Blog Burgerberaad Wonen
Energie! Dit woord komt meteen in me op, al was dit niet het thema van dit burgerberaad.
Even kort, als introductie. Een burgerberaad is een groep representatieve inwoners gekozen door loting. Deze groep bedenkt samen met experts oplossingen voor een lastig probleem. Deze oplossingen leiden tot adviezen voor de overheid. In de provincie Drenthe is het eerste burgerberaad gegaan over het thema Wonen.
Het eerste burgerberaad in de provincie Drenthe
150 deelnemers hebben zich vier maanden lang hard ingezet: ze hebben actief deelgenomen aan vier bijeenkomsten op zaterdag en hebben ook thuis veel inhoudelijke stukken gelezen. Uit hun reacties blijkt dat ze net zoveel energie hebben gekregen als ze erin gestopt hebben.
We moeten die energie vasthouden én gebruiken! Het burgerberaad verdient dat, en de provincie en gemeenten kunnen deze energie gebruiken om sneller woningen te bouwen voor huurders en kopers.
Het proces: luisteren en begrijpen
De Provinciale Statenleden hebben de Gedeputeerde Staten gevraagd om het burgerberaad te organiseren. Dit betekende dat we als Provinciale Statenleden op afstand zijn gebleven van het burgerberaad. Soms mochten we wel een kijkje achter de schermen nemen. Wat opviel, was de zorgvuldigheid: de tijd die werd genomen, het goed doordachte programma en de professionele begeleiding. Dit zorgde voor gesprekken waarin niet alleen meningen werden gedeeld, maar ook de redenen daarachter.
Het ging niet om oordelen, maar om het luisteren naar elkaar en elkaar willen begrijpen. Daardoor werd duidelijk waar mensen het met elkaar over eens zijn, in plaats van te focussen op verschillen. Deze aanpak zorgde voor nieuwsgierigheid naar elkaar en meer begrip voor elkaar. Dit maakt het burgerberaad tot een krachtig middel tegen polarisatie.
Het pakket met adviezen is overgedragen aan Gedeputeerde Staten: zij moeten deze adviezen in de praktijk brengen.
26 adviezen van het burgerberaad
Het burgerberaad heeft 26 adviezen gepresenteerd aan de Provinciale Staten. Als je naar deze adviezen kijkt, zie je prachtige en haalbare ideeën, zoals:
Leegstaande gebouwen gebruiken voor woningbouw.
De regels eenvoudiger maken.
Hoogbouw realiseren als het past in de omgeving.
Boerenerven ombouwen tot woonerven.
Circulair bouwen verplicht maken bij woningbouwprojecten.
Vertrouwen en actie
Door dit burgerberaad is het vertrouwen tussen de inwoners van Drenthe en de provinciale politiek groter geworden. We kunnen dit vertrouwen verder versterken door duidelijk te maken wat er met de adviezen gebeurt en welke resultaten we bereiken. De woningbouw is een taak voor de provincie en de gemeente. Daarom heeft Volt aangegeven dat ook elke gemeente aan het burgerberaad laat weten wat zij met de adviezen doet. Dit is belangrijk voor het vertrouwen én voor de woningbouwopgave.
Op naar een volgend burgerberaad
Wat mij betreft? Zeker! We nemen de lessen van dit burgerberaad mee om de volgende editie nóg beter te maken, zodat het burgerberaad een nog betere afspiegeling wordt van de Drentse samenleving.
Laten we deze energie blijven gebruiken!
Auteur: Marloes Kramer Hammenga