Dankzij jullie steun met twee zetels de Amsterdamse raad in!

18 mrt. 2022

Lieve Volters en vrienden van Volt,

Wat. Een. Fan-tás-tisch. Resultaat! We hebben twee zetels in onze Amsterdamse gemeenteraad en de komende vier jaar gaan wij daar jullie - ons - paarse geluid laten horen!

We zijn er, nu anderhalve dag na de uitslag, nog steeds een beetje beduusd van. Want what a ride.

In zeer korte tijd hebben we met elkaar en soms tegen de klippen op een complete partij- en campagneorganisatie uit de grond gestampt. Het begon aan keukentafels, aan eettafels, in huiskamers en achter schermen. We bouwden en bouwden en breidden uit. Er moesten diverse teams worden opgetuigd die allemaal een oh zo belangrijk wiel in het raderwerk werden.

Het logistiek-team dat de toestroom van flyers, posters en merchandise organiseerde. Het events-team dat voor de campagne events op touw zette en tot leven bracht. Het vrijwilligers-team dat onvermoeibaar het Volt-geluid in de stad liet horen. Het community-team dat onze nieuwe leden hartelijk bleef verwelkomen en mensen op de juiste plek zette om zich vervolgens keihard in te zetten voor de campagne. Het organiseren van onze twee campagnekantoren. De lokale kandidatencommissie die met een ijzersterke kandidatenlijst kwam. Het beleidsteam dat een beleidsprogramma en een verkiezingsprogramma schreef. Het politieke campagneteam dat een campagneplan en -strategie opstelde. PR, social media, communicatie. De website. Narratieven. Blogs. Manieren om te doneren. Debattrainingen. De debatten zelf! Filmpjes - heel veel filmpjes. Interviews op radio, en TV, in kranten en op nieuwssites. Terugkijkend is het eigenlijk ongelooflijk hoe veel werk we hebben verzet.

En dan natuurlijk nog alle kandidaten zelf. Voor de meesten van ons was het voeren van een politieke campagne helemaal nieuw en we moesten aan van alles wennen. Maar dankzij jullie inzet en steun en onze vereende krachten is het gelukt.

En nu komt de volgende stap: het allemaal waar maken, de komende vier jaar. Want er liggen grote uitdagingen - uitdagingen die voor ons de reden zijn om als Volt Amsterdam de gemeenteraad in te willen. En die uitdagingen zijn de afgelopen maand alleen maar groter, belangrijker en pregnanter geworden.

De Europese samenwerkingsgedachte wordt dezer dagen getest zoals wij dat in ons leven nog niet hebben meegemaakt. Er woedt een grote Europese oorlog zoals we die sinds 1945 niet meer gezien hebben. De gevolgen daarvan gaan ons allemaal aan, in heel Europa maar ook rechtstreeks hier in Amsterdam. Oekraïense vluchtelingen, nu al zo’n 3 miljoen, zoeken veiligheid en bescherming op andere plekken in Europa. Ook hier moet voor hen opvang worden georganiseerd. We moeten sneller, véél sneller onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen en overschakelen op groene energie.

En dat terwijl de opkomst op de verkiezingsdag historisch laag was. Uit de eerste onderzoeken komt naar voren dat dit is omdat steeds meer mensen het vertrouwen verloren hebben dat de politiek problemen kan oplossen. Juist het herstel van dat vertrouwen in een politiek die samenwerkt en mensen écht betrekt vinden wij zo essentieel.

Meer dan ooit is een politiek van internationale samenwerking op alle niveaus - lokaal, regionaal, nationaal en internationaal - keihard nodig, op een manier die alle Amsterdammers betrekt. De essentie van Volt. En natuurlijk gaan we die uitdaging niet alleen aan. Dat doen we met de overige achttien raadsleden die in de negen andere steden zijn verkozen, met onze Kamerfractie en met alle Volters in Europa. Want meer dan ooit is samenwerking nodig.

Donderdag worden wij, Juliet en Itay, benoemd. De komende tijd gaan we druk aan de slag met de volgende stappen.

We willen jullie ontzettend bedanken voor jullie inzet, jullie steun, jullie hulp, jullie vertrouwen en natuurlijk je stem!

En dit is pas het begin. We kijken er naar uit om samen met jullie verder te bouwen aan Volt Amsterdam. Jullie horen van ons!

Juliet Broersen, Itay Garmy

Lisa Lemmen, Tim Snoeken | Campagne-leads

Kathelijn Voets, Diederick Levi, Emma Hameleers en Rein Sevenstern | City-leads