbeerlijk voor ons maatschappelijk functioneren en participeren. Dat merk ik ook bij de taalcoaching.

Wat mogen wij verwachten van een zorgzame en dienstbare overheid? Betrokken en betrouwbaar zijn, niet acteren vanuit wantrouwen naar burgers, solidariteit met kwetsbare mensen en kwalitatief goede publieke voorzieningen in stand houden, ook in krimpregio’s, verbinding maken met de burgers, deskundig en bereikbaar zijn. Zo kan ik nog wel even doorgaan op de thema’s wonen, bestaanszekerheid, veiligheid, duurzaamheid en kansen voor jongeren, maar jullie hebben vast al een indruk wat ik belangrijk vind.

Hoe vertalen wij het programma van een ‘Europese partij’ als Volt nu naar de directe omgeving van leden in Gelderland? Door naar jullie te luisteren, dat zorgt voor verbinding en invloed. Kom naar bijeenkomsten en congressen, spreek je uit, wat speelt er in jouw wijk of stad en draag je steentje bij. Op welke manier dan ook; flyeren, wellicht ook inhoudelijk meedenkend over verkiezingsthema’s of over beleid op jouw deskundigheidsgebied, help met organiseren: vele handen maken licht werk. Ik ga graag in gesprek met jou. Blijf niet aan de kant staan, grote veranderingen beginnen vaak dichtbij!

Mensen