Dag van de Democratie

Vandaag, 15 september, is het de internationale Dag van de Democratie. Deze dag is ooit in het leven geroepen door de Verenigde Naties met één centraal doel: benadrukken hoe belangrijk het is dat wij in vrijheid onze stem kunnen laten horen.

15 sep. 2022

Volt vindt het ontzettend belangrijk dat Amsterdammers zich kunnen uitspreken over wat er in de stad gebeurt. Het is voor 45 raadsleden onmogelijk om van alle problemen in de stad af te weten. Dankzij de participatie van talloze Amsterdammers weet de lokale politiek waar er verbetering nodig is, en kunnen wij hier als raadsleden werk van maken. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om als inwoner van de gemeente jouw stem te laten horen. Hieronder lichten we een paar mogelijkheden uit.

Contact met de fractie van Volt

Als fractie vinden we het belangrijk om te weten wat er in de stad speelt. Daarom gaan we regelmatig op eigen initiatief of op uitnodiging langs bij bedrijven, organisaties of individuen uit de stad. Daarnaast krijgen we vaak mailtjes van Amsterdammers die zich ergens zorgen over maken en hopen dat Volt wat voor hen kan betekenen. Daar zijn we blij mee, want zo weten we nog beter waar wij het verschil kunnen maken.

Heb jij een vraag aan ons? Heb jij een idee om de stad te verbeteren, of loop je tegen een probleem aan die de politiek op zou kunnen lossen? Neem dan vooral contact met ons op. Je kunt ons bereiken via social media, of een mailtje sturen naar onze fractiemedewerker Merle ([email protected]). Zij zal zorgen dat je mail bij de juiste persoon terecht komt.

Contact met de lokale politiek

Naast politieke partijen individueel te benaderen, kun je de gemeenteraad en stadsdeelcommissies als geheel contacteren. Er zijn veel verschillende manieren waarop jij je stem kunt laten horen. Zo kun je komen inspreken tijdens een raadscommissie. Hier krijg je drie minuten de tijd om je verhaal te doen. Dit is een goede manier om de commissie op de hoogte te brengen van een probleem in de stad, en hen te attenderen op mogelijke oplossingen. Ook kun je bij de gemeenteraad een verzoek indienen tot het houden van een referendum. Een andere optie is het schrijven van een brief naar de gemeenteraad. Deze brief belandt op de raadsagenda en zal dus bij alle raadsleden terecht komen; een goede manier om de gehele raad op de hoogte te brengen van dat wat jij wilt delen.

Op de website van de gemeente staat meer informatie over deze en andere vormen van inspraak. Bezoek bijvoorbeeld deze of deze pagina.

Kom je er na het lezen van deze pagina’s niet uit en weet je niet goed waar je terecht moet? Schroom niet om ons een mailtje te sturen, wij helpen je graag verder (stuur je mail naar [email protected]).

We wensen iedereen een mooie Dag van de Democratie, en vergeet niet je stem te laten horen!