Terugblik op halfjaar Bekend maakt Bemind
Het is inmiddels een halfjaar geleden dat het initiatiefvoorstel ‘’Bekend Maakt Bemind’’ werd ingestemd door de raad. We blikken terug op het begin van de samenwerking tussen Itay Garmy en collega raadslid Sheher Khan van DENK. Zij werkten samen aan het voorstel om verschillende groepen Amsterdammers dichter bij elkaar te brengen. ‘’Elkaar opzoeken, juíst als dat moeilijk is.’’
Hoe kijkt Itay terug naar het ontstaan van het voorstel? Waar liep hij in het samenwerkingsproces tegenaan?
Ontstaan van dialoog
Voor mij is het ontstaan van het voorstel een voorbeeld van dat wat we met het voorstel willen bereiken. Ik had aanvankelijk behoorlijk wat vooroordelen over DENK. Toen ik als raadslid verkozen werd, was alles nieuw en overweldigend. Ik had toen nog geen contact met DENK, maar ik had wel in mijn hoofd dat ik daar als Jood niets te zoeken had.
Mijn eerste debat met DENK vond plaats tijdens een commissievergadering waarin antisemitisme werd besproken. Ik deelde daar een persoonlijk verhaal over hoe het was om als Joodse jongen in Amsterdam op te groeien. Sheher Khan van DENK reageerde op mijn verhaal. In zijn bijdrage deelde hij waarom de strijd tegen antisemitisme een gedeelde strijd is en hij vertelde over de gelijkenissen van opgroeien als minderheid in Nederland.
We raakten vervolgens in gesprek tijdens de schorsing van het debat en ontdekten veel overeenkomsten in onze achtergronden. Zo ontdekten we dat we een gedeelde ervaring hebben als voormalig student docent bij Diversion waar wij beiden voor klassen hebben gestaan in Amsterdam om te vertellen over onze identiteit. We besloten eens koffie te drinken om te zien of we konden samenwerken. Dat leidde tot gesprekken waarin we onze ervaringen deelden over opgroeien als minderheidsgroep in Nederland en onze mening over Israël en Palestina. Hoewel we soms verschillende standpunten hadden, ontdekten we veel overeenkomsten in onze achtergronden en ervaringen.
Wij leerden onze vooroordelen aan de kant zetten en naar elkaar te luisteren, door middel van ontmoeting en wederzijds begrip. De ervaring die wij hadden willen we graag mogelijk maken voor Amsterdammers. Met ons voorstel willen we verschillende (minderheids)groepen bij elkaar brengen om zo dialoog op gang te brengen. Het is immers bewezen dat met elkaar praten en elkaar ontmoeten dé manier is om negatieve vooroordelen en stereotypen tussen groepen te verminderen.
Een bijzonder moment was toen Sheher met me meeging naar een Chanoeka-viering op de Dam. Daaropvolgend nam hij mij mee naar een iftar en stelde hij mij voor aan verschillende mensen uit zijn gemeenschap. Zo verdiepten we ons allebei in elkaars achtergrond.
Impact en toekomstperspectief
Nu, terugkijkend op die beginperiode en mijn vooroordelen over DENK, kan ik zeggen dat er veel meer nuance in mijn ideeën zit dan voorheen. Ik heb veel van Sheher geleerd en begrijp nu beter waar bepaalde standpunten vandaan komen. Hoewel we verschillende politieke stijlen hebben, kan ik met hem over alles praten.
Sheher beschouw ik nu als vriend, ik weet dan ook dat wat hij zegt uit een goed hart komt dus ik maak me geen zorgen als we het niet met elkaar eens zijn. We hebben vaak pittige discussies, maar dat heeft onze samenwerking niet geschaad. Meningsverschillen en die vervolgens respecteren, hoort bij de politiek en bij vriendschap.
Dit geldt niet alleen voor onze band, maar ook voor onze benadering van polarisatie en conflicten in het algemeen. We hebben geleerd om te luisteren naar elkaar en elkaars perspectieven te respecteren. En dat is precies wat we met ons initiatief willen bereiken: het bevorderen van dialoog, begrip en samenwerking tussen verschillende gemeenschappen in Nederland.
