Blog over Drinkwater in Drenthe

De tijd om te handelen is nú: Bescherm ons drinkwater

De kwaliteit van ons water verslechtert sneller dan verwacht. Als we niet nu ingrijpen, is de toekomst van ons drinkwater in gevaar. De provincie Drenthe moet haar verantwoordelijkheid nemen en snel specifieke regels instellen om onze waterbronnen beter te beschermen.

24 okt. 2024

Grondwaterwinning: Bescherm ons 'blauwe goud'

WMD, het waterbedrijf van Drenthe, gebruikt 100% grondwater om schoon, veilig en betaalbaar drinkwater te leveren aan bijna alle inwoners van de provincie. Dit kostbare grondwater, ook wel 'blauw goud' genoemd, heeft tientallen tot honderden jaren door filterende zand- en kleilagen gereisd voordat het onze diepe ondergrond bereikte. Drenthe beschikt over 16 grondwaterwingebieden, omgeven door beschermingszones omdat de bronnen kwetsbaar zijn voor vervuiling. Vervuild regenwater dat door de bodem sijpelt, brengt chemicaliën, oplosmiddelen, medicijnresten en onkruidverdelgers met zich mee. Dit maakt het steeds moeilijker en duurder om ons grondwater schoon te houden.

Onlangs heeft WMD een brandbrief gestuurd naar het dagelijks bestuur van de provincie Drenthe, het zogenaamde College van Gedeputeerde Staten. Dit college, verantwoordelijk voor de uitvoering van het provinciaal beleid, heeft de bevoegdheid om striktere regels te stellen om onze waterbronnen te beschermen. Volt dringt erop aan dat deze regels op korte termijn worden ingevoerd om verdere vervuiling van ons grondwater te voorkomen.

Oppervlaktewaterwinning: Vergroot de spuitvrije zones langs de Drentsche Aa

Het drinkwater voor Noordwest Drenthe en Groningen wordt gehaald uit het oppervlaktewater van de Drentsche Aa. Deze kwetsbare bron staat vooral onder druk door gewasbeschermingsmiddelen die vanuit de landbouw in het water terechtkomen. Hoewel de waterkwaliteit de afgelopen jaren enigszins verbeterd is, blijft deze te veel fluctueren en is het watersysteem niet robuust genoeg om blijvend veilig drinkwater te garanderen.

Er ligt al een jaar een adviesrapport klaar met aanbevelingen om de waterkwaliteit van de Drentsche Aa te verbeteren. Hoewel overleg met partners in het gebied belangrijk is, blijft het college te vrijblijvend in de manier waarop dit wordt aangepakt. Gezien de urgentie van het probleem is er behoefte aan daadkracht en duidelijke stappen. Volt erkent het belang van samenwerking, maar vindt dat dit niet ten koste mag gaan van snelle en noodzakelijke maatregelen.

Volt wil dat het college op korte termijn de huidige spuitvrije zones langs de oevers van de gehele Drentsche Aa verbreed en concrete actie onderneemt om verdere verontreiniging te voorkomen. Overleg moet niet leiden tot vertraging, maar tot snelle besluitvorming en uitvoering.

Extra maatregelen zijn noodzakelijk

De beschikbaarheid, bruikbaarheid en kwaliteit van zowel grond- als oppervlaktewater staan onder grote druk. Zonder extra maatregelen op korte termijn komt de drinkwatervoorziening in gevaar. De provincie Drenthe heeft een wettelijke zorgplicht om onze drinkwaterbronnen te beschermen, maar lijkt terughoudend te zijn in het doorvoeren van strengere regels.

Volt roept de provincie op om zonder verder uitstel aanvullende maatregelen te treffen. De provincie heeft de verantwoordelijkheid én de bevoegdheid om strikte regels in te voeren die onze waterbronnen beschermen tegen verontreiniging. Willen wij in de toekomst nog voldoende, veilig en betaalbaar drinkwater hebben, dan moet er nu actie worden ondernomen.

Toekomstperspectief: handelen voor morgen

Als we nu doortastend handelen, kunnen we ervoor zorgen dat Drenthe ook in de toekomst kan blijven rekenen op schoon, veilig en betaalbaar drinkwater. De tijd om te handelen is nú. Alleen met directe actie kunnen we de kwaliteit van ons water waarborgen voor de generaties na ons.

Auteur: Henk Loijenga