Begroting Amsterdam 2025
De afgelopen drie jaar hebben we steeds gepleit voor een toekomstbestendige begroting voor Amsterdam. Gelukkig zien we nu eindelijk dat er keuzes worden gemaakt met oog voor de lange termijn. Hoewel Amsterdam in de begroting 2025 vooruitstrevend te werk gaat, blijven we kritisch op belangrijke punten zoals het onderhoud van de openbare ruimte, de betaalbaarheid van woningen voor starters en jonge gezinnen, en de laagdrempelige toegankelijkheid van gemeentelijke diensten.
Bezuinigen in Amsterdam
Omdat er vanuit het Rijk minder geld komt, moet Amsterdam bezuinigen en de belastingen verhogen. Wij hebben hier begrip voor, maar het is belangrijk dat het toekomstgericht gebeurt. Een goed voorbeeld van niet-toekomstgerichte bezuinigingen zijn de bezuinigingen op het onderhoud van de openbare ruimte. Met een stad die snel groeit en een steeds onvoorspelbaarder klimaat, is dit een risicovolle keuze: achterstallig onderhoud kan de stad, op de lange termijn, duur komen te staan.
Een andere keuze van het college met mogelijk grote gevolgen, is de verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb). Die kan voor sommige Amsterdammers hard aankomen. Maar tot nu toe betaalden inwoners van Amsterdam relatief minder dan de inwoners van de andere grote steden. Daarom begrijpen we de keuze van het college om die lasten te verhogen. Wel vinden we het belangrijk dat er oog is voor mensen die dit misschien niet kunnen opbrengen, zoals ouderen met een klein pensioen, starters op de huizenmarkt of gezinnen die al moeite hebben om rond te komen.
Positief zijn de investeringen die het college doet in de energietransitie, opvang van vluchtelingen en daklozen en het bestrijden van het lerarentekort. Een specifiek voorbeeld is de investering in onze netcapaciteit. Als Amsterdam nu niet investeert in het oplossen van capaciteitsproblemen op het stroomnet, dan gaat in 2028 letterlijk het licht bij jou thuis uit. Dat daar nu extra geld voor wordt vrijgemaakt, betekent dat de gemeente Amsterdam eindelijk vooruitkijkt. En dat is nodig, want de gemeente moet ervoor zorgen dat energie beschikbaar en betaalbaar blijft voor alle Amsterdammers. Dus nú investeren voor de toekomst van Amsterdam.
Tekorten vanuit het Rijk en investeringen in de stad
De begroting 2025 laat ook zien dat Amsterdam de klappen opvangt van falend rijksbeleid bijvoorbeeld op onderwerpen als opvang, zorg en armoedebestrijding. Terwijl het kabinet onbegrijpelijke keuzes maakt en bijvoorbeeld de rijksbijdrage voor de bed-bad-broodregeling beëindigt, weten we in Amsterdam dat zonder deze vorm van opvang, juist de mensen die zorg nodig hebben op straat zullen belanden. We zijn dan ook opgelucht dat deze opvang volgend jaar kan worden voortgezet. Wel maken we ons grote zorgen over hoe het na 2026 verder zal gaan.
Blik naar 2025
De bezuinigingen op de begroting mogen niet ten koste gaan van het betrekken van Amsterdammers bij keuzes die gaan over hun leefomgeving.
Amsterdam gaat de goede kant op, maar er moeten nog grote stappen worden gezet. Zoals te zien was in de discussies rondom het referendum en de windturbines. Door Amsterdammers te betrekken bij de keuzes en dilemma’s van de stad, creëer je draagvlak en vertrouwen voor de benodigde transities.
Het valt ons ten slotte op dat de EU en Europa niet of nauwelijks voorkomen in de begroting, terwijl beide wel belangrijk zijn voor Amsterdam. Veel uitdagingen, zoals problemen door vliegverkeer en over-toerisme, kun je beter samen aanpakken. We zullen hierop blijven hameren en ervoor zorgen dat bij het zoeken naar oplossingen voor dit soort problemen nadrukkelijk aan de EU en Europa wordt gedacht.
De komende jaren blijven we verder werken aan onze ambities voor Amsterdam. Een Amsterdam waar iedereen kan meedoen en waarin Amsterdammers vertrouwen hebben. Een Amsterdam dat leefbaar, veilig en verbindend blijft voor al zijn (toekomstige) inwoners. Een Amsterdam dat, met oog voor het welzijn van alle Amsterdammers, werkt aan vooruitgang en oplossingen voor de grote uitdagingen van onze toekomst.