Volt Nederland doet mee aan het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen

Het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen, DoPP, bestaande uit de groene ledennetwerken van CDA, D66, GroenLinks, PvdA, Volt en VVD, heeft na drie maanden overleg overeenstemming bereikt over 50 punten voor een duurzaam regeerakkoord. Het manifest ‘Bouwstenen voor een Duurzaam Regeerakkoord 2021-2025’ omvat onder meer energie, landbouw, wonen, mobiliteit, financiën en circulaire economie.

1 jul. 2021

Namens de actieve klimaatleden van Volt hebben Floris Eigenhuis en Fons Janssen deelgenomen aan dit politieke traject. Zij waren beiden kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 en zijn actief op het gebied van energie en landbouw. Floris nam deel aan de werkgroep Energie en Klimaatbeleid, terwijl Fons bijdroeg aan de werkgroep Landbouw, Biodiversiteit en Voedsel en deze themagroep ook faciliteerde.

Fons kan zich de uitnodiging om deel te nemen nog goed herinneren: “Van veel leden van andere politieke partijen kregen we felicitaties met het behalen van drie zetels in het parlement. Hoewel we een kleine fractie zijn, was onze constructieve aanpak en unieke Europese opzet zo interessant, dat we door DoPP werden uitgenodigd om deel te nemen aan het proces.”

Terugkijkend zijn Floris en Fons blij dat ze hebben meegewerkt. Fons Janssen: “Het was een beetje een chaotische tijd voor Volt Nederland, want de nieuwe golf van leden moest aan boord en het fractiebureau moest worden aangevuld met getalenteerde werknemers. Maar anders dan bij nationale partijen is het grappig dat je naast de landelijke leden ook moet aansluiten bij de leden op Europees niveau en bij onze leden in België en Duitsland. Het proces leert ons ook veel over hoe we groene Volt-netwerken kunnen organiseren als een digitale partij, wanneer Volt op steeds meer politieke podia actief is.”

Hoewel Volt veel van de duurzaamheid-standpunten deelt met de groene ledennetwerken van andere politieke partijen, ervaren zij alle twee de toegevoegde waarde van Volt op het politieke speelveld. Floris: “De groene lid-verenigingen leggen goede verbindingen tussen Nederland en de EU; uniek aan Volt is echter dat we al vertegenwoordigers hebben in de Duitse grensstreek en actieve teams in België en Luxemburg. Zo kunnen we veel concreter zijn om de Nederlandse overheid het mandaat te geven voor slimmere grensoverschrijdende samenwerking met de Duitse Bundesländer en de Benelux-groep. De duidelijkste voorbeelden zijn het aanpakken van de stikstofcrisis, het vervangen van vliegtuigvluchten door treinreizen en het aansluiten van onze natuurparken en energienetten op elkaar.”

Hoewel het ambitieniveau van het manifest lager ligt dan de klimaatbeleid programma's van Volt Nederland en Europa, hebben Floris en Fons besloten het toch te ondertekenen met de netwerknaam "Volt Groen", omdat de voorstellen een belangrijke stap in de goede richting zijn. Fons: “Het hebben van deze interpolitieke dialogen is belangrijk om het draagvlak voor klimaatactie te vergroten en is een typisch voorbeeld van de Nederlandse onderhandelingscultuur - het polderen.” Hij hoopt later dit jaar het manifest te presenteren aan andere Europese landen onder de paraplu van het Europees Klimaatpact. "We moeten laten zien hoe verbindende klimaatpolitiek werkt, om klimaatactie echt te versnellen. Daar draagt dit manifest zeker aan bij.”