Statenvergadering 3 februari: herijking Regionale Energiestrategie en de Datacenterstrategie

Tijd voor weer een update! We hadden 3 februari de eerste Statenvergadering van 2025. Op de agenda stonden de herijking van de Regionale Energiestrategie (RES) en de Datacenterstrategie. Daarnaast hadden we voor het eerst een tweeminutendebat, een nieuw instrument voor de Provinciale Staten van Noord-Holland, maar daarover later meer. De agenda was niet heel lang. Toch moesten we veel doen, want onze fractievoorzitter Maik de Weerdt kon er helaas niet bij zijn.

15 feb. 2025

Herijking RES

 Het eerste agendapunt was de herijking van de regionale energiestrategie. De RES is belangrijk voor de energietransitie en het behalen van de klimaatdoelen. Nederland is door de Rijksoverheid in 30 regio’s verdeeld met elk een eigen RES. In die regio’s gaan de provincie, waterschappen, gemeenten en organisaties samen aan de slag. Het doel is om gebieden te vinden waar wind- en/of zonne-energie opgewekt kan worden. Gemeenten wijzen zoekgebieden aan, in overleg met de andere betrokken partijen. In die zoekgebieden wordt gezocht naar geschikte locaties om wind- en/of zonne-energie op te wekken. De eerste RES stamt uit 2021. Sindsdien zijn sommige zoekgebieden afgevallen en zijn er andere bij gekomen. Ook staat er in de RES een voorspelling van de hoeveelheid groene stroom die we kunnen opwekken en doelen voor de hoeveelheid groene stroom die we moeten opwekken. Om de informatie uit de RES actueel te houden, moet deze zo nu en dan worden herzien. Dat hebben we met deze herijking gedaan.

Wij vinden de energietransitie heel belangrijk. Als Volt zetten we volop in op een duurzame toekomst. Zonne- en windenergie zijn daarbij belangrijk, waarbij wij kernenergie ook nog steeds als een belangrijke energiebron voor de toekomst zien. Tijdens de Statenvergadering hebben we een aantal moties van D66, de PvdD en JA21 mede ingediend. Twee van die moties zijn aangenomen. De Staten worden nu jaarlijks geïnformeerd over de haalbaarheid van de doelen in de RES. Door de andere motie, stellen we samen met onze partners een plan op, als het lijkt dat we de doelen niet gaan halen. Julia Schneeman heeft in haar bijdrage vragen gesteld over de participatie in de RES. Participatie is heel belangrijk, maar zoals het er nu voor staat moeten bijna alle zoekgebieden gebruikt worden voor groene energie. Anders halen we de doelen niet. Wij willen voorkomen dat eventuele kritiek van gemeenten en andere belanghebbenden op een zoekgebied hierdoor weinig verschil maakt, omdat de zoekgebieden nou eenmaal gebruikt moeten worden. Toch vinden wij deze herijking van de RES grotendeels een goed plan en hebben we dus voorgestemd. 

Datacenterstrategie 2025-2027

Het tweede belangrijke punt op de agenda was de Datacenterstrategie 2025-2027. Datacenters spelen een cruciale rol in de digitale economie. Bovendien zijn ze van steeds groter strategisch belang voor Nederland en Europa. Tegelijkertijd kleven er ook nadelen aan, zoals hun hoge energieverbruik. We moeten dus keuzes maken. De Datacenterstrategie is grotendeels vergelijkbaar met de vorige strategie van de provincie. Bij de Datacenterstrategie richten we ons vooral op twee onderdelen: de vestigingsvoorwaarden en de coördinatie tussen gemeenten. 

