Werkbezoek Boerin Agnes

Als team van kandidaat-Statenleden organiseren we in de aanloop van de verkiezingen verschillende werkbezoeken. Hiermee willen we ons verder verdiepen in de thema’s die we belangrijk vinden als Volt Drenthe: klimaat, wonen en landbouw.

20 feb. 2023

Eerder waren we te gast bij Ultraware en hun zeer innovatieve, duurzame bedrijfsgebouw. Afgelopen vrijdag (17 feb) vond het tweede werkbezoek plaatst, ditmaal bij Boerin Agnes in Gasselternijveen. 

Na een hartelijke ontvangst door Agnes en haar man Albert volgde een heel fijn gesprek over haar boerderij. Agnes vertelde uitgebreid over de wet- en regelgeving waarmee ze de afgelopen zijn confronteert en hoe dit haar bedrijf beïnvloedt. Daarbij kwam uiteraard de actualiteit aan de orde, met het stikstofbeleid, en de onzekerheid die dit geeft voor boeren. Ook vertelde Agnes over de eerdere impact van de fosfaat-regelgeving, met onder meer gevolgen voor het aantal koeien dat ze mag houden. Bijzonder leerzaam om te horen hoe niet alleen het beleid zelf, maar ook de communicatie erover, het lastig maken om te blijven ondernemen en oog te houden voor de langere termijn. 

Naast de zorgen over de wet- en regelgeving, vertelde Agnes ook vol trots en passie over haar boerderij. We hebben het werkbezoek dan ook afgesloten met een rondleiding door de stallen. Dit begon bij het jongvee en eindigde in de grote, nieuwe stal voor het melkvee (gebouwd in 2015). De grote, lichte ruimte bleek niet alleen comfortabel ingericht voor de koeien, maar ook voorzien van duurzame, circulaire oplossingen zoals een luchtwasser en zonnepanelen. Met de luchtwasser wordt kunstmest gemaakt die Agnes gebruikt voor de bemesting voor haar eigen grond. De rondleiding en het gesprek met Agnes waren bijzonder leerzaam en informatief, maar bovenal ook zeer inspirerend om in de Provinciale Staten aan de slag te gaan voor én met agrariërs in Drenthe. 

Hartelijk dank aan Agnes en Albert voor hun gastvrijheid!

Bernadette Kramer

gesprek

marloes bij koe

Koeien