Amsterdam, gebruik het woord sekswerk in plaats van prostitutie
Op 10 juli 2025 dienden wij in de Amsterdamse gemeenteraad een motie in om in alle gemeentelijke communicatie, beleid en de APV de term ‘sekswerk’ te gebruiken. Daarmee verankeren we in één pennenstreek respect voor duizenden Amsterdammers die hun brood verdienen in deze sector.
“Door sekswerkers eindelijk als werkenden te benoemen, zetten we een streep door decennia van stigma.” - Juliet Broersen
Want we merken dat er nog altijd veel vooroordelen leven over sekswerk en de mensen die dit werk doen, ook in Amsterdam. Dat is precies waarom taal ertoe doet.
En dat is geen semantische kwestie of een taalkundige hobby, want het gaat hier om de concrete, dagelijkse realiteit van een groep Amsterdammers die te vaak wordt gereduceerd tot stigma’s en stereotypes. De term ‘prostitutie’ is doordrenkt van een geschiedenis van uitsluiting, morele oordelen en ongelijkheid. De term ‘sekswerk’ erkent juist wat het is: werk. Met rechten, plichten en de behoefte aan een veilige, eerlijke werkomgeving.
Maar onze motie die oproept om in gemeentelijke communicatie, de APV en Amsterdams beleid de term ‘sekswerk’ te gebruiken is niet alleen een symbolische stap. Het is een correctie op een taalgebruik dat bijdraagt aan stigmatisering, die op zijn beurt weer leidt tot uitsluiting, onveilige situaties en zelfs geweld. En wie met sekswerkers spreekt hoort steeds dezelfde boodschap: taal bepaalt uiteindelijk hoe een branche gezien wordt. Utrecht maakte vorig jaar al de overstap; Amsterdam mag niet achterblijven in deze beweging die ook in Europese wetgeving uitdrukkelijk spreekt over ‘workers’.
Alleen woorden zijn natuurlijk niet genoeg. De aanpassing van de woorden in beleid lost niet de structurele problemen op waarmee veel sekswerkers in onze stad te maken hebben. Dat geldt voor het tekort aan veilige en toegankelijke werkplekken, voor het gebrek aan inspraak, en voor de vaak beperkte toegang tot zorg, bescherming en financiële voorzieningen. Deze motie is dus maar één van de puzzelstukjes in een bredere, structurele opdracht: het verbeteren van de positie van sekswerkers in onze stad. En daar zullen wij ons altijd voor blijven inzetten en stem van sekswerkers zelf staat daarbij altijd centraal.