Blog over de Drentse Landbouwkoers
Drenthe is een provincie met uitgestrekte landerijen en prachtige natuurgebieden die beeldbepalend zijn voor de provincie. In Drenthe hebben wij ook schade toegebracht aan het landschap en aan de natuur, die hersteld moet worden. Maar het is te overzien. Er is een goede samenwerking tussen veeteelt en akkerbouw en de productie- en gebruiksruimte van mest is in balans. Er lopen diverse programma’s in Drenthe om de agrarische sector te verduurzamen. Maar er moet meer gebeuren! De uiteindelijke opl
![](/img/containers/assets/whatsapp-image-2025-02-05-at-14.53.33.jpeg/bdb12be8b7f6d312500bbc36582b719a.jpeg)
Uitdagingen in de Landbouw
Al tientallen jaren schuift de landelijke overheid de problemen in de landbouwsector voor zich uit. De huidige regering met de BoerBurgerBeweging (BBB) aan het roer voor landbouw, heeft het landbouwtransitiefonds van 24,3 miljard euro geschrapt en de goed lopende gebiedsprogramma’s van het NPLG stopgezet. Alternatieve plannen en middelen heeft de BBB-minister niet.
Met de recente uitspraak van de bodemprocedure van Greenpeace tegen de staat dreigen jonge boeren en familiebedrijven te verdwijnen ten koste van grootschalige landbouwbedrijven die in dienst zijn van de Agro-industrie.
Naar een krachtige en toekomstgerichte Drentse Landbouwsector?
Ook in Drenthe is de aanpak nog niet concreet genoeg. In de commissievergadering van 15 januari 2025 werd de Drentse Landbouwkoers besproken. Hoewel de huidige situatie en de uitdagingen waar wij voor staan helder zijn omschreven, ontbreken duidelijke doelen en een concreet actieplan voor 2040. Wanneer wij die plannen krijgen is ook nog niet bekend. Ons college geeft nog steeds geen perspectief voor de agrariërs.
Er staat wel beschreven dat het ‘kwaliteitsbeeld van de AgroAgenda’ het uitgangspunt is voor de Landbouwkoers. Daar staan de volgende ambitieuze doelen in voor 2030:
Geen emissie meer van gewasbeschermingsmiddelen en diergeneesmiddelen.
De ketens zijn klimaatneutraal.
De kringlopen zijn zo goed mogelijk gesloten.
Het bodemecosysteem is op orde.
We hebben een robuust zoetwatersysteem.
Deze doelen zijn essentieel, maar in de Landbouwkoers wordt niet verder ingegaan op deze uitdagende doelstellingen. Dat moet anders!
Duurzaamheid en Kringlooplandbouw
Volt vindt dat Drenthe niet hoeft te wachten op de landelijke overheid. Het college kan concrete plannen uitwerken en uitvoeren om de opgaven voor Drenthe te realiseren. De overstap naar agrarisch natuurbeheer en regeneratieve landbouw moet centraal staan.
Bij de gangbare lineaire landbouw komen reststromen vrij die voor de huidige problemen zorgen. De oplossing hierbij is het verder sluiten van de nutriëntenkringloop. Hierbij is het terugdringen van geïmporteerd krachtvoer, gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest, meer kruidenrijk grasland, minder mest, meer houtwallen en meer hagen het motto. Dit draagt bij aan het oplossen van het stikstofprobleem, het verbeteren van de biodiversiteit en het verbeteren van de waterkwaliteit.
Een systeemwijziging vraagt om een stapsgewijze aanpassing van het bedrijfsmodel. In de Landbouwkoers wordt gesteld dat er tot 2040 voldoende tijd en oog is voor het verdienvermogen. Maar dat gaat niet vanzelf. Een overschakeling van gangbaar naar regeneratief kost 3-5 jaar voordat het een verdienmodel is. Het college moet hierbij een sterkere rol vervullen.
Kennis en Innovatie
Meer kennis van het bodemecosysteem is cruciaal en deze kennis moet makkelijk beschikbaar zijn voor iedere agrariër. Hierdoor kunnen nog betere resultaten worden behaald met het project doelsturing en kunnen ook stappen worden gemaakt naar regeneratieve landbouw.
Regeneratieve landbouw promoten en agrariërs ondersteunen met kennis en middelen waardoor naast behoud ook herstel en verbetering van de natuur plaatsvindt.
In de Landbouwkoers staat dat het college inzet op doelsturing, samenwerking en innovatie. Dat vinden wij erg mager. Doelsturing zal zeker bijdragen aan het sluiten van de kringloop, maar voor het volledig sluiten ervan is een fundamentele verandering van de bedrijfsvoering noodzakelijk. Dit kost tijd en geld.
In de Landbouwkoers staat dat innovatie de sleutel is en blijft om de opgaves naar de toekomst toe te kunnen oplossen. Hoewel innovatie belangrijk is, is het niet de enige oplossing. Technologische verbeteringen zoals stalinnovaties, kunnen helpen om stikstofuitstoot te verminderen, maar fundamentele veranderingen zijn noodzakelijk!
Investeren in de Toekomst
Het kabinet heeft, landelijk, 500 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld voor natuur inclusieve landbouw. Deze middelen worden door Agrarische Natuur Drenthe omgezet in het behoud of versterken van het leefgebied van plant- en diersoorten die kenmerkend zijn voor Drenthe. Daarnaast zijn er projecten die betrekking hebben op biodiversiteit, water & klimaat of gebiedsprocessen. Op dit moment zorgen 350 boeren samen voor 2.000 ha agrarische natuurbeheer in heel Drenthe.
Om de leefomgeving van de soorten te verbeteren, zaaien boeren onder andere mengsels van granen en bloeiende kruiden, zoals duizendblad, klaver en margriet. Daarmee wordt de biodiversiteit in het boerenlandschap vergroot.
De provincie heeft 270 miljoen beschikbaar om de landbouw in Drenthe duurzamer te maken. Het college kan het oplossen van de opgaven voor Drenthe versnellen door agrariërs individueel te ondersteunen met kennis en middelen bij de omschakeling naar een andere bedrijfsvoering. Het betreft een gehele of gedeeltelijke omschakeling naar agrarisch natuurbeheer, regeneratieve landbouw of een andere bedrijfsvoering.
Drenthe heeft nu de kans om koploper te worden in duurzame landbouw. Volt vraagt om een duidelijke koers en gerichte acties van het college, zodat de agrarische sector toekomstbestendig wordt en in harmonie met de natuur kan werken.