Statenvergadering 30 september: NPLG, ruimtelijk voorstel, actieagenda wonen en de klimaataanpak

We hebben een update voor jullie over de eerste Statenvergadering van dit jaar. Het was gelijk een lange vergadering en er zijn dan ook veel belangrijke onderwerpen besproken. Zo ging het over het ruimtelijk voorstel, de actieagenda wonen en de klimaataanpak. Ook is de toekomst van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) besproken. Dat zijn de natuur- en stikstofplannen van de provincie waar wij de afgelopen jaren hard aan hebben gewerkt, maar waarvan het nieuwe kabinet de steun heeft

8 okt. 2024

Provinciaal programma landelijk gebied

De vergadering begon met een actualiteit. Dat betekent dat een aantal partijen een onderwerp wilden bespreken, dat niet op de agenda stond. De actualiteit ging over het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), de officiële naam voor de stikstof- en natuurherstelplannen. Omdat het nieuwe kabinet met deze plannen is gestopt en de geldkraan heeft dichtgedraaid, is het niet zeker of de plannen die wij in de provincie hebben gemaakt, het PPLG, door kunnen gaan. Wij willen dat deze plannen wel uitgevoerd worden. De doelen die wij moeten halen zijn nodig voor de natuur in Noord-Holland. Daarnaast komen de doelen uit Europese wet- en regelgeving, zoals de kaderrichtlijn Water en de Vogel- en Habitatrichtlijn. Wij zijn dan ook blij dat een motie die wij hebben meegetekend is aangenomen, waardoor er aan het einde van dit jaar een plan moet komen over de opgaven die wij gaan aanpakken en hoe wij dat gaan doen. Wij zullen ons blijven inzetten om de stikstof- en natuurdoelen te behalen!

Ruimtelijke puzzel

Het volgende onderwerp waarover gedebatteerd werd is het ruimtelijk voorstel “Regie op de ruimte.” In Noord-Holland is veel vraag naar ruimte en te weinig aanbod. Om alle plannen die er zijn uit te voeren, zou de provincie 27% groter moeten worden. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de plannen die er zijn en keuzes te maken die nu én in de toekomst werken. Onze visie is een democratische, innovatieve, inclusieve en gezonde provincie. Maar dat is onze visie. Wij vinden het belangrijk dat de inwoners van Noord-Holland ook kunnen meedenken over de ruimtelijke keuzes. Daarom heeft Maik een motie ingediend, waarmee wij Gedeputeerde Staten opriepen om een plan te maken voor een provinciaal burgerberaad Het bleek nog té vroeg te zijn om nu al een plan te maken. Daarom namen we genoegen met de toezegging dat een burgerberaad wordt meegenomen als optie in het participatieplan! Wij gaan erop toezien dat dit gebeurt.

Bouwen van woningen

Een ander belangrijk onderwerp tijdens de vergadering was de actieagenda wonen. De provincie krijgt een grotere rol in het opstellen van regionale volkshuisvestingsprogramma’s. Zo kunnen wij meer sturen en zorgen dat er genoeg woningen, voor de mensen die deze het hards nodig hebben, op de juiste plek worden gebouwd. Het is op dit moment voor veel Noord-Hollanders heel moeilijk om een huis te vinden. Dat geldt helemaal voor jonge Noord-Hollanders. Helaas is vaak niet duidelijk welke woonwensen jonge Noord-Hollanders eigenlijk hebben. Het gaat momenteel vooral om betaalbaarheid, maar wij willen ook meer inzicht in andere wensen. Een student die een eerste woning zoekt heeft natuurlijk hele andere woonwensen dan een jong gezin op zoek naar een huisje. Daarom heeft Maik, samen met D66, CDA en ChristenUnie,  een motie ingediend om een onderzoek te starten naar de woonwensen van jonge Noord-Hollanders. Wij zijn heel erg blij dat deze motie is aangenomen! Met dit onderzoek kan de provincie beter bepalen welke woningen nodig zijn, zodat er beter huisvestingsbeleid gemaakt kan worden En natuurlijk mag de Gedeputeerde het onderzoek ook verder uitbreiden, zodat de woonwensen van alle Noord-Hollanders beter in beeld komen.

Klimaataanpak

Dan de klimaataanpak. Volt Noord-Holland is tevreden met de algemene richting van de plannen, maar we zien wel ruimte voor verbetering. Participatie van inwoners is cruciaal en wij zouden hier dan ook graag meer aandacht voor hebben gezien.  Verder willen we concrete actie, bijvoorbeeld op het gebied van energiearmoede. Wat wij jammer vinden, is dat er weinig concrete plannen zijn gemaakt in de klimaataanpak. Daarom heeft Julia een motie van D66 ondertekend, die de Gedeputeerde oproept om in het vervolgproces concrete en meetbare doelen te presenteren en duidelijk te maken wat wij als provincie voor een rol hebben daarbij. We zijn blij dat deze motie is aangenomen! Verder hebben wij een amendement gesteund, om ook een onderzoek naar kernenergie op te nemen in de klimaataanpak. Hierbij wordt onderzocht of er in Noord-Holland ruimte is voor kleinere kerncentrales, zoals thorium en Small Modular Reactors. Dat betekent niet dat deze ook gelijk in Noord-Holland komen, maar we vinden het belangrijk dat we alle opties bekijken om tot een brede mix van groene energie te komen.

De komende maand zal vooral in het teken staan van de begroting voor 2025. Na 11 november krijgen jullie natuurlijk weer een update!

Motie vreemd over herdenking aanslagen 7 oktober

Als laatste vinden wij het nodig omkort in te gaan op een motie van JA21 en PVV. Die partijen vroegen per motie vreemd om 7 oktober het provinciehuis in Israëlische kleuren te verlichten. Dat verraste en schokte ons. Het was niet van tevoren aangekondigd, wat maakte dat we er van tevoren geen gesprek over konden voeren.Over een motie vreemd kan ook niet gedebatteerd worden.

Onze fractie veroordeelt elke vorm van terreur, niet alleen die tegen het Joodse volk. Daarnaast veroordelen we deze vorm van politiek bedrijven. Indieners weten dat dit debat zwaar gepolariseerd is. Indieners weten dat dit thema bij zijn collega-statenleden gevoelig ligt. Indieners weten dat er met een motie vreemd geen ruimte is voor een gesprek. Wij roepen indieners op om afstand te nemen van deze manier van politiek bedrijven. Onze fractie neemt hier grote afstand van.

Wij betreuren het ten zeerste dat de indieners deze motie vreemd niet introkken. Wij hebben tegen gestemd.