Confrontatie met vooroordelen
De afgelopen zes maanden kwam er enorm veel op me af. De aanslagen van 7 oktober en het daaropvolgend uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas was een belangrijke factor die ervoor zorgde dat ons initiatiefvoorstel extra relevant werd vanwege de toenemende polarisatie. Daardoor mochten Sheher en ik ons verhaal doen bij talkshows, werden we geïnterviewd door verschillende kranten en gingen we samen langs scholen door heel Nederland waar we het gesprek aangingen met leerlingen. Voor veel kinderen was ik de eerste Jood die zij ooit hadden ontmoet. Dat is een van de grootste oorzaken van angst en discriminatie, want hoe kun je ooit vooroordelen en waanbeelden ontkrachten als je degenen over wie je de vooroordelen en angsten hebt, nooit ontmoet? En dat is precies wat wij met ons initiatief willen bereiken, het faciliteren van ontmoetingen zodat we elkaar beter leren kennen en begrijpen. Dan ben je de vooroordelen, stigma’s en stereotypen voor.
Tijdens de gesprekken en bezoeken heb ik veel dingen gehoord die me verbijsterden. Leerlingen maken soms opmerkingen die antisemitisch zijn. Maar vanuit mijn positie begrijp ik dat het niet verstandig is om dan boos te worden of emotioneel te reageren. Ik ben immers in gesprek met hen. Dus ik probeer uit te leggen waarom bepaalde uitspraken kwetsend zijn, en waarom bepaalde vooroordelen onjuist zijn. Af en toe is het dus wel even op je tong bijten, maar dat hoort erbij. Want op dat moment moet je het goede voorbeeld geven en laten zien dat je open staat voor gesprek. Daarbij vind ik het belangrijk om trots te zijn op mijn identiteit en die ook te laten zien. Want als ik mezelf ga verbergen, geef ik mensen nooit de kans mij te leren kennen en te begrijpen.
Ons initiatiefvoorstel heeft veel positieve reacties gekregen, maar er waren ook negatieve. Ik heb haatberichten ontvangen, zelfs van mensen uit mijn eigen gemeenschap. Dat was naar, maar ik heb geleerd om me te richten op de positieve reacties en de impact die we kunnen hebben door het gesprek aan te gaan.
Dit hele proces heeft me geleerd om open te staan voor nieuwe perspectieven en te erkennen dat we allemaal verschillende achtergronden en ervaringen hebben. Het heeft me ook geleerd om moedig te zijn en mijn stem te laten horen, zelfs als dat moeilijk is. Ik ben trots op wat we hebben bereikt en ik kijk uit naar de verdere uitvoering van ons voorstel en de impact die het kan hebben op de samenleving.
Wil je meer weten? Benieuwd naar krantenartikelen, interviews en meer over Bekend Maakt Bemind? Neem dan een kijkje bij de leeslijst hieronder:
Leeslijst:
https://voltnederland.org/amsterdam/nieuws/bekend-maakt-bemind
https://www.wageningen45.nl/nieuws/2-februari-bekend-maakt-bemind
https://bblthk.op-shop.nl/3145/bekend-maakt-bemind/02-02-2024
https://www.youtube.com/watch?v=3Oj_OGiGBVo
https://voltnederland.org/amsterdam/mensen/itay-garmy
https://dekanttekening.nl/nieuws/joods-en-islamitisch-raadslid-slaan-handen-ineen-tegen-polarisatie/
https://twitter.com/trouw/status/1759319263255400944
https://www.instagram.com/hetparool/p/CyOF5jnoSaR/
https://www.raadsleden.nl/actueel/raadslid-van-de-week/itay-garmy/
https://www.wetenschappelijkbureaugroenlinks.nl/tijdschrift/winter-2023/particuliere-wensen
https://www.crescas.nl/columns/webcolumnvanhilst/pjgoz/Moed-moet/
https://www.nieuwwij.nl/achtergrond/licht-in-de-duisternis-dialoog-tijdens-chanoeka/
https://amsterdamalternative.nl/articles/14810/mirror-mirror-a-comment-on-israel-palestine
https://www.youtube.com/watch?v=k5w70u_ms6k
https://www.youtube.com/watch?v=3Oj_OGiGBVo
https://tvblik.nl/op1/10-oktober-2023
https://www.cidi.nl/monitor-brengt-gesprek-teweeg-in-gemeenteraad/