Maak armoederegelingen simpel

Volt wilt dat mensen die de overheid nodig hebben om hun rekeningen te betalen door zo min mogelijk onnodige hoepeltjes moeten springen, daarom pleiten wij als Volt in de Tweede Kamer voor het afschaffen van alle toeslagen en de invoering van een basisinkomen. Maar op lokaal niveau hebben we daar toch net iets minder over te zeggen. Wat we op gemeentelijk niveau kunnen doen is wat Volt betreft het zo simpel mogelijk maken en uit te gaan van vertrouwen.

11 jul. 2025

“Wie moeite heeft om de rekeningen te betalen, moet kunnen rekenen op vertrouwen en eenvoud, niet op papierwerk.” - Juliet Broersen 

Volt wil dat Amsterdammers die financiële steun nodig hebben niet verdwalen in een woud van regelingen. Tijdens de raadsvergadering van 9 en 10 juli pleitte Juliet daarom voor radicale vereenvoudiging: minder formulieren, meer automatisch toekennen op basis van gegevens die de gemeente toch al heeft. Volt diende samen met D66 een motie in om hierbij te leren van andere gemeenten die dit al doen, zoals Wageningen. 

Als je in Amsterdam niet genoeg geld hebt om je rekeningen te betalen, zijn er nu honderden regelingen. Dat is natuurlijk goed, we moeten namelijk mensen die het nodig hebben helpen. Maar nu moet je deze allemaal zelf aanvragen, waarbij er bij alle regelingen natuurlijk ook allerlei voorwaarden zijn. En natuurlijk de bijbehorende papiermolen. Terwijl de gemeente, of in ieder geval de overheid, het overgrote deel van de informatie en data al heeft. Anders gezegd: De gemeente weet veel beter waar iedereen recht op heeft. 

Hierbij hebben we ook extra aandacht gevraagd voor studenten en jongeren die nu weinig aandacht krijgen in deze regelingen terwijl ze er wel recht op hebben. Voor andere doelgroepen zijn er specifieke acties om ze op hun rechten te wijzen, maar zoals zo vaak worden de jongeren en studenten vergeten. We hopen dat dit vanaf nu wel goed gaat gebeuren. 

Volt blijft zich inzetten voor een toegankelijke, mensgerichte armoedeaanpak - totdat elke Amsterdammer automatisch krijgt waar hij of zij recht op heeft.