Samen leven in Noord-Holland
Noord-Holland is divers: bijna 3 miljoen inwoners met verschillende culturen, achtergronden en geloofsovertuigingen. Hoe leven we samen? Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP, 2024) legt in twee rapporten deze ontwikkelingen uit. In deze blog legt Maik uit waarom dit voor Noord-Holland zo belangrijk is.
De echte Noord-Hollander bestaat niet. Zij is divers, met uiteenlopende geloofsovertuigingen, gebruiken en tradities. En wordt steeds diverser. Mensen in de regio Amsterdam hebben vaak meer kansen dan mensen in de kleinere dorpen of op het platteland.
Ik sta voor een samenleving waarin mensen uit verschillende groepen elkaar ontmoeten en samen leven.
De mate waarin verschillende groepen met elkaar vreedzaam samen leven heet sociale cohesie. Dit is de ‘lijm’ waardoor mensen zich met elkaar verbonden voelen. Buren die een praatje met elkaar maken, samen in een sportteam spelen, of elkaar tegenkomen bij de bushalte. Zelfs de kleinste momenten van contact zorgen ervoor dat mensen zich veiliger voelen, minder eenzaam zijn en elkaar helpen als dat nodig is.
Noord-Hollandse samenleving verandert
Onlangs publiceerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) twee rapporten: Samenleven in de toekomst en Samen verschillend. Hierin staat dat de sociale cohesie in veel wijken nu nog goed is, maar aan het veranderen is. Positief is dat groepen zoals vrouwen, mensen met een migratieachtergrond en de lhbtqi+-gemeenschap steeds meer hun plek opeisen in de samenleving. Maar de samenleving wordt ook steeds individueler en digitaler; dit verandert de manier waarop mensen met elkaar omgaan.
Het is geen geheim dat er nu al grote verschillen zijn in Noord-Holland. Dat zie je terug in de economische cijfers, de sociaal-economische status en het groeiend aantal huishoudens. In alle grafieken stijgt het lijntje in de regio Amsterdam harder dan in de rest van de provincie. Deze verandering is niet goed of slecht, maar is een gegeven dat van invloed is op hoe wij in Noord-Holland met elkaar samenleven.
Ik maak me zorgen over de sociale cohesie in en tussen regio’s. Door deze ‘lijm’ leven groepen Noord-Hollanders prettiger met elkaar samen.
Wat kunnen we doen?
Noord-Holland scoort gemiddeld een 6,2 op sociale samenhang – net voldoende. Maar die cijfers gaan alleen over gemeenten met meer dan 70 duizend inwoners. Die cijfers komen uit een verzameling gegevens op wijk- en buurtniveau. Hoe het zit met de verbinding tussen mensen in dorpen, steden onderling of de hele provincie, weten we niet.
De vraag rijst: wat kan de overheid doen om de sociale samenhang tussen regio’s te versterken? Het SCP doet een aantal voorstellen. De meeste zijn voor gemeenten en voor de Rijksoverheid, maar ook hier gaat het over sociale cohesie in wijken. Ik wil weten wat wij in Noord-Holland zelf kunnen doen: hoe zorgen we ervoor dat iedereen zich hier thuisvoelt, of je nu in de stad of op het platteland woont? Daarom stel ik deze vragen.
Groetjes,
Maik de Weerdt,
fractievoorzitter Volt Noord-Holland