Statenvergadering 10 maart: Motie vreemd, vaststellen communicatie- en participatieplan Regie op de Ruimte en meer.
Op 10 maart hebben we weer vergaderd in de provincie. Op de agenda stond onder meer het ambitieniveau Actieplan Geluid en het communicatie- en participatieplan Regie op de Ruimte. Verder hebben wij twee moties ingediend. Helaas hebben beide moties het niet gehaald. Vooral voor onze motie Europese aanpak digitale informatievoorziening van de fysieke leefomgeving kwam dat als een vervelende verrassing. In deze update bespreken we onze moties en geven we een korte update over de vergadering.

Motie vreemd: Europese aanpak van de digitale informatievoorziening van de fysieke leefomgeving
We beginnen met onze motie vreemd over een Europese aanpak van de digitalisering van de fysieke leefomgeving. Een motie vreemd is een motie die niet past bij de agenda van een vergadering, maar die je toch in wilt dienen. Over zo’n motie kan niet worden gedebatteerd. Wij hebben een motie ingediend waarin we oproepen tot een Europese aanpak van de digitale informatievoorziening van de fysieke leefomgeving. Het Rijk werkt aan de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS).
Die wordt ergens in het voorjaar van 2025 verwacht. Het Interprovinciaal Overleg (IPO), een samenwerkingsverband van de Nederlandse provincies, wil daar graag een rol bij spelen. In het bijzonder wil het IPO de digitale informatievoorziening van de fysieke leefomgeving regelen. Dat is bijvoorbeeld informatie van boeren over de voedingsstoffen in hun grond, de hoeveelheid stikstof die neerslaat of over de kwaliteit van drinkwater. Voor provincies is deze informatie belangrijk bij het maken van beleidskeuzes. Op dit moment is er geen nationale database, waar die informatie samenkomt. Het IPO wil die informatie graag digitaal bijeen brengen, zodat provincies en andere partijen beter toegang hebben tot belangrijke informatie. Bovendien kunnen we van elkaar leren wanneer we alle informatie en mogelijke oplossingen met elkaar delen.
Maar de fysieke leefomgeving begint en eindigt niet bij de grens. Bovendien kunnen we met nog veel meer overheden en bedrijven innoveren op Europees niveau. Om die reden vragen wij via deze motie dat de Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland zowel bij het IPO als bij de minister inzetten op een Europese aanpak. De EU is momenteel hard bezig met digitaliseren. Deze aanpak zou daar goed op aansluiten. Daarnaast is dit een perfect voorbeeld van een gebied waar Europese samenwerking heel veel te bieden heeft. Voor deze motie hebben we direct met de gedeputeerde samengewerkt, waardoor deze meteen kon doorpakken met de uitvoering. Helaas heeft door een misverstand niet de gedeputeerde maar de Commissaris van de Koning advies gegeven over de motie. Hij dacht dat de motie overbodig was en heeft hem ontraden. Helaas is de motie hierdoor weggestemd. We hadden een goede stap kunnen zetten richting een Europese informatievoorziening.
Ambitieniveau Actieplan Geluid en het communicatie- en participatieplan Regie op de Ruimte
We hebben ook een motie ingediend bij het communicatie- en participatieplan Regie op de Ruimte. Dit actieplan hebben we eerder ook besproken). Wij zien participatie als een cruciaal onderdeel van dit plan. Tijdens de vergadering van 30 september 2024 hebben we een toezegging gekregen van de Gedeputeerde. De toezegging was dat een burgerberaad als optie zou worden meegenomen in het participatieplan. Daar waren wij toen heel blij mee. Volt is groot voorstander van een burgerberaad. Het is een ideale manier om burgers bij de politiek te betrekken. Het is ook juist een goede oplossing bij hele lastige onderwerpen. Al twee jaar werken wij, net als vele andere partijen, aan een burgerberaad in Noord-Holland. Helaas lijkt het er regelmatig op dat, als puntje bij paaltje komt, een burgerberaad voor velen toch een stap te ver lijkt. Ook nu is volgens de gedeputeerde een burgerberaad niet het juiste instrument voor participatie bij dit actieplan. Het zou te duur zijn en de inhoud te complex voor een burgerberaad. Wij vinden dat heel erg jammer. Dat een burgerberaad geld kost, is nou eenmaal zo. En juist een burgerberaad past goed bij een complex vraagstuk. Omdat wij geloven in een burgerberaad en willen dat de inzet blijft, hebben we een motie ingediend. Het burgerberaad is niet noodzakelijk voor dit actieplan, maar moet wel voor de toekomst beschikbaar blijven. Tot nu toen zien we namelijk keer op keer dat de partijen en de Gedeputeerde Staten niet verder komen dan praten over een burgerberaad. Die motie heeft het niet gehaald.
We zijn als laatste wel blij met het ambitieniveau bij het actieplan geluid. Steeds vaker blijkt geluidsoverlast serieuze gevolgen te hebben. Mensen hebben gezondheidsproblemen en kinderen hebben het moeilijker op school. Een goede aanpak van geluidsoverlast is dan ook heel belangrijk. We zijn blij dat gezondheid een meer centrale rol krijgt in dit vraagstuk. Het actieplan geluid gaat wel alleen over geluidsoverlast van provinciale wegen en niet over bijvoorbeeld Schiphol. Dat begrijpen we, want de provincie gaat nou eenmaal niet over Schiphol. Toch is het belangrijk om ook in de provincie aandacht te blijven vragen voor de overlast van Schiphol. Dus dat doen we.
De volgende vergadering is 7 april aanstaande. Wist je al dat deze en alle andere vergaderingen live te volgen zijn? Kijk daarvoor op deze website: https://noord-holland.stateninformatie.nl/. Daarnaast zijn wij ook te volgen op Instagram, LinkedIn en natuurlijk Workplace!