Itay Garmy in Trouw over online haat richting politici

Bijna de helft van alle volksvertegenwoordigers kreeg vorig jaar te maken met scheldkanonnades en haat, ruim twee keer zoveel als in 2014. Ernstige intimidaties en agressie nemen toe. Tegelijkertijd blijkt uit nieuw onderzoek van @Trouw en I&O Research dat 45% van de mensen neutraal staat tegenover de stelling: “Als politicus moet je tegen bedreigingen kunnen.” 

3 okt. 2023

Trouw publiceerde op 3 oktober een groot stuk over de toegenomen haat richting politici. Als onderdeel van dit artikel interviewden ze Itay over zijn ervaringen met haat en antisemitisme.

"Ik werd ontzettend boos toen ik de uitkomsten van het onderzoek las. Hoe kan het in hemelsnaam zo zijn dat zoveel mensen vinden dat politici tegen bedreigingen moeten kunnen? De bedreigingen maken onze democratie kapot. Door de agressie, intimidatie en dreigementen verlaten mensen de politiek en overwegen steeds minder mensen om volksvertegenwoordiger te worden. En het zijn vaak al slecht vertegenwoordigde groepen die het hardst worden getroffen (zoals vrouwen, mensen van kleur, joden, moslims, en de LHBTIQ+ gemeenschap). Groepen waarvan juist veel meer politieke representatie nodig is."

Het volledige artikel is te lezen op de website van Trouw.