Wij vinden het belangrijk, dat er aan de vestigingsvoorwaarden duidelijke en concrete eisen aan verbonden zijn. Dat is nu niet het geval. Wij hebben ons hierover uitgesproken in de commissievergadering, tijdens de behandeling van de Datacenterstrategie. We zijn blij dat de gedeputeerde ons toen heeft toegezegd, dat de voorwaarden jaarlijks worden geëvalueerd. Wij denken dat heldere eisen, zoals betere en meetbare waarden voor duurzaamheid, bijdragen aan een gelijker speelveld. Dat is belangrijk, want dit is een snel veranderende sector, waarbij het lastig is om alle ontwikkelingen bij te houden. Ook is goede coördinatie tussen gemeenten belangrijk. Naast de economische en strategische relevantie, hebben datacenters het voordeel dat de restwarmte goed gebruikt kan worden. Als dat efficiënt gebeurt, gaat er veel minder energie verloren en is het energieverbruik van de datacenters - wegens hergebruik - dus ook kleiner. Daarom is het noodzakelijk dat omliggende gemeenten op één lijn zitten en goed samenwerken om de restwarmte efficiënt te gebruiken. Wij hebben voorgesteld dat de provincie een actieve rol inneemt en de inspanningen van gemeenten coördineert, als die samenwerking niet goed verloopt. 

Samenvattend: er moeten in Europa meer datacenters komen. Om te kunnen profiteren van die moderniserende digitale economie, is het belang dat we in Noord-Holland een goede Datacenterstrategie uitzetten. Wij zijn best tevreden met de Datacenterstrategie 2025-2027 en we hebben dus voorgestemd. Wij blijven er wel op inzetten, dat die centra zo duurzaam mogelijk zijn.

Tweeminutendebat en motie ‘vreemd’

Naast de twee belangrijke agendapunten die hierboven zijn beschreven, hadden we maandag ook voor het eerst een tweeminutendebat. Het tweeminutendebat is een nieuw instrument in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Heel kort uitgelegd: het is een manier voor partijen om een debat aan te vragen. Vaak zijn er stukken in de commissie besproken, waarover een partij in de Staten een motie wil indienen. Als dat stuk daar niet besproken wordt, dan kan een partij een tweeminutendebat aanvragen. Iedere fractie krijgt dan twee minuten spreektijd, zodat we kort over een stuk kunnen debatteren. In dit geval ging het debat over het agendapunt ‘Uitgangspunten en werkwijze Maatwerk woningbouw in Beschermd Landschap’. Er zijn hierop een paar moties ingediend waaronder een motie die oproept dat 30% van de woningbouw in Beschermd Landschap voor sociale huur moet zijn. Die motie was in de Provinciale Staten al eerder aangenomen tijdens het debat over de omgevingsverordening, maar was niet meegenomen in dit stuk. Daarover is dus opnieuw een motie ingediend, die wij hebben gesteund. De motie is door de Staten aangenomen. Wij zijn tevreden met hoe dit over het tweeminutendebat. Wat ons betreft werkt dat goed. 

Als laatste: wij hebben een motie ‘vreemd’ ingediend. Dat is een motie waarover niet gedebatteerd, maar alleen gestemd kan worden. De motie ging over de gezondheidsklachten door de geluidsoverlast van Schiphol. De inspectie heeft Schiphol vorig jaar niet bestraft voor geluidsovertredingen. Deze geluidsoverlast schaadt de gezondheid van Noord-Hollanders. Op dit moment is de enige oplossing: minder vluchten. Daarom vroegen wij de gedeputeerde, om het standpunt in te nemen dat Schiphol het aantal vluchten moet verminderen en dat standpunt uit te dragen bij de Bestuurlijke Regie Schiphol. Wij hebben deze motie uiteindelijk aangehouden, wat betekent dat er niet over is gestemd. De motie werd namelijk ontraden en we wilden voorkomen dat de motie werd weggestemd. We denken dat het beter is om met de andere fracties verder te praten over dit voorstel. Later meer daarover, want we blijven hier bovenop zitten. 

Dat de inzet voor beperking van de geluidsoverlast rondom Schiphol nodig is, blijkt tijdens het schrijven van dit stuk maar weer eens. De Tweede Kamer heeft besloten dat de geluidsoverlast voorlopig toch niet met 17%, maar met 15% hoeft te worden verminderd. Dat gaat regelrecht  tegen eerdere afspraken én een eerder besluit van de Tweede Kamer in.

Tot zover deze update. Wij blijven ons in 2025 voor Noord-Hollanders inzetten! Ben je benieuwd hoe we dat doen? Op ons instagramaccount staan video’s over onze dagen. Ook schrijven we regelmatig updates op deze website. Of lees over schriftelijke vragen die wij hebben gesteld, bijvoorbeeld over klimaatadaptatie of over sociale cohesie.