Statenvergadering 7 april: over referendums, waterstof en Landelijk Gebied

Tijd voor een update! Tijdens de laatste Statenvergadering stonden belangrijke besluiten op de agenda. We hadden het over inwonersparticipatie, waterstof en het landelijk gebied. Zo is het referendum afgeschaft, ligt er een waterstofplan voor een CO2-neutraal Noord-Holland en zijn er nieuwe plannen voor natuur en landbouw. In deze update lees je wat dit betekent en wat Volt hiervan vindt.

17 apr. 2025

Initiatiefvoorstel referendumverordening werkgroep Inwonersparticipatie

Eerst het Initiatiefvoorstel referendumverordening van de werkgroep Inwonersparticipatie. De werkgroep werkt in Noord-Holland aan vernieuwende ideeën over participatie. In mei 2024 heeft de werkgroep van de Provinciale Staten (PS) de opdracht gekregen om ook de referendumverordening te herzien. Het referendum in de provincie werkte namelijk niet goed. De werkgroep moest daarnaast aan de slag met andere, vernieuwende vormen van participatie. Het is de werkgroep niet gelukt om tot voorstellen te komen. Daarom wilden zij de opdracht aan Provinciale Staten (PS) teruggegeven, zodat Gedeputeerde Staten (GS) een nieuw voorstel kunnen doen.

Volt is tegen referenda, omdat ze van complexe vragen een ja/nee-keuze maken. Dat zorgt alleen voor meer verdeeldheid en leidt niet tot betere beleidskeuzes of meer betrokken inwoners. Wij willen juist vol inzetten op andere vormen van participatie zoals burgerberaden. Daarom stonden we ook volledig achter een amendement van het CDA om het referendum helemaal te schrappen. De werkgroep kan dan alle aandacht richten op andere vormen van participatie. Het amendement is met één stem verschil (27 voor, 26 tegen) aangenomen. Dat betekent dat we in Noord-Holland gaan zoeken naar echt goede participatie en geen polariserende referenda meer houden.

 Waterstofprogramma Noord-Holland

Het volgende agendapunt was het Waterstofprogramma voor Noord-Holland. De provincie wil waterstof gebruiken om CO2-neutraal te worden. Dit is vooral belangrijk voor de zware industrie en zwaar transport, want niet alles kan op elektriciteit draaien. Waterstof is overigens niet bedoeld voor huishoudens.

Wij zijn grotendeels blij met de agenda. Waterstof is belangrijk voor de toekomst, dus het is voor toekomstgericht beleid belangrijk om daar nu al goed mee bezig te zijn. Volgens het programma is het einddoel groene waterstof. Dat is waterstof die is opgewekt met hernieuwbare energie. Dat is op korte termijn helaas niet haalbaar. Daarom wordt ingezet op blauwe waterstof als transitiemiddel. Blauwe waterstof is waterstof waarbij de energie wordt opgewekt met fossiele brandstoffen, maar de CO2-uitstoot wordt opgevangen.

We hebben de gedeputeerde in dit kader wel gevraagd of de drinkwatervoorziening altijd op de eerste plaats zal blijven komen. In een latere fase wordt daar garantie voor afgegeven, dus daar gaan we op letten. We zijn hoe dan ook blij met het Waterstofprogramma en vinden het heel belangrijk dat de provincie toekomstgericht blijft nadenken over een klimaatneutraal Noord-Holland.

Korte termijn agenda Landelijk Gebied 2025-2027

Het laatste belangrijke agendapunt was de Korte termijn agenda voor het Landelijk Gebied. Deze agenda geeft ons eindelijk een eerste echte stap om te werken aan het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG).* We zijn niet echt tevreden met de agenda. Het is vooral een losse set van slappe maatregelen waar de natuur niet per se beter van wordt. Wij hadden liever een echte strategie gezien in plaats van posten die wat ons betreft niet bij het PPLG horen. Zo wil de provincie volgens de agenda boerenlandpaden aanpakken, dat gewoon in de normale begroting hoort. We missen echte oplossingen voor natuurherstel.

Een ander probleem is dat er in de agenda zeven transitiepaden worden beschreven, maar dat alle zeven uitgaan van innovaties. Dat vinden wij wensdenken en veel te riskant. Volt is groot voorstander van toekomstgericht denken, maar er moeten ook oplossingen worden geboden. Toch is het goed dat er eindelijk een plan ligt.

Daarnaast zetten wij ons al langer in voor een landbouwvisie. Dat is een duidelijk, toekomstgericht plan waarin de provincie uitlegt hoe de landbouw in Noord-Holland er in de toekomst uit moet zien en wat daarvoor nodig is. De gedeputeerde heeft toegezegd dat zo’n visie op de langetermijnagenda staat. We zijn er echt nog niet, maar het geeft aan dat wat we doen wel degelijk effect heeft.
Kortom: dit is niet het plan dat wij voor ogen hadden, maar we zijn blij dat er in ieder geval iets ligt.

Tot slot: jullie hebben wellicht al meegekregen dat Maik vanwege zijn gezondheid tijdelijk is teruggetreden als fractievoorzitter en Statenlid. Zijn zetel in de Provinciale Staten zal tijdens de volgende Statenvergadering worden ingenomen door een van onze huidige fractieondersteuners. Lees voor meer informatie de hele brief op onze website.

 

* Het PPLG gaat over de provinciale invulling van de Nederlandse aanpak van de natuur- en stikstofproblemen. Wil je daar graag wat meer over weten? Check dan deze video waarin Julia het uitlegt.